Online advertising

Boost je campagnes met Shopping Showcase-advertenties

0

Zoeken via het internet wordt steeds meer visueel. Het wordt makkelijker om binnen Google afbeeldingen te vinden waar je naar op zoekt bent. Sinds de lancering van Gallery Ads, in 2019, focust Google zich steeds meer op visual search. Als adverteerder is het van belang om hier dit jaar op in te spelen. De verwachting is namelijk dat visual search toeneemt en het is slim om je hierop voor te bereiden.

Bij online retailers die in 2017 gebruikmaakten van Google Shopping kwam 75% van alle klikken vanuit Shopping product-advertenties. Een paar jaar terug werden de Shopping product-advertenties toegevoegd aan de zoekresultaten voor afbeeldingen. In 2017 werd door Google het advertentieformat genaamd Showcase Shopping Ads uitgerold voor een beperkt aantal landen.

Top van de funnel

Los van Gallery Ads voor Search zijn Showcase Shopping Ads een visueel format dat retailers inzetten om gebruikers aan de top van de funnel te bereiken. Denk hierbij aan de brede zoektermen zoals ‘sportkleding vrouwen’ of ‘tuinmeubilair’.

Volgens Google komt meer dan 40% van de Shopping-zoektermen uit brede zoekopdrachten. In deze fase bieden Showcase-advertenties de mogelijkheid om potentiële klanten kennis laten maken met merken en producten wanneer ze nog geen idee hebben van hun keuze.

Wat zijn Showcase Shopping-advertenties?

Met Showcase Shopping advertenties kunnen adverteerders een combinatie van een selectie producten of gerelateerde producten maken die worden uitgeleverd in de afbeeldingsresultaten als een soort catalogus. De Showcase-advertenties worden alléén getriggerd op het moment dat een gebruiker op brede termen zoekt en nog geen merk of specifiek model in gedachte heeft.

Eenmaal geklikt, vouwt de advertentie zich uit en ziet de consument relevante producten die matchen met de zoekterm. Een gebruiker kan klikken op de productafbeelding, beschrijvende tekst of websitelink.

Product Listing-advertenties versus Showcase Shopping-advertenties

Shopping Showcase Ads zijn geen vervanging voor huidige Shopping productadvertenties, maar een uitbreiding op huidige Shopping campagnes. Lees hier hoe je een Showcase-advertentie maakt. Google bepaalt tijdens de zoekopdracht of Showcase Ads wordt uitgeleverd of reguliere Product Ads.

Een product shopping en showcase shopping advertentie naast elkaar.

Daarnaast tonen beide Shopping-formats producten binnen de advertentie. Los van de opmaak, verschilt de targeting van de advertentieformaten. Showcase Ads focust zich op gebruikers die nog niet weten wat ze willen.

Productadvertenties daarentegen zijn geschikt voor gebruikers die al wat specifieker zoeken. Showcase helpt potentiële klanten kennis te maken met een merk, het productaanbod en opties binnen een brede zoekopdracht. Daarnaast worden Showcases afgerekend op basis van cost per engagement (CPE) in plaats van cost per click (CPC ). Hierover later meer.

Waar moet je rekening mee houden?

Showcase-advertenties reken je dus af op basis van CPE in plaats van CPC. Je betaalt dus pas op het moment dat een gebruiker de interactie aangaat met de advertentie.

Zodra de gebruiker op een Showcase Ad klikt, én een van de volgende acties verricht, wordt het geteld als engagement:

  • Wanneer een gebruiker 10 seconden naar de showcase advertentie kijkt.
  • Wanneer een gebruiker op de productlink klikt en naar de website gaat.

In andere woorden: de eerste klik op de Showcase-advertentie is gratis. Pas als de bovengenoemde acties zijn uitgevoerd betaal je voor je advertentie. In tegenstelling tot productadvertenties waar biedingen zijn ingesteld op productgroepniveau, is het bod van de Showcase ads op advertentiegroep niveau.

Omdat de biedingen op advertentiegroep niveau zijn ingesteld, is het advies om niet alle producten in één advertentiegroep te proppen. Zo geef je namelijk één bod mee voor alle producten. In plaats daarvan, groepeer je advertentiegroepen op basis van soortgelijke producten. Dit is met name interessant wanneer het design van de creaties uniek is per productcategorie.

