Innovatie

Cryptovaluta: de 5 belangrijkste ontwikkelingen voor 2021

0

Het beste jaar ooit voor cryptovaluta, en een katalysator voor heel veel meer moois volgend jaar. De Bitcoin-prijs ging naar een all time high en in zijn kielzog de vele ‘altcoins’. Veel grote en gevestigde investeerders stapten in en de verschillende grote projecten, zoals Ethereum, staan op het punt om doorbraken te lanceren. Komend jaar belooft dan ook een jaar als nooit tevoren te worden. In dit artikel lees je de vijf belangrijkste ontwikkelingen waar ik naar uitkijk.

Eerst even terugblikken

“Een dag in de cryptowereld is een jaar in een mensenleven”, wordt er wel eens gezegd. Toch zijn de voorspellingen die ik het afgelopen jaar deed allemaal uitgekomen. Bijvoorbeeld dat de halving, de halvering van de beloning van de miners van het blockchainnetwerk van Bitcoin, in mei zelf niet tot grote koersstijgingen zou leiden, maar daarna wel. We zagen de Bitcoin-prijs in maart dippen onder de $4000. Maar in de loop van het jaar zagen we de prijs steeds meer stijgen, en uiteindelijk het oude record van bijna $20.000 overtreffen.

De verschillende crypto-start-ups hebben het afgelopen jaar ook hard doorgewerkt, zoals de verwachting was, en komen elke week weer met grote onthullingen. Het gebruik van cryptovaluta is wereldwijd exponentieel toegenomen met inmiddels meer dan 100 miljoen gebruikers. Op een gegeven moment werden er afgelopen jaar 25.000 Bitcoin-wallets (digitale portemonnees) gemaakt in één uur tijd.

Er is geen peil op te trekken wat de mother of all coins Bitcoin gaat doen qua prijs (de voorspellingen lopen uiteen van 0 naar 1 miljoen dollar). Maar de enorme wall of money die wordt gecreëerd door overheden wereldwijd om de coronacrisis tegen te gaan, voedt de beweging van veel investeerders naar cryptovaluta.

1. Whales are on their way

Waar in de vorige grote ‘run’ in 2017 vooral de kleinere retailbeleggers cryptovaluta kochten, was het de afgelopen maanden de beurt aan de ‘grote jongens’. Microstrategy kocht voor een half miljard dollar aan Bitcoin en hun CEO privé voor een kwart. Betaalbedrijf Square stak er $50 miljoen in en Paypal kocht 70% van alle nieuw gemaakte (geminede) Bitcoins in november.

Het hoofd investeringen van Blackrock, de grootste investeerder ter wereld, gaf aan dat hij Bitcoin niet meer ziet verdwijnen. Dat het niet alleen woorden zijn, maar ook daden, blijkt uit cijfers van bijvoorbeeld Coinbase, dat onder andere crypto custody aanbiedt. Dat is het veilig opslaan van cryptovaluta. Zij zagen in een paar maanden tijd hun digitale opslag in waarde stijgen van 6 naar 20 miljard dollar.

Het leuke van blockchain, en vooral de Bitcoin-blockchain, is dat de transacties allemaal openbaar zijn. Daarop kun je hele gave data-analyses doen, bijvoorbeeld van de grote investeerders: de whales. Een mooie grafische analyse laat zien dat de grote Bitcoin-wallets (met een omvang van meer dan 1000 Bitcoin, een waarde van 20 miljoen euro of meer) razend snel zijn gestegen. Deze eigenaren houden de Bitcoins ook vast, in plaats van ze te verkopen.

2. De stier is net op dreef

Twee jaar lang zag je een lange periode met dalende prijzen in cryptovaluta (de bearmarket). Nu is de bullmarket eindelijk aangebroken. De totale omvang van de markt is sinds maart met $500 miljard gestegen en er lijkt maar geen einde aan te komen. Waar de recente koersstijging vooral wordt toegedicht aan de grotere investeerders, is het wachten nu weer op de kleinere retailbeleggers.

