SEO

Bing Webmaster Tools: 3 nieuwe functies om meer uit SEO te halen

0

Iedere marketeer is bekend met Google Search Console, maar niet iedereen weet dat Bing een soortgelijke variant heeft: Bing Webmaster Tools. Sinds kort heeft Microsoft de tool volledig op de schop gedaan en is er een nieuwe versie uitgerold. Ondanks dat er veel gelijkenissen zijn met Google Search Console, zitten er ook een paar leuke functies tussen die handig zijn voor SEO.

De tool is nu sneller, eenvoudiger te gebruiker op mobiel en misschien wel gebruiksvriendelijker dan Google Search Console. Om de nieuwe versie te gebruiken hoef je alleen maar in te loggen en op de knop linksboven met ‘check it out here’ te klikken.

In dit artikel licht ik de nieuwe functies kort toe en probeer ik je te overtuigen om Bing Webmaster Tools ook te gaan gebruiken.

bing webmaster tools

Zo ziet het nieuwe dashboard van Webmaster Tools eruit.

Nieuwe SEO-tools

Bing Webmaster Tools heeft drie nieuwe opties op het gebied van SEO:

  1. URL Inspectie
  2. Site Scan
  3. Tester Robots.txt

Met URL inspectie kun je een individuele URL testen. De tool laat onder andere zien of er SEO-problemen zijn en of de betreffende URL geïndexeerd wordt.

Site Scan controleert de gehele website. Hij geef waarschuwingen en advies voor veelvoorkomende problemen zoals ontbrekende meta-titles en decriptions, 404 errors en dubbele H1 tags. Enige nadeel is dat je best een tijdje moet wachten, voordat het rapport gegenereerd is.

De Robots.txt optie laat zien of het Robots.txt bestand fouten bevat, zoals links die niet geïndexeerd kunnen worden.

Analyseer andere websites

Je kunt niet alleen je eigen website analyseren, maar ook die van anderen. Met het rapport ‘terugverwijzingen’ zie je welke websites naar jouw site linken en welke ankertekst ze gebruiken. Dit kun je dus niet alleen met je eigen website doen, maar ook met die van je concurrenten.

Mocht je van plan zijn om je externe linkbuilding te verbeteren, dan kan dit een goed rapport zijn om naar te kijken. Je ziet direct op welke websites concurrerende bedrijven in jouw branche een link hebben achtergelaten.

Verbeterde navigatie

Veel marketingtools zijn niet gebruiksvriendelijk. Knoppen zitten niet op logische plekken en menu-items zijn verstopt. De oude versie van Bing Webmaster Tools had dit probleem ook.

Gelukkig hebben ze hier aan gesleuteld en ik kan niet anders zeggen dan dat dit een grote verbetering is. De navigatie is duidelijk, eenvoudig en gerangschikt op basis van functies die je het meest nodig hebt, tot de functies die je zelden gebruikt.

Bestaande functies

Naast de nieuwe functionaliteiten beschikt de tool ook over het rapport ‘zoekprestaties’, waarbij je kunt zien op welke zoektermen je gevonden wordt, hoeveel kliks je hebt gehad en op welke positie de betreffende term staat. Voor een zoekwoordenonderzoek kun je Bing Webmaster Tools ook gebruiken, want er zit een variant van de Google Zoekwoorden Planner in verwerkt.

Ook een sitemap toevoegen is heel eenvoudig en zorgt ervoor dat Bing al je URL’s kan indexeren. Verder is er een rapport waarbij je kunt zien op welke tijden je website de meeste bezoekers ontvangt.

Niet links laten liggen

Ondanks dat het marktaandeel van Bing in Nederland op ongeveer 5% staat, is dit zeker geen tool om links te laten liggen. In een paar kliks heb je namelijk alle accounts vanuit Google Search Console geïmporteerd.

Met het toevoegen van de sitemap in Bing, zorg je ervoor dat de zoekmachine wijzigingen en nieuwe links sneller oppikt, waardoor de kans het groter is dat je meer bezoekers ontvangt. Daarnaast geeft de tool je veel nuttige informatie, waar je van kunt profiteren op het gebied van SEO.