Schrijven

Schrijven voor je website moeilijk? Zo begin je goed!

0

Column – Betekent sexy en overtuigend schrijven voor je website voor jou vaak bloed, zweet en tranen? Ben je van jezelf echt leuk en hip, maar komt dat totaal niet over op papier – eh – je website, enzo? Lees dit artikel dan eens.

Je businessidee zit in je hoofd en nog meer in je hart. Natuurlijk voel je je stiknerveus, want het idee is brutaal, anders, uitgesproken. En het voelt goed, echt, authentiek.

Je weet dat elk woord ertoe doet. Elk woord heeft de kans om mensen alert en enthousiast te maken, klaar om van je te kopen, ze staan op van hun stoel, of… vallen acuut in een diepe slaap. (Ook lekker, maar zeker niet wat je wil.)

Mensen geven zichzelf 7 seconden om te beslissen of ze het hun tijd waard vinden, las ik ergens. Zou kunnen, veel meer is het niet.

Je staart naar het scherm

Je gaat er eens goed voor zitten. Schrijven vind je lastig, maar je energie is nog steeds lekker hoog. En van je tralala, ‘wat fijn dat ik Tony Chocolonely in huis heb’.

En dan… Je staart naar je scherm, vingers in de aanslag. Je denkt na. De eerste zin. Wat moet je schrijven, eigenlijk?

Je wil typen, maar je vingers komen niet in beweging. Het eerste scheldwoord fluister je tegen je Mac. Waarom loopt die zin ineens niet? En die zin erop ook niet. Wat is dit? Hallo? Ding dong? Backspace, backspace, delete, delete, gloeiende, gloeiende.

Ongeduldig

Je haalt diep adem, je kent je eigen valkuil: je bent niet snel tevreden en bloody ongeduldig. Je bent degene die tegen de servicebalie bij de AH zegt: ‘Ik dacht toch dat jullie er een kassa bij opendoen als er drie in de rij staan? Of is die regel niet meer? Vond ik wel een heel goede regel.’ (En dan laat je een betekenisvolle stilte vallen.) Je laat het meisje van de servicedesk met een ongemakkelijke glimlach achter.

Jij bent de koningin van passief agressieve conversatie, maar mensen pikken het van je, althans vrienden, want je bent wel gezellig met bejaarden en je lacht er meestal lief bij.

‘Ga je alweer naar je vriend dit weekend? Ik dacht dat we weer eens ordinair gingen stappen? Hoe vaak zie je ‘m eigenlijk?’

Heerlijk, jouw gedrevenheid. Je gaat voor wat je wil, maar nu met het schrijven van de homepage zit het je in de weg.

Als je tot dusver denkt: ‘Dit ben ik! Help! WTF!’ Dan zeg ik je dit: je bent niet alleen.

Schrijven writers block man met hoofd op laptop

Schrijven kun je leren

Ik heb twee berichten voor je:

  1. Schrijven voor je business is niet makkelijk en dat geldt voor iedereen! (ook voor mij)
  2. En, stuk leuker bericht: je kunt het leren. Hoe meer je oefent hoe meer je teksten voelen als een een swingend nummer van La Beyoncé.

Ik ben er zeker van, omdat het technieken zijn die te leren zijn, zeker door jou. Waarom zeker door jou? Nou, als je nu nog aan ‘t lezen bent, ben je vast een intelligent en gedreven mensenkind en dat zijn twee ingrediënten die enorm helpen.

In dit artikel een paar simpele tips om te beginnen voor je homepage, zodat ‘ie heerlijk en helder wordt.

Tip 1: Schrap de zin ‘Welkom op de website’

Heb je deze zin nog op je website staan? Geeft niks, Maxima zou zeggen: ‘beetje dom’.

Het is geen 2001 meer, mensen weten dat ze op een website zitten en ook dat ze welkom zijn. Meteen even schrappen! 🙂

Tip 2: Grijp je lezer bij de strot (liefdevol en doortastend)

Hoe? Mensen hebben weinig tijd. Maar wel gedoe, of ze willen iets heel graag waar je zo zomaar mee kunt helpen! Dat is in een notendop het idee van ondernemen, nietwaar?

