Promoted

Maak data driven marketing een strategische prioriteit

0

Digital marketing zonder data is als autorijden op de snelweg met je ogen dicht. Met wat geluk mis je alleen de afslag… Het is niet voor niets dat goed presterende bedrijven data als strategische prioriteit stellen en one-size-fits-all voorgoed vaarwel hebben gezegd. Wat kun je als organisatie van deze high performers leren? En hoe zet je (de eerste) stappen naar een effectieve datagedreven aanpak?

Met de juiste data en insights heb je als organisatie goud in handen. Je kunt weloverwogen strategische keuzes maken en prospects, leads en klanten met de juiste boodschap op het juiste moment bereiken, oftewel een offer they can’t refuse doen. Wat dacht je van een persoonlijke aanbeveling op basis van eerdere zoekopdrachten? Zo zorgt onder meer Transavia voor meer relevantie én meer boekingen. Of denk aan upsell of cross sell door relevante suggesties te doen, omdat je precies weet wat de klant wil of nodig heeft.

Dat al deze en nog veel meer datagedreven acties werken, blijkt uit het feit dat personalisatie volgens 86% van de ondervraagde consumenten hun aankoopbeslissing heeft beïnvloed. Ook in B2B-marketing is een persoonlijke aanpak noodzaak. Maar liefst 92% van marketeers zegt dat personalisatie de effectiviteit van B2B-marketing verhoogt en bijdraagt aan een betere relatie met (potentiële) klanten.

Hoe staat het met personalisatie in de content en campagnes van jouw organisatie? Of je nu aan de startlijn staat van data driven marketing of je huidige aanpak structureel wil verbeteren, op de Customer Data Conference is er inspiratie op elk niveau. Dit nieuwe event van Frankwatching staat onder meer in het teken van data analytics, customer experience (CX), customer data platforms, personalisatie en marketing automation.

Customer Data Conference

Fotograaf: MichielTon.com

Wat je als deelnemer aan dit event op 21 november 2019 kunt verwachten? Tijdens diverse keynotes en sessies komen trends en ontwikkelingen voorbij die je als marketingprofessional moet kennen om je activiteiten en resultaten te optimaliseren. Ook delen (inter)nationale thought leaders hun inspirerende visie en blik op de toekomst en kun je leren van organisaties die je voorgingen. Dit zijn een aantal niet te missen highlights:

Q&A: Ask David Raab anything you want! [Keynote]

David Raab Customer Data ConferenceAls er iemand is die veel weet over marketingtechnologie, dan is het wel de Amerikaanse expert en thought leader David Raab. De oprichter van het onafhankelijke en internationaal opererende CDP Institute beantwoordt al je vragen over customer data (platforms), leveranciersselectie, implementatie, privacy en/of anything you want!

Jordie van Rijn | Beter data denken doe je zo [keynote]

In een recent artikel op Frankwatching gaf Jordie van Rijn al prijs wat de grootste uitdagingen van data driven marketing zijn en wat het geheim is van organisaties die het goed doen. Dit keer deelt de thought leader in e-mailmarketing wat de kracht is van hyperpersonalisatie en marketing automation en hoe je klanten écht kunt verleiden.

Hoe Transavia jou de juiste vakantie en stoel aanbiedt [case]

Transavia Customer Data ConferenceTransavia werd eerder in dit artikel even genoemd, de Nederlandse luchtvaartmaatschappij is een van de vele inspirerende namen op het podium van CDC19. Vincent Peijnenburg (data scientist) en Pelle den Engelsman (online marketeer) delen Transavia’s aanpak en ervaringen met het doen van persoonlijke aanbevelingen in elke fase van de customer journey.

Maarten van der Weijden | Sink or swim? De insights van zijn 11-steden-monstertocht [keynote]

Niemand minder dan olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden sluit de dag af met een inspirerend verhaal over doorzettingsvermogen. Hij voltooide afgelopen zomer zijn 11stedenzwemtocht, een monstertocht van bijna 200 kilometer, om geld op te halen voor kankeronderzoek. Hoe heeft de analyse van zijn eerste poging hem optimaal voorbereid op succes? Zijn prestatie van wereldformaat inspireert op zowel persoonlijk als professioneel vlak.

Goed nieuws: er staan nog veel meer inspirerende sessies en cases op het programma. En de komende weken komen er meer bij. Wil jij meer weten over de Customer Data Conference op 21 november 2019? Bekijk hier alle informatie en details.