How to

5 goede Zoom-alternatieven voor videobellen

0

Wat heeft Zoom dat andere videovergadertools niet hebben? Simpel, het is gratis en werkt gewoon heel goed. Bovendien heeft de tool coole features om je publiek erbij te betrekken. Hand opsteken wie het daar mee eens is. Maar de grote populariteit van videobellen hoeft geen reden te zijn om ook voor deze tool te kiezen. Nu werken op afstand iets voor de lange termijn wordt, is het wellicht tijd om de alternatieven voor Zoom te bekijken. Welke andere tools voor online videovergaderen hebben net zo’n goede gratis versie als Zoom? Ik zocht het voor je uit!

Waarom is Zoom zo populair?

100 deelnemers per vergadering, HD video en audio van hoge kwaliteit, opnames van vergaderingen in MP4 en M4A formaat, realtime privé- en groepschat, meerdere schermen tegelijk delen, deelnemersbeheer, break-out kamers voor kleinere groepen, peilingen, whiteboards, handen opsteken en op mute zetten met de spatie… De gratis versie van Zoom heeft het allemaal. Niet voor niets dat de tool de afgelopen maand dagelijks door meer dan 300 miljoen mensen is gebruikt. Zoom wordt vooral geprezen om:

 • de vele functionaliteiten van de gratis versie
 • de kwaliteit van de audio/video en de verbindingssnelheid (latency van max. 150 milliseconden) met vrij lage bandbreedte.
 • de eenvoud van installatie en gebruik
 • het delen van het scherm door meerdere gebruikers
 • de goede chatfunctie
 • de verschillende manieren waarop je deelnemers kunt uitnodigen
 • de verschillende apparaten waarop je Zoom kunt gebruiken

Wat zijn de minpunten van Zoom?

Er is weinig kritiek op Zoom. Een paar minpunten die gebruikers noemen zijn:

 • De tijdslimiet van 40 minuten vergaderen in de gratis versie voor 3 of meer gebruikers
 • Zorgen over de veiligheid van online videovergaderen met Zoom
 • De app van Zoom is voor verbetering vatbaar
 • Te weinig keuze aan virtuele achtergronden
 • Geen mogelijkheid om scherm of whiteboard te delen in de break-out rooms
 • Geen permanente link per meeting room
 • Apple AirPods als audio werkt niet
 • Geen live streaming van video-opnames op Youtube of Facebook

5 alternatieven voor Zoom

Gebaseerd op de kwaliteiten die gebruikers uitlichten in hun reviews zocht ik naar goede alternatieven voor Zoom. Alle onderstaande alternatieven voor online videovergaderen kenmerken zich daarom door een hoge klanttevredenheid (minimaal 4,4 van 5 sterren) gebaseerd op minimaal 70 geverifieerde reviews van zakelijke gebruikers op softwarevergelijkingssite Capterra. Alle 5 alternatieven hebben net als Zoom de volgende kenmerken in hun gratis versie:

 • video conference en audio conference
 • realtime chat
 • scherm delen
 • cloudgebaseerd
 • toegankelijk via een browser (dus geen installatie nodig) en een mobiele app (iOS en Android)

Capterra over Zoho Meeting

 

De volgorde van de lijst zegt niets over de rangschikking van de videoconferentietools.

1. Freeconferencecall: het alternatief met de beste functies voor opname & delen van documenten.

Freeconferencecall (FFC) heeft meer dan 800.000 klanten en biedt gratis video- en audiovergaderingen tot 1000 deelnemers (Zoom tot 100 deelnemers). Je kunt eenvoudig van presentator wisselen en er zijn een aantal leuke features zoals de presentatietool Studio, en het livestreamen van conferenties op internet. Het prijsplan van Freeconferencecall werkt op basis van een vrijwillige bijdrage! Het videoscherm toont de actieve spreker en 5 andere deelnemers in de sidebar gerangschikt op basis van hoe vaak de deelnemer spreekt. Voor deelname via de browser is Web Viewer vereist.

Freeconferencecall.

Features van de gratis versie

 • 1000 gratis deelnemers per audio of videomeeting
 • Mobiele app en desktop app
 • Opname en playback van vergaderingen
 • Tekentools en whiteboard, chattools
 • Meeting Wall waar je documenten en opnames kunt uploaden om met deelnemers te delen
 • Live streaming van conferenties
 • Remote desktopfunctie
 • Integratie met Google Calendar, Outlook, Slack, Dropbox, Evernote en meer
 • Gespreksrapporten
 • Break-out rooms

Wat heeft Freeconferencecall wat Zoom niet heeft?

 • 1000 deelnemers
 • Geen tijdslimiet op vergaderingen
 • 24/7 klantenservice
 • Gratis internationale en lokale inbelnummers voor audiovergaderingen
 • 1GB gratis opslag
 • Gratis live streaming

Wat zeggen zakelijke gebruikers over Freeconferecencall?

