Tech

Wat is ‘next’ voor cryptovaluta? De 4 belangrijkste ontwikkelingen

0

Er gaat geen dag voorbij of je komt wel een bericht in het nieuws tegen over Bitcoin of een andere cryptovaluta. Wat zijn de belangrijke ontwikkelingen voor cryptovaluta in de komende maanden? In dit artikel bespreek ik de 4 belangrijkste.

Een paar voorbeelden van die berichten: Microsoft dat werkt aan een cryptovaluta gebaseerd op hersengolven en lichaamswarmte. Miljoenen klokken in Europa die langzamer zijn gaan lopen vanwege het ‘minen’ van cryptovaluta. Maar ook grote bedrijven als Paypal, VISA en Mastercard die na eerdere negatieve uitlatingen, er nu ineens pro-actief mee aan de slag gaan. Zanger Akon wil in Senegal een stad stichten die volledig draait op cryptovaluta, iets wat in het stadje El Zonte in El Salvador inmiddels al gebeurt.

Eerst even terugblikken

Er wordt vaak gezegd dat één dag in cryptoland, één jaar in een mensenleven is. Er gebeurt zo waanzinnig veel en er verandert ook constant veel. In mijn vorige artikel schreef ik over de ‘halving’ van Bitcoin, Libra en Bakkt: de halvering van de beloning voor de onderhouders van het Bitcoin-netwerk. Alle drie hebben totaal niet het voorspelde effect gehad, maar zijn interessante, andere kanten uitgegaan qua ontwikkeling.

Waar veel investeerders reikhalzend uitkeken naar de massieve koersstijging direct na de halving, was er vrijwel 0 effect te zien op 11 mei. Maar wat veel analisten al voorspelden: de koersstijging komt pas later. Op het moment van schrijven zien we de Bitcoin-koers een paar duizend euro hoger staan en vrijwel alle ‘altcoins‘ zijn door het dak gegaan, soms honderden procenten.

Facebooks Libra

De ‘Facebook-crypto’ Libra is gezwicht onder de grote druk van de verschillende wetgevers. Zij reageerden negatief op het project en kondigden aan het te gaan dwarsbomen. Hierop zijn een aantal grote wijzigingen geweest in het plan, om aan de twee grootste kritiekpunten tegemoet te komen. Zo wordt er gewerkt aan een officiële registratie in de Verenigde Staten als ‘financiele dienstverlener’, om mogelijk witwassen sterk tegen te gaan. Ook worden er meerdere currencies aangeboden, om de monetaire stabiliteit van landen niet in gevaar te brengen. Die zijn gebaseerd op zowel een enkele als meerdere fiat-valuta: single-currency en multi-currency stablecoins.

Veilig beleggen in Bitcoin

Bakkt zou net als de eerder genoemde halving een grote vraag naar Bitcoins veroorzaken. Het zou een platform bieden voor institutionele beleggers, om veilig in Bitcoins te gaan beleggen. Door te speculeren op de prijs, zonder ze zelf te bezitten. Iets wat nu ook veel gebeurt met goud. Op de topdag werd tot nu toe voor 95 miljoen euro’s aan Bitcoin-contracten verhandeld. Maar als je ziet dat op diezelfde dag bij alle handelshuizen voor miljarden euro’s aan contracten werd verhandeld, dan valt het wel mee. Het is wel een nieuwe mogelijkheid voor ‘het grote geld’ om veilig te profiteren van de groter wordende vraag naar Bitcoins.

Let silence make the noise

Je leest weinig over de gave ontwikkelingen op de achtergrond of waar verschillende bedrijven aan bouwen. We zagen vooral negatieve krantenkoppen: Bitcoin is gebruikt in de grote Twitter-hack, in de grote Wirecard-fraude en er worden nog steeds geen crypto-advertenties toegelaten op platformen als Facebook, Google en Twitter. Een TikTok-challenge zorgde ervoor dat de cryptovaluta ‘Dogecoin’ 683% steeg in waarde, terwijl de maker ervan al meerdere malen heeft aangegeven dat deze coin een grote grap is geweest.

De duizenden start-ups wereldwijd die constant werken aan de meest baanbrekende nieuwe oplossingen, komen dagelijks met nieuwe onthullingen. Dat heeft niet alleen een positief effect heeft op de koersen van cryptovaluta, maar ook op de algemene interesse erin. Het praktische gebruik ervan en de vele mogelijkheden worden steeds duidelijker voor het brede publiek. Algemeen voorzie ik uiteraard ook een aantal grote ontwikkelingen in de komende maanden.

1. Europese anti-witwasrichtlijn

Veel Nederlandse bedrijven in de cryptovaluta-industrie hebben een pittige start van dit jaar beleefd. Door een minister die het braafste jongetje in de Europese klas wil zijn, de wijzigingen in de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (WWFT) en door implementatie van de vijfde Europese anti-witwasrichtlijn (AMLD5).

Hoewel het Europese Parlement nog bezig is met een onderzoek naar versoepeling en andere interpretatie van de wetgeving, vielen de verplichte kosten voor elk bedrijf vanuit De Nederlandse Bank en vele andere eisen uit de Nederlandse overheid tegen. Zoveel, dat al 14 bedrijven stopten en experts de gang van zaken rondom het ontwerp en goedkeuring van het wetsvoorstel als een ‘democratisch dieptepunt’ hebben bestempeld.

