Content

5 basic schrijftips voor een lekker lopende tekst

0

Hoe zorg jij als tekstschrijver voor een goedlopende tekst? Je kunt een stijlgids gebruiken om een schrijfopdracht zo duidelijk mogelijk te maken. Maar als je weet voor wie je schrijft en met welk doel, moet je nog wel zorgen dat je met die informatie een pakkende tekst schrijft. Daarom vind je in dit artikel een aantal basic schrijftips voor een goede tekst. Handig voor de beginnende tekstschrijver!

1. Maak je punt al in de inleiding

Mensen willen zo snel mogelijk weten of een bepaalde tekst interessant voor hen is. Daarom is het van belang de kern direct in de inleiding duidelijk te maken. 

Een goede inleiding is per tekst en per tekstschrijver verschillend. Sommige mensen vinden het leuk om met een anekdote te starten. Anderen starten met één of meerdere vragen, zoals ik deed in dit bericht. Je kunt ook simpelweg in één keer de kern van het verhaal pakken. Wat werkt, is verschillend per tekst en afhankelijk van jouw schrijfstijl. Een ding is zeker: maak zo snel mogelijk duidelijk waar je naartoe wil en wat je punt is.

Afbeeldingen helpen hier ook bij! Met afbeeldingen in jouw tekst kan de lezer sneller inschatten of deze tekst aansluit bij wat hij/zij zoekt.

2. Zorg voor consistentie

De tweede schrijftip is te zorgen voor consistentie. Door een bepaalde consistentie in je tekst aan te houden, is deze voor de lezer beter navigeerbaar. Dit maakt het lezen ook prettiger.

Aanspreekvorm

Niets staat zo slordig als verschillende aanspreekvormen door elkaar gebruiken. Een lezer voelt zich al twee alinea’s lang persoonlijk aangesproken door jouw verhaal. En ineens begin je tegen een meervoudsvorm te praten, of tegen u.

Als ik nu ineens dit artikel voor u schrijf, zodat u met deze tips uw volgende blogbericht lekkerder kunt laten lopen, voelt dat dan vreemd? U klinkt formeler, afstandelijker en brengt een bepaald respect met zich mee. ‘Je’ geeft een wat meer vertrouwd en toegankelijk gevoel en is meer spreektaal. Wat je ook kiest: houd dit het hele artikel lang vast. Het is niet alleen slordig, maar ook nog eens verwarrend als verschillende aanspreekvormen door elkaar worden gebruikt. 

Verteller van het verhaal 

Het moet ook duidelijk zijn vanuit wie het verhaal verteld wordt.

Een bericht kan door één persoon geschreven worden, meerdere personen, een heel redactieteam of de vertelvorm kan algemeen gehouden worden. Als je één vertelvorm aanhoudt, zorgt dit voor een nette, duidelijke en persoonlijke tekst.

Zou het niet verwarrend zijn als wij nu ineens de tekst schrijven vanuit de wij-vorm? Ga je dan twijfelen of ‘wij’ alleen Ester is, of de redactie van Frankwatching? Kies bewust de vertelvorm die je aanhoudt.

Extra tip: als je in je eentje een tekst schrijft, kan het voordelig zijn om het in de wij-vorm te schrijven. Dit zorgt namelijk voor meer draagvlak en overtuigingskracht. Vooral voor website- of advertentieteksten is dit handig.

Inleiding van een paragraaf 

Het leest fijn als elke paragraaf hetzelfde is opgebouwd. Eerst een kort statement, waarna een verdere uitleg van het onderwerp volgt. Of eerst een aantal voordelen en in de alinea erna een aantal nadelen.

In dit artikel maak ik aan het begin van elke paragraaf in twee of drie zinnen mijn punt. In de tweede alinea geef ik dan verdere uitleg. Zo kun jij als lezer snel bepalen of jij het waard vindt om verder te lezen, of dat jij die tip over consistentie wel kunt overslaan. Ook bereid ik op deze manier de lezer voor op wat komen gaat, net zoals met de inleiding van het artikel.