Gebruikers van FFC zijn zeer enthousiast over het grote aantal deelnemers per audio- of videoconferentie. Dat maakt FFC ook een zeer geschikte tool voor webinars. Bovendien zijn er goede opname- en afspeelmogelijkheden en krijg je 1 GB gratis opslag. Gebruikers zijn ook tevreden met het behouden van hetzelfde inbelnummer. De interface zou iets gebruiksvriendelijker kunnen.

2. Lifesize: het alternatief voor videobellen zonder tijdslimiet

De gratis versie van Lifesize biedt onbeperkte gratis videomeetings voor onbeperkte duur tot 25 deelnemers. Lifesize biedt naast software voor videobellen ook een hele set video- en audiohardware om fysieke meetingrooms mee uit te rusten. Ze zijn de enige leverancier die cloud videocalls en content delen in 4K-resolutie ondersteunen. Bij gebruik van Lifesize-hardware zijn onafhankelijke updates van andere componenten zoals pc, tv, camera, speakers, microfoon of tablet niet meer nodig. Alle calls en opnames komen tot stand met een versleutelde verbinding. Je kunt rechtstreeks verbinding maken vanuit de browser of via de Lifesize app. Upgradekosten beginnen bij $ 12,50 (rond de € 11) per host per maand. Een paar grote klanten van Lifesize zijn bijvoorbeeld NASA, Toyota, Yale en Disney.

Lifesize.

Features van de gratis versie

 • Onbeperkt aantal meetings en van onbeperkte duur
 • 25 deelnemers
 • Persoonlijke meeting ID
 • 1-op-1 chat en groepschat
 • Integratie met Slack en Skype for Business
 • Online ondersteuning en communityforum
 • Koppelen aan e-mail en kalender

Wat heeft Lifesize dat de gratis versie van Zoom niet heeft?

 • Meetings zonder tijdslimiet

Wat zeggen zakelijke gebruikers over Lifesize?

Gebruikers van Lifesize zijn zeer te spreken over de hoge videokwaliteit van deze tool en de gebruiksvriendelijke interface. De chatfunctie daarentegen zou wat meer features kunnen hebben, zoals rich text en afbeeldingen. En er is geen native app voor Linux-systemen.

3. Google Meet: het innovatieve alternatief met AI-features

Google Meet is de nieuwe naam voor Hangouts Meet, en Google Chat de nieuwe naam voor Hangouts Chat. Het is een veilige online videovergaderoplossing, omdat de tool gebruikmaakt van dezelfde infrastructuur als Google Cloud om gegevens te beveiligen en privacy te beschermen. Voor de gratis versie van Google Meet is inloggen met een Google-account vereist. Betalende klanten met een G-Suite-account hebben standaard Meet ingeschakeld en kunnen ook mensen die geen Google-account hebben uitnodigen voor deelname. Het uitnodigen van deelnemers gaat via een mail met een link of vergader-ID.

Meet heeft aantal originele AI-features die de andere videovergadertools niet hebben. Zo kun je geluiden uit je omgeving wegfilteren (voor als je in een café zit bijvoorbeeld) en kun je live Engelse ondertiteling aanzetten. Om de beste videokwaliteit te bieden, past Google Meet automatisch je netwerksnelheid aan. Tot 3 september kun je gratis gebruik maken van het G-Suite essential of enterprise-abonnement, vanaf daarna beginnen de kosten bij $ 10 (rond de € 8,80) per gebruiker per maand.

Google Meet.

Features van de gratis versie:

 • Geen tijdslimiet op de duur van vergaderingen tot 30 september 2020 (normaal is de limiet 60 minuten per vergadering)
 • 100 deelnemers
 • Deelnemen vanuit een browser
 • Live ondertiteling van vergaderingen in het Engels
 • Onbeperkt aantal vergaderingen
 • Online zelfhulp en communityforums
 • Aanpasbare lay-outs
 • Google Docs, spreadsheets en Formulieren
 • 15GB Drive opslag

Wat heeft Google Meet dat de gratis versie van Zoom niet heeft?

 • Dezelfde hoge beveiliging en privacy als Cloud en tweefactorauthenticatie.
 • Live ondertiteling van vergaderingen in het Engels.
 • De gebruikelijke features die je krijgt bij het maken van een Google account (Docs, Spreadsheets, formulieren en 15GB opslag).

Wat zeggen zakelijke gebruikers over Google Meet?

