SEO

Python & SEO: met minimale kennis van code maximaal succes boeken

0

Met Python kun je als SEO-specialist een hoop automatiseren, krachtiger data verzamelen en betere SEO-resultaten behalen. Klinkt goed toch? Ontdek hoe je met minimale programmeerkennis successen kunt boeken.

Python lijkt voor veel SEO-specialisten nog een ver-van-mijn-bed-show. Dit komt waarschijnlijk doordat de meeste programmeerverhalen die je hoort over big data, machine learning en artificial intelligence gaan. Dit zijn natuurlijk heftige onderwerpen, waar veel programmeerkennis voor nodig is. Hierdoor lijkt het alsof Python alleen is weggelegd voor data-analisten en programmeurs, maar dat is zeker niet het geval. Je hoeft niet per se slimme machines te kunnen bouwen om successen te boeken. Je kunt op kleine schaal beginnen en daarmee direct verbeteringen aanbrengen in jouw SEO-werkzaamheden. Hoe vraag je je af? Daar ga ik je in dit artikel een goed beeld van geven!

Waarom zou je als SEO-specialist Python leren?

Er zijn meer dan 500 verschillende programmeertalen en iedere dag worden er weer een nieuwe ontwikkeld. Hoewel er veel programmeertalen zijn, is er eentje bij vrijwel iedereen ‘on top of mind’. Dat is natuurlijk Python. Deze programmeertaal wordt gebruikt door bekende bedrijven zoals Google, Facebook en Spotify en is geliefd onder verschillende beroepsgroepen. Programmeurs, data-analisten, data-journalisten en financials zijn verzot op Python. Ook marketeers vallen als een blok voor deze taal zodra ze hun eerste regels code hebben geschreven. Het is namelijk relatief eenvoudig om te leren en er zal een wereld voor je open gaan als je de eindeloze mogelijkheden ontdekt.

Om het behapbaar voor je te maken, beginnen we eerst met scripts die je kunnen helpen met je dagelijkse werkzaamheden. Vervolgens leg ik je uit hoe je een SEO-audit kunt automatiseren. Hierdoor ben en blijf je altijd ‘on the bowl’. Tot slot maak je kennis met een nuttig en relatief eenvoudig script waarmee je afbeeldingen kunt verkleinen. Ideaal om op een laagdrempelige manier kennis te maken met Python.

Python-script voor technische SEO

Je hoeft niet altijd zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Neem bijvoorbeeld het prachtige project Python SEO Analyzer dat geüpload is op GitHub. Met dit kant-en-klare Python-script kun je de structuur van jouw website controleren en check je tegelijkertijd of er technische SEO-problemen zijn. Het script analyseert jouw site op de volgende punten:

  • Het aantal woorden per pagina
  • Paginatitels
  • Meta descriptions
  • De keywords op pagina’s

Naast deze handige analyses waarschuwt het script je als een titel, beschrijving of ALT-tekst ontbreekt. Hiermee geeft dit script je super snel een duidelijk overzicht van zwaktes en/of eventuele problemen op jouw website.

Python-script voor 404-errors

Als een link niet meer werkt verschijnt er een 404-error op je website. Natuurlijk kun je gebruikmaken van Screaming Frog SEO Spider Website Crawler waar je gratis tot maximaal 500 URL’s kunt laten checken op kapotte links. Als je weet hoe Python werkt, is het opsporen van broken links in Python net zo eenvoudig en is er geen limiet verbonden aan het aantal URL’s dat je laat checken. Het enige wat jij hoeft te doen, is jouw sitemap toevoegen aan de code van dit script. Vervolgens kun je het script runnen, om direct een compleet overzicht te krijgen van alle broken links. Gelukt? Dan kun je gelijk aan de slag om ze te fixen!

Onbeperkt URLs checken op broken links in Python

Automatiseren van je SEO-audit met Slack en Python

Wil je automatisch meldingen ontvangen als er bijvoorbeeld een meta-description ontbreekt of als er broken links op je website zijn? Dat kan! Volg deze stappen en koppel bovenstaande scripts aan jouw Slack-account. Hierdoor zul je direct meldingen ontvangen in Slack als er bijvoorbeeld een 404-error op jouw site gevonden wordt. Zo hoef je nooit meer handmatig om de zoveel tijd jouw SEO-audit uit te voeren. Voortaan werk je reactief in plaats van proactief en kun jij je dus focussen op andere belangrijke zaken. Of je hebt tijd over om wat meer bakken koffie te drinken.