Bitcoin staat weer op de voorpagina’s van Telegraaf en NU.nl, en het aantal zoekopdrachten rondom ‘bitcoin prijs’ is nog nooit zo hoog geweest. Het wordt steeds makkelijker om cryptovaluta te kopen. Paypal maakte bekend dat haar 300 miljoen gebruikers nu ook cryptovaluta konden gaan kopen, verkopen en bewaren. Inmiddels heeft 20% van de gebruikers in de Verenigde Staten dat nu al gedaan.Cryptovaluta stier

Cryptovaluta bij de supermarkt?

Ook de Nederlandsche bank heeft recent goedkeuring gegeven aan een handvol Nederlandse cryptovaluta-beurzen zoals Coinmerce. Het zal ook niet lang meer duren voordat je weer ‘Bitcoin’ in de rij bij de Albert Heijn gaat horen.

Niet alleen Bitcoin, ook andere cryptovaluta, de altcoins, zijn in waarde gestegen. Van sommige is de prijs in korte tijd zelfs verdubbeld of verdrievoudigd. Een bekend patroon: in de afgelopen jaren steeg Bitcoin steeds eerst, waarna de altcoins vervolgens exponentieel volgden. Vooral veelbelovende projecten waren hierin populair:

  • Ethereum: biedt een platform voor de ontwikkeling van applicaties en smart contracts op de blockchain
  • Chainlink: werkt aan het verkrijgen van betrouwbare data op blockchain en sloot zelfs al partnerships met Google en Intel
  • Polkadot: zorgt voor de optimale samenwerking van verschillende blockchains

3. Grote updates van de grote jongens

Waar komt de populariteit van de verschillende cryptovaluta dan vandaan? Dit komt mede door de grote ontwikkelingen die zich in de afgelopen tijd hebben afgespeeld en in de nabije toekomst worden gelanceerd. Ethereum, wat qua marktwaarde de tweede cryptovaluta is, is na jaren voorbereiding begonnen met de lancering van de omvangrijke 2.0-versie van haar netwerk. Een grote sprong vooruit, vanwege de nieuwe manier van het valideren van transacties, die het netwerk in één klap sneller, stabieler en goedkoper maakt.

Het netwerk wordt steeds meer gebruikt om smart contracts op te bouwen en draaien. Maar het draait ook DeFi (decentrale financieringen, waar ik eerder over schreef) zogenaamde ‘DApps’ (decentrale applicaties) en ‘DAOs’ (decentrale organisaties). Daarom wordt het ook wel de ‘supercomputer van de wereld’ genoemd. Niet gek dat het hoge ogen gooit bij steeds meer investeerders.

Waar zetten ze op in?

Er is nooit meer wat van de mysterieuze Bitcoin-oprichter of -oprichters Satoshi Nakamoto gehoord. Toch zijn duizenden enthousiastelingen nog dagelijks bezig met het verder ontwikkelen van de code van deze baanbrekende cryptovaluta. De grote updates Taproot en Schnorr pakken problemen aan waar Bitcoin al langer mee worstelt, zoals schaalbaarheid en privacy.

Een ander ‘top 10-project’, Cardano, een van de grootste concurrenten van Ethereum, komt met de ‘Govuen’-update. Die zet nog sterker in op decentralisatie en maakt allerlei functionaliteiten beschikbaar voor bedrijven. Denk aan smart contracts en ‘DApps’. NEO gaat met haar 3.0-update de grote ambities waarmaken, om een dusdanig schaalbare blockchain te maken dat de transactiesnelheid op het niveau komt van dat van reguliere banken. 

4. CryptoCrime neemt toe

Veel geld trekt helaas ook verkeerde mensen aan. Criminelen hebben de virtuele weg inmiddels ook gevonden. Het afgelopen jaar werd er voor miljarden aan cryptovaluta gestolen. Recent nog $150 miljoen bij de grote handelsbeurs KuCoin. Volgens de Verenigde Naties zijn dit niet alleen zelfstandig opererende boeven. Zelfs de regering van Noord-Korea doet mee, die inmiddels naar schatting $2 miljard heeft gestolen. Voornamelijk om kernwapens mee te ontwikkelen.

