Content

Videomarketing op social media: kanalen & formaten [ultiem overzicht]

0

‘Thumbstoppers’, dat is wat je nodig hebt op social media. Het merk dat het beste in staat is om de scrollende duim van de gebruiker te doen stoppen, of pauzeren, is de winnaar en krijgt de broodnodige aandacht. Om die spaarzame split of a second-kans te pakken, moet je optimaal gebruikmaken van de kracht van beeld. Bewegend beeld welteverstaan. Videocontent staat op social media centraal. Maar, video kent vele vormen en kanalen. Om het overzicht te kunnen bewaren, doe ik een poging om de diverse videoformats voor je op een rij te zetten.

What’s in a name? Video versus motion content

Video is dus cruciaal. Prima, dat wisten we al. Maar, waarom eigenlijk? En wat verstaan we onder video? Laten we beginnen met de tweede vraag. Als we het hebben over video, is de reactie van veel marketeers vrij snel: het is kostbaar om te produceren, een dure grap. Deze perceptie bleek ook uit het recente onderzoek van Biteable, waarin maar liefst 66% van de marketers aangaf video niet in te zetten omdat het te veel tijd kost. Deels klopt dat, shoots organiseren voor videoproducties is fors duurder dan het vervaardigen van statisch materiaal zoals foto’s. Ik praat dan ook liever over motion content in plaats van video.

Eigenlijk is de titel van dit artikel dus verkeerd. Want waar we het daadwerkelijk over hebben, is ‘bewegende content’. Motion. Dát is wat de aandacht trekt. En die motion content komt in vele vormen en maten. Daadwerkelijke videoshoots natuurlijk. Maar ook gifs, stopmotions, cinemagraphs, animaties, illustraties, livestreams of zelfs slideshow montages van foto’s. Veel van deze bewegende contentvormen zijn lang niet zo kostbaar als een uitgebreide videoproductie. Kortom, laat je niet afschrikken door het woord video.

Waarom scoort video?

Video scoort. Dat is een gevoel dat we denk ik allemaal delen en dat vanuit de gebruiker bekeken ook volkomen logisch is. We hebben tenslotte zelf allemaal vast al eens ervaren dat bewegend beeld jou eerder aanzet tot stoppen met scrollen dan statisch beeld. Maar, als marketeers willen we dit onderbuikgevoel natuurlijk onderbouwen met cijfers. In het verleden leek het weleens alsof het gebruik van video zorgde voor minder engagement op je content. Als je jouw content enkel afrekent op likes, shares en comments, dan klopt dat inderdaad. Maar ga je verder kijken, naar doorklikratio’s, klikken en videoviews, dan wordt het een heel ander verhaal.

Cijfers van adQuadrant uit oktober 2020 helpen om de case voor bewegende content te onderbouwen. Zo zien ze bijvoorbeeld een verdubbeling van het aantal kliks op videocontent versus statische content. Maar, het succes van video is wel (deels) afhankelijk van de optimalisaties. 80% van de gebruikers irriteert zich bijvoorbeeld enorm aan video’s waar geluid automatisch en hard begint af te spelen. Herkenbaar? Wel hè?!

Herrie vanuit een luidspreker.

Kortom, zorg dat je rekening houdt met de ‘regels van het spel’ en design je video vanuit de ‘sound off’-gedachte. En, je hebt het vast al eens vaker gehoord, maar zorg dat je branding vanaf het eerste moment herkenbaar is en dat de boodschap van je verhaal binnen een paar seconden duidelijk is.

Contentconsumptie op social media

Je content kan enkel succesvol zijn, als jouw doelgroep er ontvankelijk voor is. En dat hangt dan weer enorm samen met het moment waarop de content geconsumeerd wordt. Binnen daily dialogues werken we graag met een methodiek die eerder veel gebruikt werd door Facebook. De methodiek van ‘On the go, lean forward en lean back’. Wat bedoelen we daarmee?

On the go

Tijdens ‘on the go’-momenten ben je in beweging en heb je maar weinig tijd. Je kijkt nog even snel op je mobiel voordat de volgende meeting begint, voordat je op de fiets of in de auto stapt of op rustmomenten tijdens je reis (uiteraard niet tijdens het bewegen). Op dit soort momenten ligt de focus vooral op de feed van je socialmedia-kanalen en heb je weinig tijd om de content echt tot je te nemen. Kortom, als merk kun je dit moment vooral benutten om de aandacht snel te pakken met een korte simpele boodschap en als eerste haakje in de (retargeting-)relatie met de gebruiker.

Lean forward

Tijdens de ‘lean forward’-momenten heeft je publiek iets meer tijd, bijvoorbeeld tijdens een korte pauze. Tijd om bijvoorbeeld een story tot zich te nemen, of een korte video.

