Content

Does it (still) spark joy? Ruim je website op als Marie Kondo

0

De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo heeft wereldwijd miljoenen boeken verkocht en door haar serie op Netflix leeft de hype weer op. Volgens haar filosofie mag je alleen spullen houden that spark joy: dingen waar je blij van wordt. Van de rest moet je afscheid nemen. Laten we dat principe eens toepassen op onze digitale content. Is jouw website nog steeds die inspirerende plek waar mensen écht blij van worden? Hebben je bezoekers een reden om van je te houden en je te volgen? Do you still spark joy?

Aan een grote voorjaarsschoonmaak doen de meeste mensen niet meer, maar het eerste lentezonnetje is toch een goed moment om de bezem eens flink door je online kanalen te halen. Een afgeslankte en opgeruimde website, of tijdlijn, zorgt ervoor dat bezoekers jouw onderscheidend vermogen weer glashelder zien en oprecht blij worden van wat jij te bieden hebt. Het is een klein, digitaal cadeautje voor ze. Klein, maar waardevol. En dat, concludeerde BuzzSumo, draagt bij aan een goede gebruikerservaring en levert op den duur een hogere conversie op.

mariekondo_ccby20

Je website opschonen voor hogere conversie

Net als thuis loop je op een website soms vast in de enorme hoeveelheid spullen. Artikelen verouderen, bepaalde thema’s komen onder een laagje stof te liggen en de laadtijd van pagina’s is ongemerkt opgelopen omdat er gewoon teveel zooi moet worden geladen. Het kost je bezoeker energie, it sparks no joy. Jou levert het bounces op, mensen blijven korter op je pagina, je click through rate (CTR) daalt en Google zou dan hard kunnen oordelen dat jouw website onvoldoende waarde biedt. Het gevolg: je daalt in de zoekresultaten.

Tijd voor een grote schoonmaak. Je legt de focus op content die je bezoeker blij maakt. Content die waanzinnig veel waarde biedt en die bezoekers inspireert om sneller, beter of slimmer te worden. En je vraagt jezelf steeds af: does this spark joy?

Checklist voor het opschonen van je website

Hoe begin je? Een stappenplan, zoals dat van Marie Kondo, biedt houvast.

1. Bepaal eerst de kwaliteitscriteria voor je blogs of artikelen

What sparks the joy? Je content moet volledig, betrouwbaar, actueel, relevant en goed leesbaar zijn. Hoe waren de bezoeken afgelopen jaar? Past het nog bij jouw dienstverlening? Is degene voor wie je het artikel schreef nog steeds je ideale klant? Schrijf je voor jonge doelgroepen? Besteed dan extra aandacht aan positieve content en constructieve verslaglegging. En is het verhaal dat je vertelt wel inclusief genoeg, of sluit je onbewust bepaalde groepen buiten?

2. Werk systematisch

Begin altijd met artikelen waar je minste emotionele verbondenheid mee hebt. Op die manier krijg je snel de smaak te pakken en zul je merken dat ‘ontspullen’ een goed gevoel oplevert. Opruimen is een win-winsituatie. Deze checklist helpt je op weg.

✓ Begin met verouderde content. Doorloop systematisch alle artikelen en pagina’s per jaartal, te begin met de oudste. Hebben ze nog een doel? Of hebben ze hun waarde vervuld en kun je nu afscheid nemen? Draagt de inhoud nog steeds bij aan wat je belangrijk vindt? Bezoekers willen zo min mogelijk stappen nemen om te vinden wat ze nodig hebben. Verouderde content is een risico dat je niet wil lopen.

Ga op zoek naar dode links, zowel inkomend als uitgaand. Controleer embedded video’s, want als deze op de originele plek verwijderd zijn, kijkt de bezoeker op jouw website naar een groot, zwart vlak in plaats van naar een mooie video.

