Content

Til je blog naar een hoger niveau [6 tips]

0

Begin je net met bloggen? Of schrijf je al even, maar wil je de volgende stap nemen met je blog? Ik bespreek een aantal zaken die je helpen om je blog naar een hoger niveau te tillen.

1. Wees authentiek

Het is te merken als je ergens over schrijft waar je zelf niet echt in geïnteresseerd bent. Of als je net doet alsof je ergens iets vanaf weet. Wees niet bang om te zijn wie je bent én om te laten zien waar jij voor staat. Als jij niet écht geïnteresseerd bent in waar je over schrijft, hoe kun je dan in hemelsnaam je lezers boeien? Ga dus niet schrijven, of stop direct met schrijven over onderwerpen die niet bij je passen. Vind jouw niche en wees authentiek.

Blogs die zijn geschreven uit persoonlijke interesse zullen je lezers eerder raken. Schrijf jij over onderwerpen die dicht bij jezelf staan, of moet je daar toch nog eens goed naar kijken? Soms ontkom je er niet aan en zul je een onderwerp tegenkomen, misschien wel in opdracht, waarvan je denkt ‘nee, past niet bij mij’. Wat doe je dan? Onderzoek of je een invalshoek kunt vinden die wel bij je past, en anders laat het onderwerp gaan. Durf daar selectief in te zijn.

Authentieke tekstschrijvers? Kim Nelissen vind ik er bijvoorbeeld één, op haar blog lees je persoonlijke verhalen over het ondernemerschap. Haar blogartikelen zijn persoonlijk, herkenbaar voor ondernemers en ze is eerlijk. Ook Merel Morre volg ik graag, ze deelt korte gedichten op onder andere Twitter en durft te delen.

2. Trigger een emotie

Uit onderzoek van Jonah Berger (hij analyseerde 7.000 artikelen van The New York Times) blijkt dat artikelen die een emotionele reactie uitlokken meer gedeeld worden. Ook als het gaat om boosheid of frustratie. Goed, dat wisten we natuurlijk stiekem wel al. Maar hoe hou je daar rekening mee in je blogartikelen?

  • Neem een stelling in, kies een kant, zodat de lezer het met je eens of oneens kan zijn. Blijf alsjeblieft niet lafjes in het midden hangen.
  • Welke emotie wil je teweeg brengen? Bedenk dat goed van te voren en hou daar rekening mee in je woordkeuze en zinsopbouw. Schrijf je over klimaatverandering en wil je dat mensen in een hoekje gaan zitten huilen? Of wil je je lezer aan het kwijlen maken, omdat je schrijft over de allerlekkerste taart ooit? Het Content Marketing Institute publiceerde een interessante blog ’10 tips from best-selling authors that will polish your content met tips om de juiste woorden voor jouw blogartikel te kiezen.

3. Verbreed je vocabulaire voor meer persoonlijkheid

Soms lees ik weleens een blog en denk ik ‘het lijkt wel alsof ik dit al gelezen heb’. Standaardwoorden, zinnen en uitdrukkingen. Monotoon. Kun je hetzelfde zeggen met andere woorden? Door een heel eigen schrijfstijl met passend vocabulaire te ontwikkelen, maak je je blogartikelen persoonlijker. Mensen gaan jouw schrijfstijl herkennen. Het moet wel bij je passen uiteraard, dus speel er eens mee.

Schrijf een blog zoals je dat altijd doet en kijk of je daarna een aantal woorden kunt vervangen door een synoniem. Wat mij vaak helpt is gewoon gaan typen, niet direct nadenken over zinsopbouw, spelfouten etc. En dan achteraf eens kijken wat ik kan aanpassen om het stuk eigen te maken.

Sandra Gremmen (Finntage) doet dat bijvoorbeeld. Wat valt je op aan onderstaand voorbeeld? Ze gebruikt Nederlands en Engels door elkaar, veel uitroeptekens en ze wil overduidelijk haar enthousiasme delen. Misschien niet helemaal jouw stijl, maar het is wel herkenbaar.

Voorbeeld Sandra Gremmen (Finntage)

4. Kies de content winners

Wees eens heel eerlijk: hoe vaak kijk je naar de statistieken van je blog? Of ga je gewoon schrijven als je een idee voor een blog hebt en publiceer je zonder eerst even de data in te duiken? Ik geef heel eerlijk toe dat ik dat laatste vaak doe. Door te kijken naar de artikelen die het goed doen, kun je zelf het succes van je blog sturen.

Maar wat is goed doen? Meet jij wel het échte engagement op je content? Ook als blogger, schrijver of copywriter moet je anno 2020 echt de data in om succesvol te blijven.

5. Vind de toegevoegde waarde van je blog

Ik las op de website van het Content Marketing Institute deze quote:

What content marketers are failing at is innovation. They must become masters of the art of identifying how a content product will make such a difference in people’s lives that they will bond to it as a product

Dat zette mij aan het denken, want weet je inderdaad wel wat de échte toegevoegde waarde is van je blog? Juist nu er zoveel zijn, is het van groot belang dat je het onderscheidend vermogen van jouw blogartikelen kent. Waardoor gaan de lezers over wat jij schrijft praten en het delen? Daar kun je zelf een mening over hebben, je hebt vast data die je kunt gebruiken, maar ga ook regelmatig eens met één van je lezers (of een aantal) om tafel zitten. Wat vinden ze van je blog? Waarom lezen ze het graag? Kijk of je zo jouw blog kunt aanscherpen.

6. Zorg voor een menselijke kant

Zorg dat er, of je nu een persoonlijke blog hebt of schrijft voor een bedrijf, een persoon achter het verhaal zit. Iemand die begrijpt wat de lezer bezighoudt, en met het onderwerp misschien zelf ook heeft geworsteld, of er in ieder geval ervaring mee heeft. De lezer wil weten dat wat je schrijft van invloed gaat zijn, en dat hij of zij er iets mee kan. Waar we toch echt op zoek naar zijn met z’n allen is verbinding:

In a world where consumers are overwhelmed by content and are switching off, I believe that entertainment – or even utility – is not enough. Brands that will succeed will tap into a need for human stories, for human connection, in a way that is seen as a force for good. And by that I don’t mean heavy-handed tear jerkers. I mean content about real people that makes us feel more connected as a community – Head of content @Storyation

Pas jij deze punten allemaal al toe? Of neem je andere stappen om je blog steeds naar een hoger niveau te tillen?