Schrijven

Beter schrijven? Richt je op je zwakke punten

0

Draai je om je zwakheden heen? Heb je het gevoel dat je te veel typefouten maakt? Te weinig schrijft? Je brainwaves vergeet op te schrijven? Maak een lijst van je zwakke schrijfpunten. Gebruik hem actief om je schrijven te verbeteren en een betere schrijver te worden. Leun dan rustig achterover en probeer er nog een paar te verzinnen.

Richt je op je zwakke schrijfpunten

Zwakke schrijfpunten zijn alles wat je onvoldoende beheerst en beter zou willen kunnen. Of schrijfzaken die te langzaam gaan naar jouw tevredenheid. Als je niet uit de startblokken komt, is je zwakte misschien gewoon ‘beginnen’. Als dat het is, gefeliciteerd. Je weet wat je te doen staat.

Als je een stapje verder bent, krijg je je zwakke punten misschien aangereikt. Dat is fijn, want je krijgt informatie gebaseerd op de ideeën of gevoelens van anderen. Dat kan deprimerend werken, maar je ligt al een stap voor op mensen die hun werk voor zichzelf houden en alleen in hun hoofd bezig zijn met ‘hoe ze klinken op de pagina’. Als je graag leert door je favoriete boeken en auteurs te bestuderen, dan ontdek je misschien zaken waarvan je wil dat je het even goed zou kunnen.

Onthoud het verschil tussen zwakke schrijfpunten en dingen die buiten je interesse vallen. Dat is geen zwakte, eerder een keuze. Focus op je passie. Ontdek wat het is en waarom. Je passie leidt je naar wat je móet schrijven en wat je het beste kúnt schrijven.

Maak een lijst met schrijfzwakheden

Maak een lijst van je schrijfzwakheden en zet hem op volgorde van belangrijkheid. Sommige vaardigheden zullen nu direct belangrijk zijn, andere kunnen misschien even wachten. Praat, of denk, jezelf niet in een depressie over wat je nog niet weet. Zie de dingen die je nog moet leren als leuk en uitdagend.

De beste lijst is het product van diep nadenken en meedogenloze eerlijkheid.

Misschien zitten er wel vaardigheden tussen die je nog nooit hebt uitgeprobeerd? Dat is het onbekende terrein. Daar kun je stappen zetten. Het kan even duren voordat je de hele lijst hebt opgesomd en opgelost. Onthoud dat de beste lijst het product is van diep nadenken en meedogenloze eerlijkheid. Bekijk hieronder een lijstje met sterke en zwakke punten (geenszins volledig). Kies de jouwe eruit en blijf vooral aanvullen.

Heb je issues met:

 • De juiste insteek voor je onderwerp?
 • Tussen ideeën heen en weer fladderen, of hou je eraan vast?
 • Netjes schrijven en met oog voor detail?
 • Te snel schrijven en de volgende sessie alles weg kwakken in plaats van te herschrijven?
 • Bepalen wat je precies tegenhoudt, of met doelen vaststellen om je ideeën of je werkproces te verbeteren?
 • Te letterlijk schrijven of met teveel fantasie waardoor het ongeloofwaardig wordt?
 • Schrijf je breedsprakig, met te veel superlatieven, bijvoeglijke naamwoorden of te ambtelijk?
 • Het idee dat je schrijfvaardigheden onder de maat zijn?
 • Het vasthouden aan een schema of een strakke planning?
 • Wil je betere metaforen schrijven of uitblinken in andere soorten beeldtaal?
 • Je schrijfsnelheid?
 • Iemand willen vragen hoe je iets het beste zou kunnen opschrijven?

Je persoonlijke roadmap om een betere schrijver te worden

Je hebt zojuist een belangrijke persoonlijke roadmap gemaakt. Nu moet je bepalen hoe je hem gaat uitvoeren en op welke termijn. Zelfs nadenken over waarom je bepaalde zaken lastiger vindt dan andere, kan een flinke stap vooruit zijn.

Zie je patronen in je zwakke schrijfpunten, of een manier waarop je ze tegelijk kunt tackelen? Is het een kwestie van je eerste versie afschrijven, koste wat het kost? Heb je moeite met tijd reserveren? Eerder in gesprek gaan met een collega?

Hang je lijst op. Denk erover na. Zet er vraagtekens bij. Voeg eraan toe. Speur verbanden op tussen je sterke punten en je doelen. Welke zwakke punten, of minder sterke punten, zijn echt obstakels?

Roadmap voor betere teksten als tekstschrijver.

Vraag anderen of ze ook met zo’n lijst te maken hebben en hoe ze hun verbeterpunten aangepakt hebben. Misschien hebben ze het Ei van Columbus gevonden waarmee ze een van hun zwakke punten omgebouwd hebben in een sterk punt en zijn ze bereid dat met je te delen.

Zoek schrijfoefeningen die je helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden. Lees artikelen en boeken over schrijfvaardigheden met de nadruk op jouw probleemgebieden. Schrijf korte artikelen die een of meer van je zwakke schrijfpunten bloot leggen. Schrijf bijvoorbeeld elke maand een persbericht als je dat als een zwak punt beschouwt. Bedenk een maand lang knetterende acties, of juist een duidelijke productbeschrijving. Schrijf de tekst voor de marketeer, of voor de retailer. In het algemeen: zoek naar zwakke plekken in je schrijfwerk en pak ze met verve aan.

Haal het beste uit jezelf

Als je om je zwakke punten heen loopt, ga je nooit het allerbeste uit jezelf halen. Zonder een lijst met verbeterpunten leg je niet de focus op verbetering. Soms is het weinig meer dan discipline. Te veel typefouten? Gebruik de spellingscontrole, doe een typecursus, schrijf langzamer, of spendeer meer tijd aan proeflezen. Schrijf je te weinig? Plan meer tijd in. Ontsnappen je beste ideeën regelmatig aan je aandacht? Begin een schrijfdagboek.

Andere keren gaat het om meer oefenen. Hoe kun je op je eerste schrijfdag een spetterend verhaal schrijven als je dat nog nooit eerder hebt gedaan? Schrijf je geen pakkende metaforen? De belangrijkste regel is om ze alleen te gebruiken als er geen andere woorden zijn. Neem rustig de tijd om pagina’s vol metaforen te schrijven totdat je voelt dat je het onder de knie hebt.

Misschien moet je gewoon meer schrijfmeters maken. Nieuwe ervaringen opdoen waar je over kunt schrijven. Met je roadmap in de hand weet je wat je het meest nodig hebt en kun je er naar handelen.

Word je eigen leraar

Zwakke schrijfpunten omzetten in sterke schrijfpunten is een kwestie van bewustzijn, toewijding, training en ervaring. Zodra je een lijst met verbeterpunten in je schrijven hebt, en die vaardigheden begint te trainen, kun je ze een voor een afvinken. Stap voor stap zie je jezelf groeien.

Misschien moet je meerdere items van je lijst tegelijk aanpakken om echte verbetering te zien. Misschien is het nodig dat je pas betere dialogen gaat schrijven als je hebt geleerd hoe je sterkere conflicten tussen personages ontwikkelt.

Dus, stel je persoonlijke roadmap op en ga schrijven. Oefenen. Meters maken.

Met alle schrijfmeters die je maakt, leer je jezelf beter schrijven. Je wordt als het ware je eigen schrijfleraar. Eigenlijk is het zo dat zodra je je eigen schrijfzwakheden frontaal aanpakt, je al een betere schrijver bent.