Gebruikers van Google Meet vinden de tool heel gebruiksvriendelijk en makkelijk, omdat het vanuit Gmail en G-Suite te bedienen is. Meet biedt ook een goede synchronisatie met alle apparaten die op je Google-account zijn aangesloten (voor het ontvangen van notificaties en berichten bijvoorbeeld). Minpunt is dat er geen opnamemogelijkheid in de gratis versie zit (vanwege corona is die functie nu trouwens wel gratis tot 30 september) en sommige gebruikers hebben moeite om het scherm delen onder de knie te krijgen. Gebruikers melden ook dat Meet minder goed werkt in niet-Chrome-browsers zoals Internet Explorer omdat het een Google-product is.

4. Zoho Meeting: het alternatief om je publiek erbij te betrekken

Zoho Meeting voor online videovergaderingen en webinars heeft features voor wijziging van presentatoren, peilingen, opnames en rapporten voor accountbeheer. De gratis versie heeft veel planningtools en tools om je publiek erbij te betrekken, maar geen mogelijkheid om meetings op te nemen of op te slaan. Ook heeft de gratis versie een zeer beperkt aantal deelnemers. Een upgrade kost € 8 per maand per host voor 100 deelnemers. Dat is goedkoper dan de meeste andere tools op deze lijst.

Zoho Meeting.

Features van de gratis versie

 • 2 deelnemers voor vergaderingen en 10 voor webinars
 • Planningtools: toevoegen aan agenda, bevestigen, herinneringen instellen
 • Moderatorfeatures: geluid deelnemers aan/uit zetten, deelnemers verwijderen
 • Features voor de betrokkenheid van deelnemers: peilingen maken, hand opsteken, vraag & antwoord
 • Co-presentatoren in webinars
 • Analyse en rapporten
 • Gecodeerde transmissies met SSL/128-bits AES-protocollen

Wat heeft Zoho Meeting in de gratis versie wat Zoom niet heeft?

 • Analyse en rapporten exporteren voor webinars
 • Tweefactorauthenticatie
 • Maakt deel uit van een zeer uitgebreide suite van bedrijfsapplicaties (CRM, Campaigns, Desk, enz.) en kan dus gekoppeld worden aan andere systemen voor betere bedrijfsprocessen.

Wat zeggen zakelijke gebruikers over Zoho Meetings?

Gebruikers van Zoho Meeting vinden het een budgetvriendelijke tool voor als je de tool bijvoorbeeld niet elke dag gebruikt, maar voor maandelijkse webinars. Scherm delen en switchen gaat gemakkelijk. De tool is heel gebruiksvriendelijk en makkelijk op te starten en integreert goed met Zoho CRM. Als minpunt wordt genoemd dat er Zoho Meeting volledig webgebaseerd is en dat er geen desktop-app is.

5. Cisco Webex: het alternatief voor elk apparaat & via alle mogelijke manieren deelnemen

Webex lijkt veel op Zoom en heeft ook enorm veel functionaliteiten in de gratis versie. Misschien komt dat omdat de oprichter van Zoom (Eric Yuan) bij Webex heeft gewerkt, voordat het door Cisco werd overgenomen in 2007. Naast videobellen, kun je er ook events en webinars mee organiseren. Webex is iets goedkoper dan Zoom. Kosten voor een upgrade beginnen bij € 12,85 per maand per host voor 100 deelnemers. En er is nu een aanbieding voor 4 maanden gratis op het jaarlijkse abonnement. Uit reviews blijkt dat Webex niet de meest gebruiksvriendelijke tool is. Verbinding kan via de web-app, desktop-app of browser.

Cisco WebEx.

Features van de gratis versie

 • Tot 100 deelnemers
 • Tijdslimiet van 50 minuten per vergadering
 • Eenvoudig van scherm veranderen tijdens scherm delen
 • Privé en groepschats tijdens meetings
 • Opname
 • Eigen meetingroom
 • Moderatorfunctionaliteiten
 • Interactieve boards
 • Online ondersteuning
 • Inbelnummer
 • Integratie met o.a. Salesforce, Microsoft Office, Teams, Slack, Canvas en Moodle.

Wat heeft Cisco Webex dat de gratis versie van Zoom niet heeft?

 • Online ondersteuning versus ticketsupport bij Zoom
 • Tijdslimiet van 50 minuten in plaats van 40 minuten

Wat zeggen zakelijke gebruikers over Cisco Webex?

Gebruikers van Cisco Webex zeggen dat Webex goed werkt op zowel mobiel als pc. De automatische aanpassing van de vergadertijd aan tijdzones zijn heel handig voor vergaderingen met collega’s in andere landen. Ze zijn minder enthousiast over de prijs, die in vergelijking met andere tools wat aan de hoge kant is. Soms verloopt de verbinding via Google Calendar niet automatisch en moet de meeting ID toch nog handmatig ingevoerd worden. Ook zijn er zijn wat klachten over beeldkwaliteit en bandbreedte bij tragere netwerken.

Heb jij ervaring met één van deze tools? Of heb je nog een andere tooltip? Laat het weten via de reacties hieronder.