Door je homepage of je salespage te beginnen met een vraag die voor jouw klant bol staat van de herkenning, pak je z’n aandacht. En het toffe van een vraag is: je kunt ‘m niet niet beantwoorden. Een vraag moet je beantwoorden.

Je vraag moet jouw klant in het hart raken, dat hij of zij voelt: OMG, ja, dat heb ik!

Een zin waar ik nu mee zou kunnen openen, zou bijvoorbeeld dit kunnen zijn:

‘Word jij ook gillend gek van het schrijven van je webteksten? Begin je jezelf een beetje te haten ondertussen en heb je zin om je Mac uit het raam te flikkeren?

Herkenbaar?

Mocht je nu denken: nee totaal niet, want ik heb geen website, ik ben Chef Fuchsia’s bij het plaatselijke tuincentrum, dan is dat helemaal goed. Ik ben gek op fuchsia’s, maar toevallig ben je niet mijn ideale klant.

Waar droomt je ideale klant van?

Laten we meteen actie ondernemen. Schrijf heel concreet op waar je ideale klant van droomt en/of bang voor is. Schrijf drie dingen op.

‘Worstel jij met een veel te volle agenda, komen de to-do’s er harder bij dan alles wat je weer doorstreept, heb je drie jonge kinderen en wil je ook nog naar yoga en met je man naar ‘t Italiaanse restaurantje waar je altijd weer helemaal verliefd op elkaar wordt?’

‘Ga jij met een nieuwe business beginnen en wil je een website waarmee je de aandacht pakt?’

Dat soort vragen.

Wat precies zorgt ervoor dat je klant ‘s nachts naar het plafond staart en nog eens op z’n rechterzij probeert in te slapen? Wat maakt dat hij na een uur vloekend uit bed gaat en schaamtevol een sigaret op steekt? (Hij wil niet roken en al helemaal niet midden in de nacht!)

‘Wil jij naast je huidige baan ook voor jezelf iets opstarten waar je minstens 500 euro per maand extra mee verdient?’

Op deze manier kun je duizenden openingszinnen schrijven die meteen de aandacht van je lezer pakken. Twee of drie van deze vragen achter elkaar trekt je lezer in je tekst en maakt m nieuwsgierig naar wat je nog meer te vertellen hebt.

Tip 3: Wees specifiek en concreet

Hoe specifieker je bent in deze openingszinnen, hoe groter die herkenning is. Hoe groter de ogen van je bijna-klant.

Maak het exact en specifiek. Waar vindt haar frustratie plaats? Op kantoor? In het theater? In het toilet? In de slaapkamer? In het tuincentrum bij die gast van die fuchsia’s hierboven? (Blijf je wel opletten, fuchsia-meneer, misschien een klantje voor je!) Wanneer is dit? Wie is erbij betrokken, of is er juist helemaal niemand bij betrokken en is dat het probleem?

Even terug naar jouw frustratie dat je schrijven zo lastig vindt: ik weet dat jij die details zeker kunt toevoegen. Goede online teksten schrijven heeft veel te maken met technieken waar je je eerst bewust van moet worden en als je dat bent, kun je lekker oefenen.

Dus in plaats van dat je schrijft:

‘Vind jij het single leven ook regelmatig saai en alleen?’

Geef je dit details door te schrijven:

‘Zit jij als single regelmatig ‘s avonds alleen op de bank met je Pringles, met een Netflix-serie die je eigenlijk geen zak aan vindt, en heb je pijn aan je Tinderduim van het swipen? En haat je jezelf omdat je eigenlijk veel meer van je leven moet maken?’

Er is een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking die bij zo’n zin denkt: ‘Hoe weet zij dit, kan zij in mijn hoofd kijken ofzo? Heb ik de gordijnen per ongeluk een stukje open staan ‘s avonds?’

Je kunt het!

En, helpt het? Ik hoop dat deze tips je een eind op weg helpen in het schrijven van je teksten. Ik weet dat je het kunt, nu jij nog. Schrijf de 2 of 3 openingszinnen van jouw homepage in de reacties hieronder en ik geef je commentaar op hoe specifiek, duidelijk en exact het is.