Lean back

En dan is er tot slot het ‘lean back’-moment. Tijdens de lunch, een lange tramrit, of thuis op de bank. Tijdens deze momenten kun je jouw boodschap echt in uitgebreide vorm overbrengen.

Vrouw kijkt in trein video op mobiele telefoon.

Je voelt het al aankomen: je keuze voor het soort videocontent (en de lengte/opzet daarvan) hangt dus volledig af van de impact die je wil en vooral kunt maken.

Videomarketing voor verschillende doelen

Natuurlijk wil je dat de video’s bijdragen aan het doel dat je hebt. En het mooie van het gebruik van video op social media is dat het geschikt is om verschillende doelen te dienen.

Wil je awareness creëren onder je doelgroep? Dan draagt video bij aan het vertellen van het verhaal. Veel meer dan statische content. Video’s in de awareness-fase duren idealiter 10-15 seconden. Kort en krachtig dus. Triggerend. Zijn we wat verder in de funnel, in de consideration-fase, dan kan video zorgen voor meer informatie over een product/dienst. Meer verdieping als het ware, om de interesse verder aan te wakkeren. Maar je kunt video ook al inzetten om in deze fase verkeer naar je website op gang te helpen. Ik adviseer om ook te testen met video in de conversie-laag. Idealiter dan wel met een verkorte versie (zo’n 5-6 seconden) van je video, zodat de content niet teveel afleidt van je call to action.

We weten nu wat de voordelen zijn van bewegend beeld binnen je socialmedia-contentstrategie. Of je het nu motion of video noemt. Dan wordt het tijd dat we eens kijken naar de manieren waarop je video kunt inzetten. Ieder kanaal heeft namelijk zijn eigen mogelijkheden en doelgroepen. Je videomarketing op social media als 1 geheel zien is niet mogelijk. Elk kanaal kent haar eigen ongeschreven regels. Door hier al tijdens het plannen van je producties rekening mee te houden, kun je veel tijd en kosten besparen. Efficiëntie is bij het creëren van content voor social media een van de toverwoorden. Om het wat makkelijker voor je te maken, heb ik de belangrijkste kanalen voor je uitgewerkt.

Instagram

Instagram is momenteel een van de populairste social kanalen, met zo’n 3,7 miljoen dagelijkse gebruikers in Nederland. Daarnaast heeft het goede advertentiemogelijkheden binnen de Business Manager van Facebook. Er zijn veel verschillende plaatsingsmogelijkheden die allemaal hun eigen voordelen hebben. De doelgroep is over het algemeen vrij jong, maar de leeftijd op het platform loopt nog steeds op volgens onderzoek van NewCom. Je kunt op Instagram inmiddels terecht voor het bereiken van een breed publiek.

Instagram feed

Een video op de feed wordt over het algemeen vluchtig en kort, on the go, bekeken. Houd hier rekening mee in je formatkeuze.

Een korte video, gif of cinemagraph is perfect. De boodschap laat je direct (binnen 3 seconden) zien, zodat die niet te missen is door de vluchtige scroller. Instagram is vrijwel 100% mobiel. Kies dan ook een formaat dat geoptimaliseerd is voor mobiele devices (en zoveel mogelijk ruimte in beslag neemt): 1:1 of 4:5.

Accepteer cookies

Instagram Stories

Voor Stories neemt je kijker vaak wat meer tijd, ze blijven iets langer hangen. Een leanforward-moment dus. Maak hier gebruik van! Je Story kan per stuk (deel) maximaal 15 seconden in beslag nemen. Vaak worden er meerdere fragmenten achter elkaar gebruikt, maar maak je punt wel in het begin (binnen 3 seconden).

Een Instagram Story heeft een beeldvullend formaat, 9:16, dus gebruik deze ruimte ook. De Story kan organisch bijdragen aan je brand awareness en engagement. Het kan, als je kanaal meer dan 10.000 volgers heeft, traffic naar je website genereren met een swipe up.

Natgeotravel Instagram story.

Een Instagram-story van Natgeotravel.

Instagram Reels

Instagram Reels is een organische plaatsingsmogelijkheid, waar je als maker video’s van 15 seconden publiceert. Je kunt deze direct bewerken met leuke effecten, audio en andere tools.

Ook dit format is beeldvullend, 9:16. Maar je kunt het doorplaatsen op je feed (hier wordt het beeld iets afgesneden) of in je stories, zodat je volgers ze gemakkelijk te zien krijgen. Mede doordat Reels nog nieuw is, krijg je hier redelijk veel exposure/bereik.

Accepteer cookies

Instagram TV

Op Instagram TV heb je de mogelijkheid om de aandacht van je kijker langer vast te houden, tot maximaal 20 minuten! Hier kun je dus meer vertellen en je doelgroep zal dit ook bekijken, want dit is echt een leanback-kanaal. Een beetje vergelijkbaar met YouTube en Watch van Facebook.

