Marketing technology

Email Benchmark 2019: waar sta jij?

0

De Email Benchmark 2019 is er weer en staat weer vol met interessante cijfers over e-mailmarketing. Zo blijkt bijvoorbeeld dat inmiddels 60% van de e-mails geopend wordt op mobiel, de gemiddelde e-mailratio’s dalen en dat marketing automation de belangrijkste trend en uitdaging voor 2019 is.

Voor de zestiende editie van de Email Benchmark zijn de gemiddelde cijfers en e-mailratio’s verkregen uit bijna 19.000 campagnes en 2,3 miljard e-mails die in 2018 zijn verzonden geanalyseerd. Ook is er eind 2018 een enquête gevoerd onder ruim 100 Nederlandse bedrijven. In dit artikel geef ik je een overzicht van de belangrijkste cijfers en inzicht in waar het vakgebied staat.

E-mailmarketing on top

Het kanaal e-mailmarketing staat op nummer 1 in de top 3 belangrijkste online kanalen. Op nummer 2 en 3 staan SEO en SEA. E-mailmarketing wordt vooral ingezet voor het genereren van traffic naar de website, webshop of winkel, voor het stimuleren van de verkoop en branding.

Het grootste deel van de bedrijven (82%) voert de e-mailmarketingactiviteiten zelf uit en heeft een e-mailmarketingstrategie (84%). Slechts 10% verstuurt geen gesegmenteerde e-mails en 16% verstuurt geen gepersonaliseerde e-mails.

Het succes van een e-mailcampagne wordt voornamelijk gemeten op basis van de open rate, click rate en conversie. E-mailmarketing wordt op een schaal van 1 tot 10 gemiddeld beoordeeld met een 8,04.

Uitdagingen, trends en campagnes 2019

Trends komen en gaan en er staan weer mooie uitdagingen en campagnes op de planning van de Nederlandse e-mailmarketeer. De grootste uitdaging is, net als voorgaande jaren, marketing automation, gevolgd door databasemanagement, segmentatie en koppelen met andere systemen.

Hoewel we dagelijks overladen worden met de termen artificial intelligence en machine learning, zijn het voor slechts een klein deel van de bedrijven uitdagingen voor 2019. De 3 belangrijkste trends zijn marketing automation, 360-gradenklantprofiel en behavioral targeting, maar ook interactieve e-mail scoort hoog. De populairste campagnes voor 2019 zijn de leadgeneratiecampagne, verrijkingscampagne en retentiecampagne.

Uitdagingen 2019

Wat zijn voor jou de 3 belangrijkste e-mailmarketinguitdagingen voor 2019?

 

Trends 2019

Wat zijn voor jou de 3 belangrijkste e-mailmarketingtrends voor 2019?

Accepted rate & bounces

Dagelijks worden er miljarden e-mails verstuurd. Hierdoor wordt het steeds lastiger om de mailbox van de beoogde ontvanger te bereiken. De accepted rate geeft inzicht in of een e-mail wordt afgeleverd aan de mailboxprovider. De gemiddelde accepted rate is 99,76%, dat betekent automatisch dat de gemiddelde bounce rate 0,24% is.

De bounce rate van bedrijven in de B2B-sector (0,65%) ligt hoger dan die van bedrijven in de B2C-sector (0,24%). Dit heeft te maken met het verloop van personeel binnen bedrijven. E-mailadressen van personen die uit dienst treden worden verwijderd, dus e-mails die naar dat e-mailadres worden verstuurd worden gebounced. Wanneer we verder inzoomen op branches, zien we dat de branches Zakelijke dienstverlening (1,20%), Telecom (1,14%) en Media & Publishing (1,00%) de hoogste bounce rate hebben.

Accepted Rate & Bounces per branche

OR, CTR en CTO

De gemiddelde Nederlander ontvangt dan ook tussen de 40 en 70 e-mails per dag. Hierdoor is er veel concurrentie in de inbox en dalen de gemiddelde open rate (OR), click through rate (CTR) en click to open rate (CTO) al een aantal jaar.

Dit jaar is de gemiddelde open rate 24,63%. Dat is een lichte daling van 0,96%. Het aantal opens op mobiel stijgt al jaren en is dit jaar gestegen naar 60%. E-mails van bedrijven in de B2B-sector hebben een lagere accepted rate, maar juist een hogere OR, CTR en CTO.

Gemiddelde Open Rate, Click Through Rate en Click To Open Rate

Gemiddelde Open Rate, Click Through Rate en Click To Open Rate

Verzenddag en verzendtijd

De beste verzenddag en verzendtijd is per bedrijf verschillend. In de Email Benchmark geven we antwoord op de vragen: wat is het populairste verzendtijdstip? en: welke verzenddagen hebben de hoogste open rate, click through rate en click to open rate? Zo worden de meeste e-mails verstuurd op donderdag en e-mails die verzonden worden op dinsdag worden het beste geopend. Maar per sector en per branche zijn er verschillen.

Aan de slag!

Duik in de benchmark en vergelijk je eigen e-mailratio’s met de gemiddelden in jouw branche. Wil je jouw e-mailratio’s verhogen? Houd dan het volgende in je achterhoofd:

  • Zorg voor een kwalitatief goede database, want foutieve en inactieve records hebben een negatieve invloed op je e-mailratio’s.
  • Let op de inhoud van je e-mail. Houd het kort en bondig, vermijd lappen tekst, plaats duidelijke call to actions en zorg ervoor dat je e-mails niet te zwaar zijn (lees maximaal 100 kb).
  • Segmenteer je mailings op basis van interesses en voorkeuren van de ontvanger. Zo kun je de juiste content naar de juiste persoon sturen en dat heeft een positief effect op je e-mailratio’s.
  • TEST! Om de relevantie van je e-mails te vergroten en meer kliks te genereren kun je bijvoorbeeld testen met gesegmenteerde content, verzenddag, verzendtijdstip en e-mailfrequentie.