Mobiel versus desktop

Showcase Shopping Ads worden zowel op desktop als mobile vertoond. Maar uit user cases blijkt dat Showcase Ads wel vaker op mobiel langskomen. Het aandeel van de vertoningen op mobiel hangt ook van de branche af.

Het aandeel kan variëren tussen de 5% – 30%. Dit komt uit onderzoek van Bloofusion. Een verklaring voor de variërende vertoningen is dat Showcases niet altijd wordt vertoond in de verschillende branchecategorieën. Daarnaast zullen Showcase Ads ook niet de vertoningen binnenhalen als er een beperkt aantal adverteerders gebruik van maakt. Als jij bijvoorbeeld Showcase Ads inzet en je hebt maar 5 concurrenten, dan zal Google niet je Showcase Ads vertonen.

Wat Shopping Showcase-advertenties interessant maakt

Showcase Ads worden niet samen vertoond met je al bestaande reguliere Shopping Ads. Dit houdt in dat je klikken niet worden gekannibaliseerd voor andere campagnes. Je kunt Showcase Ads dus naast je bestaande Shopping-campagnes tonen. De zichtbaarheid die je verliest op generieke termen met je huidige Shopping Advertenties kan met een Showcase Ads wél worden opgevangen.

Deze Google case van 2017 laat zien dat gebruikers die in aanraking kwamen met Showcase advertenties gemiddeld 2x zo vaak naar een merk op zoek gaan na het zien van een Showcase advertentie. Een merk zag een verdrievoudiging van merknaam gerelateerde termen en een stijging van 32% in ondersteunende conversies (ten opzichte van de standaard Shopping advertenties).

Showcase Ads maken het voor adverteerders mogelijk om relevantere producten te laten zien. Dit kan in de vorm van lifestyle foto’s, promo’s of andere creatieve uitingen om het merk te tonen aan potentiële klanten.

Een aantal statistieken op een rij:

  • Volgens Google is 40% van Shopping gerelateerde zoektermen breed.
  • Het zien van een Showcase-advertentie zorgt ervoor dat een gebruiker later in de funnel eerder naar jouw merk op zoek gaat.
  • Merknaam gerelateerde zoekopdrachten kunnen tot wel 3x stijging zien met de inzet van Showcase Ads.
  • De ondersteunende waarde van Shopping met de inzet van Showcase Ads kunnen een stijging van tot wel 32% zien.

4 tips for Showcase Shopping Ads

1. De juiste afbeeldingen

Het succes van de Showcase Shopping Ads zal met name liggen aan de kwaliteit van je afbeeldingen. Investeer dus in afbeeldingen van hoge kwaliteit. Wees creatief met je header. Gebruik lifestyle-beelden van hoge kwaliteit. Focus hierbij op branding en wat jouw doelgroep het beste aanspreekt.

Hoe je Shopping Showcase advertentie eruit ziet.

2. Segmenteer de campagnestructuur van je Showcase Ads

  • Focus op brede advertentiegroepen om te achterhalen welke keywords de meeste engagement realiseren, bijvoorbeeld ‘spijkerbroek mannen’.
  • Maak vervolgens additionele subcategorieën aan op basis van de termen met een hoge engagement, bijvoorbeeld ‘spijkerbroek mannen + [merk]’
  • Geef een hoger bod binnen de subcategorie waar de koopintentie hoger ligt.
  • Probeer per advertentiegroep minimaal 3 advertenties toe te voegen. Elk met een unieke header, beschrijving, kop en URL van de categorie.

3. Reken Showcase Ads af op de juiste KPI’s

Het zal niet snel leiden tot een directe conversie. Door te kijken naar de ondersteunende waarde en je attributiemodel, kan een deel van de conversies wel worden toegewezen aan Showcase Ads. Volgens Google zorgen Showcase Ads voor een toename in branded zoekverkeer, wat ook gebruikelijk is bij Display, social en YouTube-campagnes.

4. Zorg ervoor dat je ook je reguliere shopping-campagnes optimaliseert

Het is ook belangrijk om je reguliere shopping-campagnes te blijven optimaliseren.

Tijd om aan de slag te gaan!