Social media

Nederlanders & hun mobiele telefoon: 51% kan niet zonder [infographic]

0

Je zit in een overleg of je ploft thuis net neer op de bank na een lange werkdag, maar dan…. Ping! Je smartphone vraagt de aandacht. Laat jij je telefoon op dat moment lekker voor wat het is of kun je de verleiding niet weerstaan en moet je toch even kijken? Want ja, wie weet is het je baas of die ene klant die je al de hele dag probeerde te pakken te krijgen of…ga zo maar verder.

Het voorbeeld lijkt onschuldig, maar voor je het weet ben je weer een half uur (of misschien wel langer) verder. Je beantwoordt een aantal appjes, checkt de mailbox van de afdeling, bekijkt nog even de meldingen van je Facebookpagina of andere zaken.

De smartphone heeft een grote invloed op ons leven én op ons productiviteit. Hoe groot die invloed is, laat het onderzoek van Ruigrok Netpanel zien. Zij verrichtten een studie naar hoe belangrijk de smartphone voor Nederlanders is. De resultaten liegen er niet om.

De drang is groot

De cijfers laten zien dat bijna driekwart van de 1.195 respondenten de mobiele telefoon heel belangrijk vindt. We zijn continu online. Even niets doen is er niet meer bij. We checken onze telefoon tijdens het televisiekijken, in de wachtruimte of onderweg in de trein of bus. Want wanneer we even niet kijken, zijn we bang dat we niet op de hoogte zijn of iets belangrijks missen. De drang is groot.

Ondanks dat we zo close zijn met onze mobiele telefoon, storen wij ons regelmatig aan anderen die met regelmaat hun smartphone checken. Maar liefst driekwart van de ondervraagden geeft dit aan.

Invloed op je concentratie en productiviteit

Al die onderbrekingen, hoe kort en onschuldig ze ook zijn, zijn niet goed voor onze productiviteit. Want na zo’n onderbreking ben je weer bijna een half uur verder om je concentratie op te pakken. Als je al die korte onderbrekingen van één dag bij elkaar optelt, zie je dat er een hoop productiviteit verloren gaat. Het verliezen van productieve tijd kan leiden tot stress, frustratie of langer doorwerken om bij te blijven.

Uit de lucht

Er zijn manieren om ongestoord je werk te doen en de verleiding van je mobiele telefoon te weerstaan. Denk bijvoorbeeld aan je notificaties uitzetten of bewust ‘uit de lucht te gaan’. Dat laatste blijkt voor de helft van de respondenten van het onderzoek een manier om meer focus te hebben op de taak waar je mee bezig bent, of met wie je bent.

Ze zetten de telefoon uit (36%), leggen die even weg (44%) of zetten het geluid op stil (42%). Het zal in het begin lastig zijn als je gewend bent bij ieder piepje je telefoon te checken, maar na een aantal pogingen zie je dat het je makkelijker afgaat en hoe je productiviteit als een raket omhoog schiet.

Benieuwd naar alle resultaten van het onderzoek naar de invloed van de smartphone op ons leven? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Voor een groter exemplaar klik je op de afbeelding.

infographic productiviteit

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics en visuals over online en social media.