Ook hier is het formaat weer beeldvullend mobiel, dus 9:16. Een leuke manier om uit te wijden over je product. Trigger je volgers door een korte preview van je content op je feed of in Stories te plaatsen.

Accepteer cookies

Instagram Gidsen

De nieuwste feature van Instagram is Instagram Guides. Deze gids is enkel organisch in te zetten en kan, onder andere, bestaan uit een verzameling van eerder geplaatste video’s op je tijdlijn of Reels. Heel handig om een overzicht te maken van een bepaalde productgroep met advies en de mogelijkheid tot shopping. Je kunt de beelden aanvullen met tekst. Vergelijkbaar met de instant experience van Facebook dus, een manier om inspiratie te bieden en dus echt leanforward-content. Een mogelijk ideaal format voor de midfunnel (consideration).

Instagram guides

 

Facebook

Alhoewel veel mensen denken dat het Facebookgebruik steeds minder wordt, is niks minder waar. Het kanaal is naast WhatsApp het meest gebruikte social kanaal in Nederland met 9,3 miljoen dagelijkse gebruikers (pdf). Bovendien is Facebook zeer goed betaalbaar als het gaat om de inkoop van videoviews in vergelijking met veel ander social kanalen. De doelgroep op Facebook is iets ouder dan op Instagram. Facebook is goed vertegenwoordigd in een brede doelgroep 20-79 jaar. Ideaal dus, als je een breed volwassen publiek wil bereiken.

Tijdlijn

Gebruikers bekijken de Facebook-tijdlijn on the go. Daarom moet je direct opvallen met de video die je op dit kanaal plaatst. Plaats je boodschap of call-to-action daarom ook direct binnen de eerste 3 seconden. De gemiddelde kijktijd is namelijk maar een paar seconden. Ook Facebook wordt voornamelijk via de mobiele app gebruikt tegenwoordig, dus ik raad een ratio 1:1 of 4:5 aan.

Cold Brew

Frosty feels. ?? #ColdBrew

Posted by Starbucks on Tuesday, February 23, 2021

Accepteer cookies

Facebook Verhalen

Facebook Verhalen vallen, net als Instagram Stories, in de categorie lean forward: je kijker heeft íets meer aandacht voor je. Ook hier moet je ze wel direct prikkelen met je boodschap, het liefst binnen de eerste 3 seconden.

De beeldvullende video (9:16) geeft je de mogelijkheid om een mooi visueel verhaal te vertellen in je awareness-laag, of bijdragen aan meer clicks door de swipe up.

Facebook Verhalen hadden een trage start, maar worden inmiddels steeds meer gebruikt.

Facebook Watch

Facebook Watch is een typisch lean-backvideokanaal. Gebruikers die hier video’s kijken nemen de tijd en zijn engaged. Alle video’s op Facebook komen hierin terecht en op basis van je interesses worden er nieuwe video’s aan de kijker voorgelegd.

Ook hier geldt: Facebook is een mobiel platform, dus houdt hier rekening mee in de keuze voor het formaat. Idealiter: 1:1 of 4:5.

Facebook Watch geeft ook de mogelijkheid voor livestreams en zelfs het kijken van series. Bij uitstek formats waarvoor de kijker de tijd neemt, met als doel amusement en verdieping.

Hunkemöller Fashion Show 2021

We are LIVE ? This year ALL of you will have a front seat. We hope you love the show as much as we do! Shop the collection at hunkemoller.com

Posted by Hunkemöller on Tuesday, March 23, 2021

Accepteer cookies

LinkedIn

LinkedIn is hét B2B-platform onder de socialmedia-giganten. Dit kanaal is perfect geschikt om vakinhoudelijke informatie te delen met een relevante, specifieke, doelgroep. Op LinkedIn wordt momenteel voornamelijk gebruik gemaakt van statische beelden, dus met video content ga je hier goed opvallen. Een mooie kans om je te onderscheiden.

LinkedIn Feed

Met een video op LinkedIn val je al snel op, maar ook hier moet je de scrollende duim zien te stoppen. Dit on-the-gokanaal vraagt dus om een korte video, waarin je al snel je punt maakt. Op basis van je video bepaalt je kijker om wel of niet door te klikken naar je artikel of website. Triggeren dus, het liefst binnen 5 seconden. Een video op je LinkedIn-tijdlijn is bij uitstek bedoelt om de aandacht te trekken voor de verdiepende inhoud die je in een blog, artikel of wat dan ook wenst over te dragen.

LInkedIn-video van Apple.

Een LinkedIn-video van Apple.

