Online advertising

Je advertentie geweigerd? Facebook geeft inzicht in reviewproces

0

Hoe komt het dat je Facebook-ad wordt geweigerd? En waarom duurt het soms lang om zo’n advertentie te beoordelen? Het beoordelingsproces van Facebook is een black box. Zelfs als je denkt je goed aan de regels te hebben gehouden, kan het gebeuren dat je advertentie om onduidelijke redenen naar de prullenbak wordt verwezen. Facebook publiceerde onlangs daarom een overzicht waarmee je meer inzicht krijgt in het beoordelingsproces.

Waar moet een advertentie aan voldoen?

Laten we beginnen met die regels. Facebook staat erom bekend dat het advertenties snel afkeurt, zonder uit te leggen waarom. Voordat je überhaupt een advertentie indient, moet je dus de regels van voor tot achter kennen.

Facebook verwijst je daarvoor naar de Advertising Policies en de Community Standards. Zo mag de advertentie niet discrimineren, mag het geen nepnieuws bevatten of illegale producten aanprijzen. Maar ook spelfouten zijn een no go, het mag geen animaties bevatten of met beelden mensen op het verkeerde been zetten. En zelfs als je Facebook of Instagram erin noemt, kan je ad afgekeurd worden. Dit zijn slechts een paar punten uit de policy, er zijn er nog veel meer.

Het kan ook zijn dat nog andere policies gelden, bijvoorbeeld als je de advertentie ook op Instagram wil plaatsen.

Facebook advertising policies.Hoe werkt het reviewproces?

Facebook wil in het kader van transparantie (en misschien om frustratie te verminderen?) wat meer inzicht geven in het reviewproces. Het systeem van Facebook is zo ontworpen dat alle advertenties een review ondergaan voordat ze worden gepubliceerd. En dit gebeurt voornamelijk geautomatiseerd.

Facebook schrijft:

This system relies primarily on automated technology to apply our Advertising Policies to the millions of ads that run across our apps. While our review is largely automated, we rely on our teams to build and train these systems, and in some cases, to manually review ads.

De afbeelding hieronder laat zien hoe het proces verloopt.

Het reviewproces van Facebook Ads.

Meestal wordt je advertentie binnen 24 uur beoordeeld. Tijdens het proces is de status van je ad ‘in review’. Maar het kan soms ook langer duren. Het systeem beoordeelt de advertentie en onderdelen daarvan (bijvoorbeeld tekst, afbeelding, video en targeting), maar ook de landingspagina.

Advertenties kunnen opnieuw beoordeeld worden, ook als ze al live staan, als dat nodig blijkt te zijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld als een Facebook-gebruiker een advertentie rapporteert. Maar ook als je zelf je advertentie ‘eventjes aanpast’ – bijvoorbeeld de tekst – wordt het opnieuw beoordeeld en kan je campagne weer 24 uur offline zijn.

Je advertentie is afgekeurd, wat nu?

Wat kun je doen als je advertentie is afgekeurd? Je kunt dan een nieuwe advertentie maken of de afgekeurde advertentie aanpassen. Helaas zijn de redenen die Facebook geeft vaak onduidelijk en wordt er naar de policy verwezen. Het is jammer dat het platform je geen duidelijkere instructies kan geven om te zorgen dat je ad wel door de keuring komt.

Een herbeoordeling aanvragen

Maar het algoritme kan ook onterecht je advertentie afkeuren. Als je het daar niet mee eens bent, dan kun je een nieuwe beoordeling aanvragen. Voor zo’n ‘re-review’ zijn teams met mensen betrokken. Facebook schrijft wel dat ze dit ook steeds meer willen automatiseren. Dat is misschien voor de snelheid wel een goede zet, maar ik vraag me af of verdere automatisering de frustratie van adverteerders bij een afkeuring niet verder vergroot.

Een tip uit de praktijk: je kunt ook (in het Engels) chatten met Facebook en om handmatige goedkeuring vragen. Je kunt de medewerker dan ook vragen waarom de advertentie is afgekeurd en wat je kunt doen om hem wel live te krijgen. Dit is niet de officiële weg, maar het werkt vaak wel snel en makkelijk. Nadeel van deze werkwijze: de chat is heel goed verstopt door Facebook en niet voor iedereen vindbaar en beschikbaar.

Facebook Ads Manager chat hulp.

Ga in de Ads Manager naar ‘Help’ en kies voor ‘Start the chat’ of ‘Create new case’. Bij sommige mensen staan deze opties er helaas niet in.

Adverteerders straffen

Naast het beoordelen van losse ads geeft Facebook ook aan dat ze het gedrag van een adverteerder kunnen onderzoeken. Ze kijken dan onder andere naar het aantal geweigerde advertenties en hoe ernstig het vergrijp is. Adverteerders die tegen de regels ingaan, kunnen gestraft worden. Sommige adverteerders kunnen hierdoor hun account kwijtraken – en soms is dat niet terecht. Maar Facebook heeft de macht om te beoordelen en te beslissen.

Als je advertentie wordt geweigerd, weet je nu tenminste iets meer over het hoe en waarom. Wat zijn jouw ervaringen met adverteren op Facebook? Ik lees het graag in de reacties hieronder. 🙂

Dit artikel heb ik geschreven met dank aan input van Dorthe Bussink en Annika Rettig.