Content

Contentmarketing: 5 essentiële fases om onder de knie te krijgen [infographic]

0

Contentmarketing heeft een steeds belangrijkere plek ingenomen bij veel organisaties. Het uitdragen van je verhaal, visie en toegevoegde waarde wordt verpakt in diverse vormen. Denk maar eens aan nieuwsberichten, blogs, video’s, whitepapers, webinars en infographics. Daarbij is het belangrijk dat je niet zomaar met hagel gaat schieten maar bewust aan de slag gaat met het ontwikkelen van waardevolle content voor jouw doelgroep. Hoe doe je dat?

Effectief aan de slag gaan met contentmarketing vereist aandacht voor verschillende aspecten. Alleen daarmee zorg je dat contentmarketing een effectieve bijdrage gaat leveren aan je bedrijf. Denk aan het vergroten van je naamsbekendheid of het verhogen van de sales van je producten en diensten.

Contentmarketing gaat in 5 fases

Om te zorgen dat de contentmarketing binnen jouw bedrijf effectief bijdraagt, is het belangrijk dat je een beeld krijgt van het gehele proces. Van dit proces heeft Shane Barker de onderstaande infographic ontwikkeld. De visual laat vijf belangrijke niveaus van contentmarketing zien. Je kunt het zien als een cirkel van een proces dat niet stilstaat.

Aan de basis ligt een strategie die ervoor zorgt dat je doordacht aan de slag gaat. Je brengt daarmee je doelstellingen en de behoeften van jouw doelgroep(en) in kaart. Is dit niet duidelijk, dan loop je eigenlijk al een stap achter. Om de kennis te verzamelen ga je onderzoek doen naar het gedrag van je doelgroep.

Als je dit in kaart hebt gebracht, kun je aan de slag met het ontwikkelen van content. Verzamel relevante onderwerpen en vormen die passen bij jouw organisatie én je doelgroep. Vertaal dit naar je doelgroep en de juiste vorm, bijvoorbeeld een video of een whitepaper.

Verspreiden en analyseren

Als de content ontwikkeld is, kun je deze gaan inplannen en publiceren. Zorg dat je de content verspreid plaatst op diverse platformen en herhaal om regelmatig in beeld te blijven bij je doelgroep. Gebruik je website, nieuwsbrief, social media-accounts of verspreid het via derden. Promoot je content en zorg dat iedereen het eenvoudig kan delen met anderen.

De laatste stap in het proces is analyseren. Gebruik Google Analytics om de statistieken van je website in kaart te brengen. En vergeet vooral de analysetools van socialmedia-platformen niet. Door in beeld te hebben wat het effect is, kun je kijken of je moet bijsturen of dat je op de goede weg zit.

Benieuwd naar de details van het proces wat je doorgaat bij contentmarketing? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Proces contentmarketing

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics en visuals over online en social media.