Tech

Ein-de-lijk: tweede kans voor longreads door opvouwbare telefoons

0

Samsung, Huawei, LG, Google en Microsoft. Al deze fabrikanten zijn bezig met de ontwikkeling van een opvouwbare telefoon. Samsung liet begin november zien hoe het concept moet gaan werken en toonde naar verluidt tijdens techbeurs CES in Las Vegas begin januari een prototype aan een select gezelschap achter gesloten deuren.

Het werd ook wel eens tijd. Samsung was al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van een opvouwbare telefoon en fabrikant Royole was Samsung net een paar dagen voor met de presentatie van zijn product. Ook die telefoon was aanwezig op de CES, maar lijkt nog niet helemaal soepel te werken.

De opvouwbare telefoon biedt de gebruiker de mogelijkheid om geruisloos van een kleiner naar een groter scherm te switchen. Handig om meerdere apps naast elkaar te openen of op een groter scherm video’s te bekijken of artikelen te lezen.

Google maakte in november bekend dat het zijn besturingssysteem Android aan gaat passen om deze functionaliteit te ondersteunen. Dat betekent dat het voor andere fabrikanten ook gemakkelijker en dus aantrekkelijker wordt om mee te gaan in deze innovatie. Zo wordt de opvouwbare telefoon van alle kanten geholpen om een succesvolle start in 2019 te gaan beleven.

Accepteer cookies

Goed nieuws voor uitgevers

Voor uitgevers is dit goed nieuws. Even terug naar 2010. Destijds werd de iPad met veel enthousiasme ontvangen. De iPad zou hét medium voor uitgevers worden om groots digitaal uit te pakken. Kranten en tijdschriften konden eindelijk op een prettige wijze digitaal gelezen worden. En de New York Times liet in 2012 met de productie Snow Fall zien wat er allemaal mogelijk was met een artikel op een groter scherm.

De verkopen van tablets dalen echter jaar na jaar. En na Snow Fall heeft de innovatie van visuele verhalen ook geen grote sprongen meer gemaakt. Digitaal lezen groeit wel, maar de consumptie van de verhalen vindt plaats op de schermpjes van smartphones. Prima om teksten te lezen of een video te bekijken, maar minder geschikt om eens lekker in een infographic te duiken of gegrepen te worden door exceptionele fotografie.

De komst van opvouwbare telefoons zal hier verandering in brengen. Er ontstaat weer ruimte in de broekzak. Ruimte voor echte visuele verhalen waarbij tekst niet leidend is maar dienend, en lezers weer verhalen ingezogen kunnen worden. De visuele longread krijgt een tweede kans. Eindelijk…