Helaas verwacht cybersecurity-expert Kasparsky ook in het komende jaar een stijgende aandacht van criminelen voor cryptovaluta. Vooral de nieuwere ‘DeFi’-projecten, die vaak te snel groeien om de veiligheid te kunnen blijven garanderen, vallen hieraan ten prooi. Dit gebeurde recent nog met Balancer, Akropolis en Opyn.

Dat cryptovaluta enkel voor terroristen en criminelen is, werd recent ook nog eens ontkracht door een directielid van Chainalysis, het grootste cryptodata-analysebedrijf ter wereld. Dit was op een blockchain-event dat ik organiseerde in Amsterdam. Hoewel er steeds meer ransomware-aanvallen plaatsvinden waar cryptovaluta voor wordt geëist, is het aantal criminele transacties ver onder de 1% gedaald. Opsporingsinstanties zoals de FBI en Nederlandse Politie geven zelfs toe dat cryptovaluta hen geweldig in staat stelt om crimineel geld te volgen. 

5. De overheid is aan zet

Ook al wordt de industrie steeds meer volwassen, er gebeuren ook nog heel veel zaken die absoluut niet door de beugel kunnen. Denk aan het kunstmatig oppompen van prijzen. Door het pacing-probleem lopen overheden altijd achter de feiten aan met het opstellen en implementeren van wet- en regelgeving. Dit komt ook door de snelle ontwikkelingen van bepaalde technologieën.

De strenge Nederlandse wetgeving heeft ervoor gezorgd dat verschillende Nederlandse cryptovalutabeurzen inmiddels zijn geregistreerd bij en onder toezicht staan van De Nederlandsche Bank. Maar veel van de grootste beurzen wereldwijd, zoals Binance en Bitmex, ontspringen deze dans. Ze vestigen zich in belasting- en wetgevingsparadijzen als de Kaaimaneilanden en Seychellen.

De CEO van Paypal (die het mogelijk heeft gemaakt voor klanten om cryptovaluta te kopen) heeft de industrie dan ook opgeroepen om zelf proactief aan tafel te gaan zitten bij de regelgevende instanties. Zo hoopt hij te voorkomen dat er straks op allerlei manieren grote obstakels worden opgeworpen, als een ‘tegenreactie’ door internationale organen en nationale regeringen. Juist nu de massa-adoptie zulke prachtige vormen begint aan te nemen.

Cryptovaluta-markt reguleren

De Europese Unie heeft in september de ‘MICA’ geïntroduceerd. Dit zijn reguleringen rondom de cryptovaluta-markt. Ambitieus en vooral gericht op het stimuleren van verantwoordelijke innovaties. Na goedkeuring zal deze voor alle 27 lidstaten gelden. Uiteindelijk zal het op bredere schaal duidelijkheid geven over de rechten en plichten rondom cryptovaluta voor consumenten en organisaties. Het draagt in mijn optiek bij aan een volwassen wordende markt. Door de zekerheid die het gaat bieden zal het ook steeds meer consumenten en bedrijven aantrekken om het zowel te gaan gebruiken, als erin te investeren. Dat zal uiteindelijk de hele markt ten goede komen.

Het gaat een bijzonder jaar worden, met de lancering van DIEM direct in januari, het hernoemde cryptovaluta-project Libra (geïnitieerd door Facebook), de lancering van de Chinese DCEP (digitale overheidsmunt) en nog veel meer. Het afgelopen jaar was op gebied van cryptovaluta al een om in de boeken te schrijven. Maar 2021 zou dat wel eens kunnen overtreffen!

Dit artikel is geen financieel advies en dit moet je ook niet zo zien. Het is mijn eigen mening en moet enkel worden gezien vanuit een informatieve insteek. Doe je eigen onderzoek voordat je in cryptovaluta investeert!