Kopteksten en opsommingen 

Valt je het op dat mijn kopteksten allemaal dezelfde stijl hebben? Een stuk slordiger en onduidelijker zouden de volgende kopteksten zijn: 

  • Tekst die niet bijdraagt aan jouw doel
  • Schrap tekst die niet aansluit bij jouw doelgroep
  • Schrijf een flitsende inleiding
  • Hoe zorg je voor consistentie?
  • Overbodige woorden verwijderen

Bovenstaande vijf voorbeelden vormen elk een andere stijl van het schrijven van je kopteksten. Zorg voor consistentie zodat de lezer weet waar hij aan toe is. Dit geldt ook voor opsommingen die je maakt in de tekst.

3. Schrap tekst die niet bijdraagt aan jouw doel

Zorg ervoor dat alle tekst die je schrijft direct bijdraagt aan het doel dat je tekst heeft. Op die manier is het voor de lezer makkelijker om jouw verhaal te volgen en uit te lezen tot het einde. 

Het is verleidelijk om uit te wijken naar andere onderwerpen, tips of weetjes tijdens het schrijven van een tekst. Want je kunt toch wel een reden bedenken waarom de geschiedenis van de wasmachine bijdraagt aan jouw doel om de lezer te overtuigen om die Miele te kopen.

4. Schrap tekst die niet aansluit bij jouw doelgroep

Houd niet alleen rekening met jouw doel, maar ook met jouw doelgroep. Schrijf je een tekst voor leken, leg dan bepaalde vaktermen uit om de tekst begrijpbaar te maken. Schrijf je daarentegen voor professionals, dan kun je die uitleg overslaan. Niets is zo vervelend om eerst door hele lappen informatie te scrollen die je toch al wist.

Je hoeft aan een tekstschrijver niet uit te leggen dat hij voor het schrijven het doel en de doelgroep duidelijk moet hebben. Wat wel handig is: een tip geven om daadwerkelijk dicht bij dit doel te blijven met schrijven! Zo hoef je aan een binnenhuisarchitect niet uit te leggen wat HPL is en aan een voetballer wat buitenspel is. Je weet van tevoren wie je doelgroep is, dus zorg ervoor dat alle tekst die je schrijft hier echt op is afgestemd. En daarom is een belangrijke schrijftip: schrappen!

5. Verwijder overbodige woorden 

Overbodige woorden of vulwoorden komen amateuristisch over bij overmatig gebruik. Word jezelf bewust van deze woorden. Aan het eind van je tekst gebruik je CTRL+F, loop je de tekst nog eens na en verwijder je ze.

Als jij een goed stuk tekst van 500 woorden moet schrijven maar je komt tot de 450, dan kun je natuurlijk gemakkelijk woorden tussen zinnen proppen om het allemaal wat meer te laten lijken. Zo heb ik er in deze alinea zo’n 17 woorden bij gesmokkeld. Maar bijdragen aan het uiteindelijke doel en een lekker lopende tekst, doet het niet per se. Daarbij komt het ook wat onzeker over, want je haalt de kracht uit een zin weg. 

Een lekker lopende tekst is een eenduidige tekst

Uiteindelijk draait het er allemaal om dat je één duidelijke boodschap overbrengt aan jouw lezer, afgestemd op zijn niveau, met zo min mogelijk afleiding. Zo kan de lezer meteen bepalen wat hij er aan heeft om tijd aan jouw tekst te besteden. Daarnaast raakt hij tijdens het lezen niet in de war of afgeleid door overbodige informatie. Schrappen, duidelijk zijn en consistentie vormen de kern van een lekker lopende tekst.

Ik hoop dat je wat aan deze schrijftips hebt en jouw volgende tekst (nog) lekkerder zal lopen!