Communicatie

Wil je publiciteit? Scoor in komkommertijd!

0

Komkommertijd heeft niets, en dan ook echt helemaal niets met komkommers te maken. Komkommertijd draait om kansen, om persberichten, om media-aandacht en het genereren van publiciteit. Ben je ondernemer en wil jij met jouw bedrijf in de picture staan? Bereid je dan voor op de komkommertijd, want de kansen liggen in deze periode, net als de komkommers in schappen van de supermarkt, voor het oprapen!

Even terug naar de basis, want als komkommertijd eigenlijk niks, en ook weer wel, met komkommers te maken heeft, wat is dit dan voor een tijd?

Wat is komkommertijd?

Frederik August Stoett, een Friese en Nederlands taalkundige omschreef het als ‘een slappe tijd, waarin weinig zaken gedaan worden, dus in de maanden juli en augustus, als er veel komkommers zijn en de handel over het algemeen niet zeer levendig is.’

Waarom staat komkommertijd gelijk aan publiciteit?

De politici zijn met vakantie, er zijn geen vergaderingen. En een groot deel van Nederland gaat met vakantie. Dus er gebeurt verdomde weinig in de maatschappij. Het gevolg voor journalisten is dat er voor hen weinig tot geen nieuws te melden valt. Er gebeurt simpelweg niets.

Komkommertijd is dus een benaming voor een bepaalde periode in het jaar, met name in de zomer, waarin er weinig nieuws te melden is omdat politici en veel anderen op vakantie zijn. Komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin er weinig nieuws en weinig handel is.

En toch moet er elke dag een krant verschijnen en een journaal worden gebracht. Journalisten en redacteuren grijpen dan ook elk dingetje aan om maar iets te kunnen melden. Ze gaan veel flexibeler met hun hoogstaande journalistieke criteria om waarmee zij bepalen of iets wel of geen nieuws is.

Als het echt komkommertijd is, dan grijpen ze elk dingetje aan om hun blad te vullen. Daarom zie je in komkommertijd veel berichten verschijnen die in de rest van het jaar geen enkele aandacht krijgen van de media.

Dus de komkommertijd is de ideale periode om met jouw ‘zachte’ nieuws aandacht van kranten, tijdschriften en vakbladen te scoren. Redacties wachten op jouw persbericht! Komkommertijd vergroot jouw kansen op publiciteit.

Wanneer is het komkommertijd?

Dat blijft altijd even afwachten en soms zelfs spannend. Het is niet zoals Pinksteren of Pasen dat even met een strikte vuistregel valt uit te rekenen. Er zijn wel indicatoren voor wanneer het komkommertijd wordt, namelijk na de start van het politiek zomerreces en de zomervakanties van de basisscholen in Nederland.

  • Zomerreces Nederlands parlement: 5 juli t/m 2 september 2019
  • Schoolvakanties basisscholen: 6 juli t/m 1 september 2019

Omdat niet heel Nederland in één keer zomervakantie heeft, maar de ene regio wat later vakantie heeft dan de andere regio, valt komkommertijd – in principe – vooral in de periode waarin alle drie de regio’s vakantie hebben én het politiek reces is. Dat is dit jaar in de periode tussen 13 juli en 18 augustus 2019.

Ik benadruk de term ‘in principe’, want er kan altijd iets voorvallen waardoor komkommertijd eerder, later of zelfs helemaal niet komt. Dat laatste was bijvoorbeeld het geval in 2014 door de tragische gebeurtenis met de MH17 die half juli werd neergeschoten.

En deze zomer kan Brexit de nodige stof doen opwaaien, al zijn het meer de landelijke en regionale media die over dit soort onderwerpen berichten, dan lokale huis-aan-huiskranten, vakbladen en magazines zoals Libelle en AutoWeek.

Of het dus wel of geen komkommertijd is, dat hangt ook weer af van op welke media en doelgroep jij jouw persbericht richt.

Voorbeelden komkommertijd

Zelfs de NOS heeft het moeilijk tijdens komkommertijd. Nu al zie je berichten op de site waarvan je denkt ‘Is dat het belangrijkste nieuws van vandaag?’. Een tijd terug  maakten ze zelfs een item over komkommertijd met mooie voorbeelden.

Accepteer cookies

Hoe scoor ik publiciteit in komkommertijd?

Hoe je publiciteit scoort in komkommertijd? Door jezelf voor te bereiden! Gebruik daarvoor de volgende 3 stappen.

Stap 1. Onderwerpen en invalshoeken

Denk nu alvast na over mogelijke onderwerpen en invalshoeken waarmee je een goed verhaal aan de pers kunt vertellen. Heb je een nieuw boek, open je een pop-upstore of doe je iets ludieks? Organiseer je een evenement met een twist? Er zijn zat mogelijkheden.

Stap 2. Persbericht

Je hebt een onderwerp bedacht. Laat vervolgens een professioneel persbericht schrijven, zodat er een goed verhaal wordt verteld.  Bovendien, hoe makkelijker het is voor die ene redacteur om een artikel te publiceren, des te eerder hij jouw persbericht zal overnemen.

Ik weet dat uit ervaring, want ik zie vaak dat mijn persberichten voor zeker twee derde worden overgenomen door diverse media.

Een goed persbericht vergroot niet alleen jouw kans op media-aandacht. Het zorgt er ook nog eens voor dat jouw nieuws grotendeels op jouw manier wordt gepubliceerd.

Stap 3. Timing

Dit draait om timing. Kies het juiste moment om jouw verhaal naar de pers te versturen. Doe dat op die manier waarop media persberichten graag aangeleverd krijgen. Dat maakt de kans wederom groter dat ze het persbericht zullen publiceren.

Afwachten

Is het persbericht eenmaal verzonden, dan is het daarna afwachten wat er gebeurt en hoe de dienstdoende redacteur reageert. Het is aan hem om te bepalen of er een publicatie op zijn medium volgt. Maar ik beloof je dat als je deze stappen correct uitvoert de kansen op publiciteit vergroten tijdens komkommertijd.