Hoe je ervoor zorgt dat jouw script 24/7 blijft draaien? Je zou jouw script kunnen draaien in de cloud, via een virtuele server, of via je eigen mini-server met een Raspberry Pi.

Comprimeren van afbeeldingen

Google houdt absoluut niet van trage websites. Een langzame website is het laatste wat je wil als SEO-specialist. Afbeeldingen met een flinke bestandsgrootte zullen jouw website aanzienlijk langzamer maken. Dit zul je dus zeker moeten voorkomen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om de bestandsgrootte van je afbeeldingen te verkleinen, zonder dat de kwaliteit van de afbeeldingen achteruit zal gaan.

Afbeeldingen zou je kunnen comprimeren met Photoshop. Onze ervaring wijst erop dat de verhouding tussen de bestandsgrootte en kwaliteit een stuk beter kan. Daarnaast zou je in Photoshop iedere afbeelding één voor één moeten gaan comprimeren. Zonde van je tijd!

Een andere mogelijkheid is om een online tool te gebruiken. Op het internet zijn er letterlijk duizenden tools te vinden waarmee je afbeeldingen kunt comprimeren. Denk bijvoorbeeld aan tinyjpg.com en compressjpg.com. Het nadeel van deze tools is dat er vaak een maximum is verbonden aan de te uploaden bestandsgrootte. Je mag daarnaast vaak maar een x aantal bestanden uploaden. Het uploaden duurt soms erg lang en de website van de tool is vaak besmeurd met hardnekkige advertenties.

Wil je zelf 100% controle hebben over de kwaliteit van de afbeelding en wil je geen belemmeringen meer ervaren? Probeer dan zeker dit Python-script uit. Let op: zorg er wel voor dat je van te voren even een back-up maakt van de originele afbeeldingen. Mocht er iets verkeerd gaan, dan heb je in ieder geval het originele bestand nog en kun je het nog een keer proberen.

gratis compressie tool

Een gratis compressietool waarbij je maximaal 20 afbeeldingen en 5mb mag uploaden.

Wat is GitHub en wat kun je ermee?

Ik heb in dit artikel meerdere GitHub-projecten benoemd. En ik heb je daarmee laten zien dat het in veel gevallen niet eens nodig is om zelf scripts te schrijven. Je kunt namelijk vaak gebruikmaken van andermans code in GitHub. Hierdoor hoef je amper te programmeren, maar profiteer je wel van alle voordelen.

Met meer dan 65 miljoen gebruikers is GitHub dé plek voor ontwikkelaars. Binnen GitHub kun je samenwerken aan projecten. Als je een project uploadt, kunnen anderen er gebruik van maken en waar nodig het project verbeteren. Hierdoor is er altijd weer een gratis up-to-date versie beschikbaar van het project dat jij ooit bent begonnen.

Door de vele gebruikers is GitHub een opslagplaats geworden voor allerlei coderingsprojecten. Wat je hiermee kunt als SEO-specialist? Op GitHub zijn vele Python SEO-projecten beschikbaar die je direct in jouw voordeel kunt laten werken. En het kost je letterlijk helemaal niets!

Hoe installeer je Python?

Er zijn ondertussen tientallen verschillende versies van Python beschikbaar. Maar ik raad je aan om Python 3.9.5, op dit moment de nieuwste versie van Python, te installeren. Volg de onderstaande stappen om de nieuwste versie van Python te installeren.

  • Ga naar Python.org/downloads.
  • Zoek de nieuwste versie van Python en klik op ‘downloaden’.
  • Scroll naar beneden en selecteer onder ‘files’ het bestand dat past bij jouw OS.

Er verschijnt nu een installatiebestand op je computer. Zorg ervoor dat je tijdens het doorlopen van de stappen ervoor kiest om Python toe te voegen aan je computer PATH. Deze optie kun je aanvinken tijdens de laatste installeerstap. Met deze optie zorg je ervoor dat Python beter wordt gevonden op je computer. Hiermee voorkom je een hoop frustratie in de toekomst.

Hopelijk hebben we met dit artikel een kijkje kunnen geven in de vele Python-scripts die beschikbaar zijn. Het is slechts een fractie van de vele scripts die jouw SEO naar het volgende level kunnen tillen. Als je aan de slag gaat met het leren schrijven van code in Python, kun je zelfs nóg een stapje verder gaan. Je kunt bestaande scripts verbeteren en aanpassen naar jouw voorkeuren.

Heb je nog vragen over Python? Of ken je andere scripts die waardevol kunnen zijn voor de marketeer? Laat het weten in de comments.