How to

Je website binnen no-time gestructureerd [Core model]

0

Je gaat een nieuwe website bouwen, of werkt aan een redesign van de huidige site. Welke pagina’s zijn essentieel voor jouw platform of website? Wat moeten bezoekers op deze pagina’s zien of kunnen doen zodat zij hun gewenste doelen behalen? En wat wil je eigenlijk als organisatie bereiken met deze pagina’s? De Core Model-methode is een snelle en toegankelijke manier om samen met stakeholders belangrijke pagina’s van een website een duidelijke structuur en inhoud te geven.

Maak een klik relevant

Het bezoek aan een website is heel gericht. Een bezoeker is op zoek naar een antwoord, specifieke informatie, het aanbod van je organisatie of een oplossing voor een probleem. Het eindresultaat hierin is wat telt. Hij of zij zal een aantal specifieke (kern)pagina’s bezoeken in de zoektocht naar dit resultaat. Vaak komt dit bezoek vanuit een andere bron dan het rechtstreeks intypen van de url. Zoekmachines, socialmedia-posts of een online campagne sturen bezoekers vaak meteen door naar een relevante pagina op een website.

Het is daarom belangrijk om kernpagina’s van je website (de pagina’s waar bezoekers heen gaan om de bovenstaande zaken te realiseren) goed te structureren en in te richten, zodat gebruikers hun doelstellingen halen. Tegelijkertijd zullen deze pagina’s een deel van jouw eigen doelstellingen moeten gaan realiseren. Het is net zo essentieel dat dit bezoek voor jouw organisatie het meeste rendement oplevert.

Boomstructuur van website met onderliggende pagina's.

Bezoekers komen vaak niet eens meer op de homepage.

Cocreatie FTW!

Hoe bepaal je de inhoud van een belangrijke pagina? Een Core Model-workshop is hier een ideale methode voor. En je kunt er stakeholders op een makkelijke manier bij betrekken. Technische kennis is niet belangrijk, het gaat om het doel en de inhoud. Cocreatie is de kern, want wie kent de eindgebruiker en de te behalen doelstellingen nu beter dan deze experts op dat gebied? Je doet dit dus altijd samen met de opdrachtgever en stakeholders. Uiteindelijk bepalen deze mensen wat er echt belangrijk is.

Hoe werkt het dan?

Dit is hoe het werkt. De Core Model-methode structureert:

  1. Business-goals
  2. User tasks (gebruikerstaken)
  3. Alle startpunten van het bezoek (binnenkomst)
  4. De ideale inhoud van de pagina (core content)
  5. De volgende stap van de gebruiker (uitgaande paden)

Core Model-overzicht.

Een Core Model-overzicht

1. Business goals

Definieer samen met stakeholders de rol van de pagina, voor de organisatie. Wat wil je bereiken met eindgebruikers op deze pagina? Wat wil je hier laten zien of de gebruikers het liefst laten doen? Welke doelstellingen wil je precies bereiken? Voorbeelden van business goals zouden kunnen zijn:

“Preventie van verkeersongevallen onder jongeren door informatie aan te bieden over de effecten van alcohol in het verkeer.”

of

“Aanbieden van digitale hulpmiddelen zodat mensen met dyslexie beter in staat zijn hun studie te volgen.”

2. User tasks

Wat komt een gebruiker doen op de pagina? Wat is de reden van zijn of haar bezoek? Wat wil de gebruiker hier juist zien en doen? Zoals:

“Ik wil informatie over bepaalde symptomen zodat ik kan inschatten of ik contact moet opnemen met mijn arts.”

of

“Het bestellen van een bos bloemen, zodat ik deze via de website kan laten bezorgen bij een relatie.”

Business goals en gebruikerstaken zullen vaak niet identiek zijn voor een pagina. Maar als het goed is zit hierin wel genoeg overlap (zo niet, dan heeft de pagina weinig nut, want wie help je er dan mee?). Bij het ontwikkelen van pagina’s kijk je altijd naar waar business en de gebruiker elkaar het beste vinden. Dit is je kern van de pagina, de Core.

Venn diagram met business goals en gebruikerstaken die elkaar overlappen.

Vind de ‘Core’ waar business goals en gebruikerstaken overlappen.

3. Startpunten

Een bezoek aan je website en een pagina komt niet zomaar uit de lucht vallen. Een zoekopdracht in Google, advertising op Facebook en een net verzonden nieuwsbrief kunnen allemaal triggers zijn voor een bezoek aan een pagina. Dit is belangrijk om te weten, want het geeft het bezoek context. Het geeft misschien al deels aan waarom een bezoeker komt. Dit definieer je dus als startpunten van het gebruikersbezoek.

4. Core content

De combinatie van business goals, gebruikerstaken en startpunten voor de gebruikers bepaalt de daadwerkelijke inhoud en functionaliteit van je pagina. Je laat dit voor het grootste gedeelte zelf door de stakeholders bepalen. Een aspect wat je hieraan nog toevoegt is hiërarchie. Niet alles op een pagina kan namelijk even belangrijk zijn. Op mobiel kun je bijvoorbeeld vaak maar een ding tegelijk laten zien. Ook moet de pagina wel een logisch verhaal vertellen. Meteen beginnen met de inschrijving voor een nieuwsbrief geeft de gebruiker nog niet echt een beeld of dit het ook waard is.

Mobiele variant van Core Model.

Een mobiele variant helpt in het aanbrengen van hiërarchie

5. Next steps

Als de gebruiker klaar is op de pagina, hoeft hij of zij nog niet klaar te zijn met zijn/haar gebruikerstaken. In een webshop een product bekijken is iets anders dan het in de checkout afrekenen. Er kunnen dus voor de gebruiker nog vervolgstappen gedefinieerd worden. Dit kan bestaan uit andere onderdelen van de website, maar ook een pad naar een ander digitaal kanaal of juist een handeling buiten het digitale landschap (iets ophalen in de winkel bijvoorbeeld). Deze stappen in kaart brengen is belangrijk, omdat hier misschien nog vervolgstappen vanuit jouw organisatie aan gekoppeld kunnen worden (andere business goals).

Deze moeten wel concreet worden voor de gebruiker. Als hij op de pagina een product ziet en interesse heeft tot aankoop, dan moet deze aankoopmogelijkheid duidelijk gecommuniceerd worden met een CTA (call to action). Een opvallende knop ‘koop nu’ of ‘bestel nu’ zorgt dan voor het bezoek aan de volgende pagina die dit proces in werking zet.

Een ingevuld voorbeeld van het Core Model.

Een voorbeeld van een ingevuld Core Model (high level)

Focus dus op je bezoekersmoment

Laat een gebruikersbezoek zo relevant mogelijk zijn. Focus op jouw business goals met deze gebruiker en probeer je te verplaatsen in de wensen en behoeften van je gebruiker. Doe dit en:

  • Je creëert essentie en relevantie vanuit beide kanten.
  • Je biedt een gebruiker de juiste context  (want hij komt vanuit verschillende kanalen met verschillende behoeften en je houdt daar rekening mee).
  • Je stuurt een gebruiker op deze pagina naar de juiste vervolgstappen (voor hem, maar zeker ook voor jouw organisatie).
  • Je verhoogt je rendement door een betere en relevanter gebruikersbezoek, wat een terugkerend bezoek aan je website kan bevorderen.

Heb je nog vragen of opmerkingen over het Core Model? Ik hoor het graag via de reacties hieronder.