Loopbaan

Pitchen met impact: 9 belangrijke tips

0

Er zijn veel soorten presentaties en pitches: verkooppitches, netwerkpitches, elevator pitches. De meeste zijn gericht op het verkopen van jouw verhaal. Wat als je met jouw ervaring of project mensen wil inspireren? Als je jouw inzichten en kennis wil delen en met jouw verhaal je publiek wil verleiden om samen de impact te vergroten? Met deze tips kom je eenvoudig en snel tot een niet-commerciële presentatie die uitnodigt tot dialoog en samenwerking.

Met dit artikel deel ik graag de belangrijkste tips en tricks.

1. Soms gaat het mis, omdat ‘n frisse blik ontbreekt

De afgelopen jaren heb ik ruim honderd professionals uit het zakenleven begeleid in het komen tot een pitch van vijf minuten die uitnodigt tot dialoog en samenwerking. Sommige onderdelen van een pitch gaan bijna altijd mis, omdat het voor jezelf superlogisch is. Je hebt dan even een frisse blik nodig.

Schroom niet om om feedback te vragen als je jouw verhaal op de rit hebt. Want het is menseigen om een tunnelvisie te hebben. Je zou niet de eerste zijn die in een presentatie alles vertelt maar de essentie onderbelicht laat, omdat je deze vanzelfsprekend vindt.

2. Vertel het verhaal waar jij oprecht trots op bent

Houd het authentiek, vertel het verhaal waar jij echt trots op bent. Als je het onderwerp van je pitch bepaald hebt, ga dan na van welk aspect JIJ zo blij werd. Regelmatig merk je pas achteraf dat de bron van jouw passie niet is overgekomen. Ga in dit geval voor jezelf na wat er nog ontbreekt. Vaak zijn het aspecten in het proces waarover je vertelt, die erg moeizaam verliepen. Als het dan uiteindelijk tot een goed resultaat leidde, dat deel van het verhaal niet ontbreken. Dus vertel hoe je uiteindelijk een manier hebt gevonden om het verschil te maken. Deel jouw persoonlijke leerervaring en houd dit dicht bij jezelf.

3. Voorkom generieke lessen

In je hoofd ben je meestal bezig met de toekomst. Wat wil je nog allemaal bereiken, welke plannen heb je? In een pitch is het meestal interessanter om terug te kijken en te reflecteren op behaalde resultaten. Soms kies je ervoor om een toekomstvisie te pitchen.

Meestal zijn pitches over concrete projecten het interessantst. Je kunt dan vanuit je eigen ervaring reflecteren en geleerde lessen delen, zonder dat het belerend is. Een dergelijke pitch kan een mooi startpunt zijn voor onderzoek naar een bredere inzetbaarheid van jouw inzichten, en inspiratie om dit samen nader te onderzoeken. Je kunt je doel voorbij schieten door in jouw pitch zelf al met een overvloed aan toepassingen te benoemen. Voorkom ook dat je generiek gaat vertellen ‘hoe het zit’, zoals een hoogleraar zou doen. Mensen kunnen dit ‘consumeren’, maar het geeft vaak geen aanleiding tot een open dialoog waarin je samen op onderzoek gaat naar nieuwe inzichten.

4. Focus op één verhaal

Soms wil je wel vijf projecten of thema’s delen: het is erg verleidelijk om volledig te zijn. Voor een pitch werkt het meestal het beste om één item te kiezen, en hierop te focussen. Dit geeft je de mogelijkheid om het uit te diepen. En maakt het voor de toehoorders makkelijker om je verhaal te volgen en het later door te vertellen. Als je beperkte tijd hebt voor je pitch, dan helpt focus ook. Merk je bij het oefenen van jouw pitch dat je erg snel moet praten om het binnen de tijd te houden? Doe jezelf een plezier en breng meer focus aan in je verhaal. Als je een duidelijke focus hebt, heb je ook genoeg tijd om je verhaal rustig te vertellen. En het publiek krijgt dan de gelegenheid om het verhaal tot zich te laten doordringen.

5. Maak contact met je publiek

Start je pitch met contact maken met de zaal. Dit kan met een grapje, een actualiteit of een vraag. Dit ’contact maken’ kan in luttele seconden gebeuren. Stel je struikelt over het snoer en je kijkt de zaal in met een scheve lach, dan heb je al contact. Kortom, probeer dit contact moment klein en dicht bij jezelf te houden. Sommige mensen starten hun pitch met het aanspreken van de zaal in je-vorm, dit werkt ook heel effectief.

6. Sommigen willen emoties, anderen juist de cijfers

Verdiep je in waarom jouw verhaal relevant kan zijn voor je toehoorders. Bij elke presentatie of pitch zitten er weer andere mensen in de zaal. Probeer je verhaal hierop af te stemmen. Daarnaast is er een scala aan type toehoorders, sommige zijn vooral geïnteresseerd in het proces, andere in de creatieve oplossingen en weer andere willen vooral worden geïnformeerd over de cijfers en feiten. Probeer in je pitch te alle type mensen te bedienen.

7. Begin met een heldere inleiding

Kies voor een heldere opbouw, bijvoorbeeld: inleiding, aanleiding, werkwijze, resultaat, toekomst en sluit af met een oproep. Als je de inhoud van je pitch hebt uitgewerkt en de grove structuur hebt staan, ga dan voor jezelf na wat nu echt de essentie van jouw verhaal is. Deel dit in de eerste 30 seconden. Dit klinkt heel basaal. Maar ik heb heel veel mensen geholpen bij de voorbereiding van een pitch met impact, en in bijna alle gevallen ontbrak een heldere inleiding.  Voorkom dat mensen afhaken en vertel in één of twee zinnen waar jouw verhaal over gaat.

8. Alleen door oefenen kun je relaxed binnen de tijd blijven

Veel mensen geven vaak presentaties van 10, 20 of 30 minuten. Je hebt alle tijd om je verhaal te vertellen en doet dit min of meer uit de losse pols. Voor een pitch van 1, 3 of 5 minuten gaat dit NIET werken. De enige manier is om je pitch helemaal uit te schrijven of op video op te nemen, vaker te oefenen en bij te slijpen, totdat de pitch helemaal klopt en je binnen de tijd blijft. Oefen de pitch zo vaak dat je hem kunt dromen. Dan kom je op een punt dat je het verhaal op een natuurlijke manier kunt vertellen, zonder dat het ingestudeerd overkomt. Dit kost ongelofelijk veel tijd, gemiddeld wel een hele dag. Maar deze tijd is goed besteed, je leert om je verhaal kernachtig te vertellen en hiermee kun je een grote impact realiseren.

9. Creëer zoveel mogelijk online bereik

Het doel van je presentatie is hoogwaardige nieuwe samenwerkingspartners. En als bijvangst zijn nieuwe klanten natuurlijk ook welkom. Om deze impact te realiseren is het belangrijk een zo groot mogelijk bereik te creëren. Daarom geef je de presentatie. Maar denk ook na over hoe je nog meer mensen kunt bereiken met jouw verhaal. Deel het event via jouw socialmedia-kanalen. Het is ultiem als de organisatie een video-opname maakt van jouw presentatie. Vraag ook iemand om foto’s te maken. Je kunt de uitgeschreven pitch-tekst ook als artikel publiceren.

Veel succes met pitchen!