LinkedIn Verhalen

Sinds mei 2020 is het ook op LinkedIn mogelijk om verhalen te plaatsen, vergelijkbaar met Instagram Stories en Facebook Verhalen. Lean forward dus. In de basis gelden hier dezelfde regels, namelijk beeldvullend beeld in 9:16 en je key-message binnen 5 seconden.

Waar het in afwijkt van de rest, is natuurlijk het B2B-karakter van het platform, dus houd daar rekening mee bij het plaatsen van je videocontent. Daarnaast heeft iedere businesspagina de mogelijkheid om een link toe te voegen aan het verhaal, een directe mogelijkheid om door te linken naar je website.

Snapchat

Snapchat is het kanaal waar je een jonge doelgroep tussen 15-19 jaar goed kunt bereiken met leuke korte videocontent, zowel organisch als paid. In korte video’s, maximaal 15 seconden, kun je de aandacht trekken en hopelijk vasthouden. Houd ook hier rekening met de korte aandachtspanne en zorg dat je boodschap duidelijk is in de eerste 5 seconden van de video.

Snapchat is een mobile-only-platform en vraagt daarmee dus om beeldvullend videomateriaal in 9:16 formaat.

Accepteer cookies

TikTok

TikTok wint terrein in Nederland en heeft inmiddels 1,7 miljoen, voornamelijk jonge, gebruikers. Naast Snapchat is TikTok bij uitstek het kanaal om in contact te komen met jongeren. Voornamelijk grappige, korte video’s worden gedeeld. Als merk ligt hier een mooie kans om met passende videocontent bij de doelgroep op de radar te komen en je brand awareness te vergroten.

De 9:16 video duurt standaard 15 seconden en kun je verlengen tot 1 minuut. Als merk is het aan te raden om je boodschap in de eerste 10 seconden te vertellen. Advertentiemogelijkheden zijn momenteel beperkt tot een selecte groep adverteerders.

Accepteer cookies

YouTube

Waar andere socialmedia-kanalen vaak vluchtig zijn, kan je op YouTube wél langere video’s inzetten. Hier kun je verdieping bieden met tutorials, productreviews of vlogs. Perfect voor leanback-consumptie dus. Doordat je kijker de tijd neemt, heb jij ook meer tijd om je boodschap te vertellen.

Bovendien wordt YouTube ook veel gebruikt als zoekmachine, dus er liggen grote pull-marketingkansen. Daarnaast zijn er op YouTube ook veel advertising mogelijkheden. De ads zijn vaak (gedeeltelijk) non-skippable. De kijker moet dus blijven kijken, waardoor jij als adverteerder je boodschap kunt vertellen. Zorg dat je de opbouw van je video aanpast op de inzet, waardoor je boodschap altijd verteld kan worden.

YouTube is als kanaal nog sterk gericht op horizontale video’s (16:9).

Accepteer cookies

Video op social media: de kanalen en formaten in één overzicht

Veel kanalen en nog meer formaten. Veel informatie, nietwaar? We snappen dat het aantal mogelijkheden op social media om motion content in te zetten overweldigend kan zijn. Daarom probeer ik de belangrijkste (meestgebruikte) formaten overzichtelijk samen te vatten in 1 schema. Dit schema bevat ook een indicatie voor de optimale lengte, op basis van onze ervaring. Let op, dit is dus geen exacte wetenschap, maar puur onze eigen benchmark. En, het bevat ook onze visie op het optimale consumptiemoment van de content.

 PlaatsingAfmetingAdvertentiesIdeale lengteConsumptie
InstagramFeed1:1/4:5Ja5-10 sec.On the go
Stories9:16Ja5-15 sec.Lean forward
Reels9:16Nee15 sec.Lean forward
IG TV9:16NeeAfhankelijk van onderwerpLean back
FacebookFeed1:1/4:5Ja5-10 sec.On the go
Verhaal9:16Ja5-15 sec.Lean forward
WatchAlleNeeAfhankelijk van onderwerpLean back
LinkedInTijdlijn1:1/16:9Ja10-30 sec.Lean forward
Verhaal9:16Nee (bèta)10-30 sec.Lean forward
SnapchatSnapchat9:16Ja5-10 sec.On the go
TikTokFeed9:16Ja (beperkt)9-15 sec.On the go
YouTubeChannel16:9JaAfhankelijk van onderwerpLean back
Skippable video ad16:9 of 4:3Ja5-20 sec.Lean forward
Non-skippable video ad16:9 of 4:3Ja15:20 sec.Lean forward
Bumper / Pre-roll ad16:9 of 4:3Ja6 sec.Lean forward

Heb je vragen over de inzet van video op social? Ben je opzoek naar een tof idee? Of heb je eigen ervaringen die je graag zou willen delen? Laat het mij dan weten in de comments.