Social media

Zo beleeft social Nederland de historische Amerikaanse verkiezingen

0

De Amerikaanse verkiezingen zitten erop. Joe Biden genoot van de overwinning op Donald Trump. Naast de verkiezingen die Trump won in 2016, gaan deze verkiezingen misschien wel de boeken in als spannendste Amerikaanse verkiezingen tot nu toe. Ook Nederland leefde volop mee tijdens deze #USElections. Midden in de nacht werd er stug doorgetwitterd, geblogd en gepubliceerd. Ik dook in de data om de meest opvallende feiten voor je op een rij te zetten.

Nederlanders zitten met samengeknepen billen op de bank

De afgelopen 4 jaar heeft Trump de wereld nogal in zijn greep gehouden. Geen wonder dat alle ogen ook tijdens deze verkiezingen op Amerika gericht zijn. Gaat Trump voor nog 4 jaar door als president van het machtigste land van de wereld? Of wint zijn tegenstander, de democraat Joe Biden? Eén ding is zeker: Amerika heeft gekozen voor de democraat Joe Biden. Deze verkiezingen hebben gezorgd voor de hoogste opkomst sinds 1900.

Accepteer cookies

Gedurende de verkiezingsnacht was ook Nederland volop actief online en op social media. Naast nieuwsplatformen die de hele nacht verslag uitbrengen, leeft ook twitterend Nederland volop mee. Met ongeveer 3000 berichten per uur werd vanaf middernacht volop gesproken over de verkiezingen, Donald Trump en Joe Biden. De grootste piek ontstond op 4 november tussen 07.00 en 09.00, toen ook slapend Nederland ontwaakte.

Uitslag Amerikaanse verkiezingen op Twitter.

De verkiezingsnacht in beeld

Trump claimt verkiezingen, nog voordat de uitslag bekend is

Zoals we het van Trump gewend zijn, stond hij zelfverzekerd in de strijd. Rond 08.30 uur Nederlandse tijd gaf hij een speech voor het Amerikaanse volk. Hierin was hij overtuigd van de overwinning, terwijl het tellen van de stemmen nog in volle gang was. Ook suggereerde hij dat er verkiezingsfraude is gepleegd en kondigde aan naar het Hooggerechtshof te stappen om het tellen van de stemmen te laten stoppen.

Accepteer cookies

Fox Journalist Chris Wallace: “Trump gooit een lucifer op een licht ontvlambare situatie”. Ook de democraten reageerden hierop. “Als de president inderdaad naar de rechter stapt om het tellen van de stemmen te beletten, dan hebben we teams met juristen klaar staan om daartegen te vechten”, aldus campagnemanager O’Malley Dillon.

Vooralsnog heeft Biden op de verkiezingsdag vertrouwen in de overwinning, ook al zal het nog lang spannend blijven.

Accepteer cookies

Alle ogen gericht op de swing states

Toen Nederland op 4 november ontwaakte was er, in tegenstelling tot de vorige verkiezingen in 2016, nog geen duidelijke winnaar. Alle ogen werden daarmee gericht op de 6 belangrijkste swing states van deze verkiezingen: Florida, Georgia, Michigan, Pennsylvania, Texas en Wisconsin.

Onderstaande grafiek geeft duidelijk aan dat Florida tijdens de verkiezingsdag het meest genoemd werd in de Nederlandse berichtgeving. Deze swing state was vier jaar geleden, met maar liefst 29 kiesmannen, de belangrijkste staat voor de winst van Trump. Ook dit jaar schrijft Trump de overwinning binnen deze swing state op zijn naam.

Na de uitslag van Florida verschoof de aandacht naar de staten Michigan en Wisconsin, waarbij de winst uiteindelijk naar Biden ging. Vanaf 6 november waren vooral Georgia en Pennsylvania nog van belang voor de winst van Biden.

Swing states Amerikaanse verkiezingen op Twitter.

De winst van Biden in Michigan en Wisconsin en de spannende race voor de stemmen in Georgia en Pennsylvania werden Trump te warm onder de voeten. Trump besloot in de staten Georgia, Michigan en Pennsylvania naar de rechter te stappen voor het stoppen van het tellen van de stemmen. Voor Michigan wil Trump een hertelling afdwingen. Zo zal de politieke strijd ook uitmonden in een juridische strijd.

Eerste transgender persoon verkozen tot state senator in Delaware

Er is meer nieuws waarmee deze verkiezingen de boeken in zullen gaan als historisch. Sarah McBride werd als eerste transgender persoon verkozen tot state senator in Delaware. De 30-jarige McBride bekleedt daarmee de hoogste positie als openlijk trans persoon.

Accepteer cookies

In Nederland wordt opvallend weinig gesproken over dit nieuws. Met slechts 122 berichten wordt er sinds het begin van de verkiezingen tot nu over Sarah McBride gesproken. Het nieuws wordt vooral verspreid via nieuwsmedia en blogs. Slechts een klein deel van twitterend Nederland praat over de overwinning van McBride.

OBI4wan Sarah McBride volume

De historische overwinning van Joe Biden

Op zaterdag 7 november rond 17.30 Nederlandse tijd was het dan eindelijk zover: de uitslag van de verkiezingen was bekend en Joe Biden gaat er vandoor met de winst. Hij is met zijn 77 jaar de oudste president van Amerika en behaalde dit jaar meer stemmen dan de populaire Barack Obama behaalde tijdens zijn verkiezingen. Biden belooft een president te zijn voor álle Amerikanen en niet alleen voor de Amerikanen die op hem hebben gestemd.

Accepteer cookies

Op verschillende plekken in Amerika gaan mensen massaal de straat op om de overwinning van Biden te vieren.

Accepteer cookies

In LA waren de straten een stukje leger en was de viering soberder, zoals in deze grappige tweet van comedian James III te zien is.

Accepteer cookies

Kamala Harris eerste vrouwelijke, zwarte en Aziatische vicepresident

Met de winst van Joe Biden werd Kamala Harris verkozen tot vicepresident van de Verenigde Staten. Nooit eerder bekleedde een vrouw, een zwarte Amerikaan of iemand van Aziatische afkomst die functie. Harris is het alle drie. Tijdens haar speech sprak ze de belangrijke woorden:

Ik mag dan de eerste vrouwelijke vicepresident zijn, maar ik ben zeker niet de laatste.

Joe Biden Kamala Harris volume trending

Bekend Nederland over de verkiezingsuitslag

De online berichtgeving wordt overspoeld met felicitaties aan het adres van Joe Biden en vicepresident Kamala Harris. Bekend- en politiek Nederland laat zich openlijk uit over de winst van Biden. Op Twitter reageren onder andere premier Rutte, en minister van buitenlandse zaken Stef Blok verheugd en blij op dit nieuws.

Accepteer cookies

Accepteer cookies

Vooral journalisten Eelco Bosch van Rosenthal (Nieuwsuur) en Erik Mouthaan, Amerika verslaggever voor het RTL nieuws, zitten bovenop het nieuws over de winst.

Accepteer cookies

Ook vlogster Nikkie Tutorials, die ook in Amerika erg populair is, laat weten dat haar vertrouwen in de wereld weer een beetje terug is.

Accepteer cookies

Geert Wilders, die tijdens de vorige verkiezingen vooraan stond om Trump te feliciteren, heeft niet op het nieuws gereageerd. Het merendeel van Nederland haalt opgelucht adem. Maar nu is het tijd om ons te focussen op onze eigen aankomende verkiezingen, toch?

Accepteer cookies

Auteur Linsey Jepma schreef dit artikel ten tijde van haar dienstverband bij OBI4wan.