De komende tijd zal uitwijzen wat de concrete gevolgen zijn geweest voor de Nederlandse cryptovaluta-industrie. En wat de verdere stappen uit de Nederlandse, Europese en andere overheden worden.

2. Populariteit van stabiliteit

Stablecoins zijn niet alleen een prachtig middel tegen de volatiliteit van veel cryptovaluta, waar ik eerder over schreef. De populariteit en het gebruik van stablecoins nemen snel toe als alternatief voor een bankrekening en voor betalingen.

Het aantal stablecoins verdubbelde afgelopen jaar. In een paar maanden tijd verdubbelde de waarde van de stablecoins in omloop en overtrof het dagelijkse handelsvolume recent ervan zelfs dat van Bitcoin. Als we kijken naar de omvang, dan staat alles nog redelijk in de kinderschoenen. Met bekende stablecoin-projecten als Facebook’s Libra en de Chinese ‘Central Bank Digital Currency’ in aantocht kan dat weleens veranderen. Ook veel individuele landen en de Europese Unie zijn druk bezig met de ontwikkeling van een eigen stablecoin en de regelgeving daaromtrent.

Ik zie dit echt als een kansrijke ontwikkeling voor de toekomst, waarvoor ik en De Nederlandsche Bank ons willen inzetten. Er bestaat bij de Kamer ook enthousiasme voor, volgens mij. – Minister Hoekstra

De komende maanden gaan we de geboorte zien van de eerste nationale cryptovaluta. In Nederland is dat volgens De Nederlandse Bank vooral bedoeld als een soort ‘back-upsysteem’ waarbij consumenten en bedrijven hun euro-tegoeden aanhouden bij de DNB.

3. De grote jongens worden steeds groter en enthousiaster

Overheidsinstanties als de AFM raden nog steeds investeringen in cryptovaluta af. Toch slaan de ‘grote jongens’, zoals pensioen- en investeringsfondsen, dit advies in de wind en kopen ze massaal in.

Een recent groot onderzoek laat zien dat een derde van de institutionele investeerders al cryptovaluta bezit en 60% ze in het portfolio wil hebben. Vooral de potentie die de technologie biedt en de beperkte correlatie met bijvoorbeeld aandelen, is voor veel investeerders erg interessant. De sterk stijgende vraag en grote hoeveelheid geld die daarbij gepaard gaat, kan de waarde van cryptovaluta de komende tijd positief beïnvloeden.

4. Acceptatie & adoptie

Het is het jaar van verdubbeling op verschillende vlakken, waaronder ook het aantal wallets (digitale portemonnees) van Bitcoin. Mogelijke verklaringen kunnen de scherpe prijsdaling en opleving zijn, van $9000 naar $3000 en weer terug. Maar uiteraard ook de sterk toenemende interesse vanuit verschillende kanten, zoals die van millennials.

In corona-tijd is de interesse onder Europeanen naar een nieuw record gestegen vanwege onder andere de negatieve rente die is aangekondigd bij banken. In verschillende Zuid-Amerikaanse landen wordt de nationale munt steeds meer vervangen door een cryptovaluta als Bitcoin of Dash, omdat deze koersen stabieler zijn dan die van de eigen munt.

Accepteer cookies

Paypal wordt soms weleens gezien als de redder van Bitcoin, doordat zij in 2010 de donatiemogelijkheid aan Wikileaks blokkeerden. Daardoor ging Wikileaks over op Bitcoin-donaties. Het heeft Wikileaks geen windeieren gelegd en zelfs 50.000% rendement opgeleverd vanwege de gestegen koers van Bitcoin. De cryptovaluta zelf kreeg erdoor ook waanzinnig veel aandacht.

Paypal stapt in cryptovaluta

Paypal stapte uit de Libra en kondigde recent aan de Europese Unie aan (pdf) ook vol in cryptovaluta te gaan, met 300 miljoen actieve gebruikers. Dat is ook een signaal voor de adoptie er van. We zien dagelijks berichten van adoptie, zoals de FC Barcelona cryptovaluta, die $2.3 miljoen in een dag ophaalde. Maar met de honderden miljarden dollars die er alleen al in Paypal omgaan per jaar, zijn dergelijke ontwikkelingen tekenend voor een verregaande verdere wereldwijde adoptie.

We zijn er nog niet

Alle gave ontwikkelingen en interesse vanuit grote partijen daargelaten: we zijn er nog lang niet. Dat bleek ook uit een tweetstorm van Harry Potter-schrijfster J. K. Rowling, waarbij ze vroeg om uitleg over cryptovaluta. Net als het onderzoek van ING liet zien, mist de kennis bij het grote publiek nog. Combineer dat met het negatieve nieuws over hackers die Bitcoin gebruiken. Samen zorgt dit ervoor dat er nog een lange weg te gaan is voordat cryptovaluta echt volwassen is. De hypecycle van Gartner laat zien dat dit nog zeker een paar jaar duurt, maar wel steeds sneller gaat.