Zoek via Google Analytics naar de uitstappagina’s en/of artikelen of pagina’s met een hoge bounce en een korte leestijd. Waarschijnlijk zijn bezoekers op jouw website terecht gekomen via een zoekmachine, hebben op het artikel geklikt, niet gevonden wat ze zochten (want gedateerd, verouderd, of niet de juiste context) en zijn afgehaakt. Het vonkje is gedoofd.

De mediabibliotheek. Verwijder alle media die niet meer worden gebruikt. Begin achteraan, met de oudste media. Heb je vroeger weleens afbeeldingen gekopieerd van internet? Check alles op auteursrecht en gooi direct weg waarvan je niet de juiste rechten hebt, of waarvan je niet weet waar ze vandaan komen.

Gebruik je WordPress? Kijk eens kritisch naar de geïnstalleerde plugins. Zijn ze nog echt nodig? Worden ze nog wel geüpdatet? Of maken ze je website onnodig traag? Ook inactieve plugins worden door WordPress ingeladen en kosten dus tijd. Snelheid is een rankingsfactor voor Google, een korte laadtijd houdt zowel de zoekmachinegigant als je bezoekers tevreden.

Kijk ook eens naar je backlinks, breng ze bijvoorbeeld in kaart met behulp van een Backlink Checker. Door kritisch te kijken naar de waarde van deze backlinks kun je beoordelen of ze mogelijk een negatieve invloed hebben op je ranking. Vraag in dat geval of ze verwijderd kunnen worden of vraag Google om bepaalde links te negeren bij het indexeren van je site.

Whitepapers, handleidingen en gratis e-books. Zijn ze nog up-to-date? Staan er verouderde screenshots in? Zijn je tekst en je aanbod nog steeds onweerstaanbaar?

3. Houden, weggooien of recyclen?

Tijdens het beoordelen van je content, deel je alles dat je op je scherm voorbij ziet komen, op in 3 categorieën.

  1. Weggooien. Het is niet (meer) waanzinnig waardevol. Je wil dit wel netjes doen, want anders blijft je content geïndexeerd en dat zorgt voor foutmeldingen. That sparks no joy. Maak redirects of gebruik bijvoorbeeld Google Webmaster Tools om een robots.txt-bestandje te maken waarmee je de verwijderde content uitsluit. Mocht dat niet werken, dan kun je Google vragen om bepaalde content niet langer te indexeren.
  2. Bewaren. Het biedt je bezoeker inspiratie en helpt ze bij hetgeen zij willen bereiken. You spark joy!
  3. Aanpassen, updaten en recyclen; met een kleine aanpassing laat het (opnieuw) een vonkje overspringen naar je klant.

Denk goed na over die laatste categorie. Hier liggen namelijk kansen voor een feestje! Want je hebt inmiddels kennis en ervaring die je enkele jaren geleden nog niet had. Er zijn nieuwe ontwikkelingen en herziene publicaties. Pas waar mogelijk je content aan aan de kwaliteitscriteria en herschrijf, update en recycle. Gooi langdradige intro’s weg, schrijf goede tussenkoppen, voeg nieuw beeldmateriaal toe, check zorgvuldig je meta-descripties en zorg er steeds voor dat je bezoeker geprikkeld wordt om verder te klikken. En blijf jezelf bij elke stap afvragen: does it spark joy?

4. Opruimen

Na het weggooien of recyclen, mag je van Marie gaan opruimen. Dat betekent dat je alles op een logische, duidelijk zichtbare plek opbergt. Je hebt nu alleen nog maar supercontent over, en die mag gezien worden. Joy! Als laatste stap neem je dus je navigatiestructuur onder de loep. Kloppen de categorieën nog? Is het voor bezoekers op élke pagina duidelijk wat de volgende klik moet zijn? Is de customer journey op jouw website het feestje van het jaar geworden?

5. Vier je succes

Last but not least, bedank altijd jezelf en je collega’s na een opruimactie. Het was niet makkelijk, want mensen hechten aan hun content. Vier je succes! Promoot je kwaliteitscriteria. Spark joy 😊