Verdieping

Bye bye Black Friday: deze merken zwemmen tegen de stroom in

0

Black Friday, misschien inmiddels wel de wildste shopdag van het jaar, is voorbij. Traditioneel verwijst Black Friday naar de vrijdag na Thanksgiving, en geeft in de VS het startsein voor de kerstinkopen. In Nederland vertaalt het zich vooral naar bizar hoge kortingen en dus ongekende drukte bij veel (web)winkels. Maar er zijn ook tegengeluiden.

Deze organisaties boden op ludieke wijze een tegengeluid aan de koopgekte rondom Black Friday van het afgelopen weekend:

Greenpeace

Volgens Greenpeace hebben deze zogenaamde ‘koophorrordagen’, waarin retailers hoge kortingen geven, een grote impact op het klimaat. Daarom roept de organisatie dit jaar de dag na Black Friday uit tot ‘Zero Saturday’. Een dag die Nederland moet stimuleren niets te kopen.

Ik koop niks-actie GreenPeace

Patagonia

Outdoormerk Patagonia staat bekend om zijn anti-Black-Friday-activisme. Al in 2011 adverteerde het merk rond deze tijd van het jaar met een poster met daarop de tekst: “Koop deze jas niet“. Hiermee wilde het merk aandacht vragen voor het repareren van kapotte kleding om er zo langer gebruik van te maken, in plaats van nieuwe spullen te kopen.

Koop deze jas niet - campagne Patagonia

Dit jaar roepen ze op een donatie te doen via hun platform Patagonia Action Works. Dit platform ondersteunt klimaatactivisme door mensen te verbinden met plaatselijke milieuorganisaties in Nederland, Europa en in Noord-Amerika. Iedere donatie die wordt gedaan, doen zij ook. Vanaf Black Friday tot het einde van het jaar matchen zij alle donaties tot ze het maximale bedrag hebben bereikt van 10 miljoen dollar.

Vagabond Shoemakers

Vagabond Shoemakers geeft geen kortingen tijdens het Black Friday-weekend en doneert in plaats daarvan 10% van de inkomsten van deze dag aan goede doelen. Hun boodschap: houd rekening met wat je koopt, want heb je dit wel echt nodig? Door de hoge kortingen denken mensen vaak niet na over wat ze aanschaffen. Daarom daagt het schoenenmerk je uit om stil te staan bij overconsumptie.

Het goede doel is dit jaar is Humanium Metal by IM, een organisatie die metaal uit oude vuurwapens haalt en geschikt maakt voor commerciële productie. De opbrengsten daarvan gaan naar het verhogen van de veiligheid van mensen die in een omgeving wonen waar veel geweld door vuurwapens voorkomt.

Prijzen verhogen

Duurzaam koffiemerk Moyee Coffee maakte een bold statement tegen het koopgeweld van Black Friday. Vorige week betaalde je 20% – en op Black Friday zelfs 30% – meer voor je koffie. De opbrengsten doneren ze aan een goed doel dat gekozen kon worden via Facebook.

Hey, we are back! 🙂 And this whole -Pre Black Friday- week you pay 20% more! But if you can wait until Friday it will…

Geplaatst door Moyee Coffee op Dinsdag 26 november 2019

Accepteer cookies

Ook Mud Jeans, een circulair denim-merk van Nederlandse bodem, kondigde aan hun spijkerbroeken eenmalig tien euro duurder te maken. Bij iedere aankoop werd dat tientje door het merk verdubbeld en gedoneerd aan organisatie Sea Shepherd.

Bomen planten

Dille & Kamille pakt de gekte rond de zwarte dag aan om aandacht te vragen voor hun ‘Green Friday’. Samen met organisatie Trees for All investeren zij in een groene en gezonde aarde door wereldwijd bomen te planten en bossen te herstellen. Voor elke boom die in Nederland geplant wordt, wordt er ook een gedoneerd aan hun projecten in het buitenland. De boodschap: geluk zit niet in korting, maar iets goeds doen voor de natuur.

Green Friday - Dille & Kamille

Green Friday – Dille & Kamille

#PeopleFriendlyFashion

Ook werd er afgelopen weekend een #PeopleFriendlyFashion pop-up evenement in Den Haag georganiseerd. Merken als King Louie, Claudia Sträter en Havep deden hieraan mee. Mensen konden virtueel kennismaken met een kledingmaker uit Bangladesh met een VR-bril, of een challenge aangaan met King Louie. De pop-up duurde twee dagen en is een initiatief van Fair Wear Foundation, Mondiaal FNV, CNV Internationaal en 12 Fair Wear-merken. Het heeft als doel laten zien dat iedereen kan bijdragen aan een eerlijkere wereld voor kledingmakers.

Black Friday: welke campagnes vielen jou op?

Veel mooie initiatieven om de consument bewuster te maken van de impact die een dag als Black Friday heeft op de wereld (en natuurlijk ook op je portemonnee). Welke campagnes vielen jou op?