Content

Valt er nog wat te lachen? 3 voorbeelden van humor op websites

0

Iedereen die onlangs nog op een datingapp langs een handvol profielen is geswiped weet dit: mensen vinden humor onmisbaar in de liefde. Vrijwel in elk profiel staat: ‘Humor is belangrijk!’ of ‘Humor is onmisbaar.’ En Eveline uit Woensdrecht heeft een kort profieltekstje: HUMOR!!!!!! (twee uitroeptekens te veel, Eveline, maar een kniesoor… )

Het belang van humor

Wat veel mensen zeggen is dat humor zorgt voor die ene klik. En zeker als mensen een grapje over zichzelf durven maken zorgt dat voor ontspanning, zo zeiden meer mensen op Facebook toen ik ernaar vroeg.

Daarom is het best boeiend dat een hoop zelfstandig ondernemers deze humor ‘vergeten’ in hun online communicatie. Er valt weinig te lachen op de websites van veel trainers, coaches of administratiekantoren.

Nu kan het natuurlijk dat zelfstandig ondernemers toevallig allemaal mensen zijn zonder humor. Zij kunnen weer andere dingen goed naast hun expertise, zoals bijvoorbeeld… Rummikubben. ‘Humor? Nee, liever niet. Niet vandaag. Ik hou van Rummikubben. Potje doen? Schenk ik meteen een glaasje prik in.’

Hebben zelfstandig ondernemers geen humor? Natuurlijk wel. Bakken. Ja, niet allemaal, vast niet, maar veel wel.

Waarom het dan op de website of bijvoorbeeld in een blog mist? Ik weet het niet precies. Het heeft denk ik een beetje te maken met angst.

Mensen die klauteren het online podium op, gaan wat zitten tikken over hun business en schieten in een kramp. Ineens denken ze met het zweet op het voorhoofd: het moet wel duidelijk. Het moet wel duidelijk. En professioneel. Het moet vooral heel professioneel.

Spreekangst is een van de grootste angsten, schrijfangst staat op een goede tweede.

Voorbeelden van professionele humor in copy

Het goede nieuws – wat een opluchting, hoera! – het kan wel! Het kan heel goed. Onvoorstelbaar professioneel overkomen en toch ook leuk. Grappig. Brutaal. Eigenwijs.

Er zijn voorbeelden van online en die laat ik je in deze blog zien. Ik laat je de drie voorbeelden zien met 1 afspraak: dat ik niet over een week of vijf op jouw website EXACT dat grapje zie. Dat zou jammer zijn. En plagiaat. Ok? Afgesproken?

Goed. Voorbeeld:

1. Talking Shrimp

Heeft u een vraag, stel deze gerust.

Op je website heb je vast een zinnetje als deze: ‘Heb je een vraag? Stel ‘m gerust.’

Prima zin, maar niet zo origineel. En ook boeiend: zou er iemand zijn die gerustgesteld moet worden? Dat iemand echt doodnerveus is: ‘Oh, willen ze wel dat ik bel?’

Nope. Niemand. Je klant weet dat hij of zij meer dan welkom is!

Laura Belgray is een van de grappigste copywriters. Zij had een fijne variatie op het thema ‘bel gerust’ op haar website staan:

If you have questions, comments, or that overwhelming urge to say ‘I love you’, shoot me an e-mail.

Als dat niet grappig is! Het effect? Ik persoonlijk ga meteen van haar houden. Wat een leuk iemand! Iemand die humor heeft.

2. That seems important

Een ander voorbeeld: Margo Aaron is een businesscoach. Dit is een screenshot van haar website.

Leuk, toch? Ik vind het grappig. En als je vervolgens haar website bekijkt, lees je een sterk verhaal, overtuigend verteld. En geloof ik meteen dat deze vrouw weet waar ze het over heeft.

Nog meer Margo Aaron. Wat te denken van deze tekst:

Het slimme: als je jezelf zo stoer op de hak durft te nemen, raak ik juist benieuwd! Wat je voelt als lezer: dit is slim, intelligent en vooral niet standaard.

3. Freelance Qommunity

Als laatste wil ik de Nederlandse copywriter Kim Trotz graag noemen. Kim is van de Freelance Qommunity.

Dit is een vacature op hun website.

Grappig toch?

Tuurlijk, tuurlijk: het kan je humor niet zijn. Mensen kunnen afhaken omdat ze het flauw vinden. Maar mensen kunnen altijd van alles van je vinden. Ze kunnen je ook bloody serieus vinden, terwijl je dat niet bent.

En hoewel er veel marketingcoaches zijn die roepen dat je je moet afvragen wat jouw publiek wil, dat je in de taal van je doelgroep moet praten, ben ik in eerste instantie van de afdeling: doe vooral je eigen ding, laat zien wie jij bent, waar je voor staat en wat je grappig vindt en ontdek dan wie er bij past.

Bonusvoorbeeld

Ok, als laatste nog een voorbeeld van wat ik grappige copy vind.

Ash Ambirge is van themiddlefingerproject.org. Sowieso een topnaam. Het spreekt mij meer aan dan leidinggevenaanjeinnerlijkekindvanuitauthentiekleiderschap.nu en het komt wel ongeveer op het zelfde neer: maak er iets van. Kijk die angsten in de bek! Ga!

En Ash heeft bijzonder uitgesproken – hysterische – copy. Haar persoonlijkheid zit in elke zin.

En deze pay-off vind ik prachtig:

Ken jij nog meer mooie voorbeelden van humor in copy? En heb ik je kunnen inspireren om meer humor in jouw teksten te gebruiken?