SEO

Herschrijft Google mijn page titles? 3 gratis tools om het te checken

0

Sinds medio augustus herschrijft Google veel vaker de page titles van je pagina’s in de zoekresultaten. Hoe kom je erachter of dit bij jouw site gebeurt? In dit artikel deel ik 3 gratis tools om mee te checken van welke pagina’s op jouw site Google de page title herschrijft.

Het is goed om te weten dat Google voorlopig nog steeds de originele HTML title voor indexering en ranking gebruikt. De eventuele herschreven page title die Google toont heeft dus geen directe invloed op je SEO-resultaten.

Accepteer cookies

Zo toont Google nu bijvoorbeeld steeds vaker de H1 hoofdkop als title in de zoekresultaten, in plaats van de door jou zorgvuldig geschreven page title. Met deze 3 gratis tools check je snel welke page titles Google van jouw site herschrijft (+ daaronder nog een paar betaalde tools):

1. Bookmarklet – Title in Google SERP erbij

Tool link: Github code
Installeren: dat is simpel

Deze gratis bookmarklet geeft je in Google’s zoekresultaten aan of er een verschil is met jouw page title. Met één klik op de knop krijg je dit:

Uitkomst bookmarklet met welke page titles herschreven zijn door Google

Nadeel: afhankelijk van de server settings van de betreffende site, wordt deze tool (af en toe) geblokkeerd.

Error-melding in bookmarklet: 'The request could not be processed'

 

Tip: Pas de error-melding in de JS aan naar Nederlands of Engels, want standaard is dit Spaans

2. Google sheets – script voor 600 keywords

Tool link: keywordsinsheets.com
Installeren: dat staat hier stap voor stap uitgelegd

Je moet hiervoor een paar accounts en een API-code aanmaken. Maar als je de beschreven stappen volgt, ben je hier snel mee klaar en heb je dit zo aan de praat.

Dan krijg je een mooi lijstje van je huidige HTML title en de page title die Google in de SERP toont:

Uitkomst script wat checkt welke page titles Google heeft herschreven

 

Je kunt hiermee gratis 600 requests per maand doen. Dus 1x per maand 600 keywords of vaker per maand minder keywords. 😉

3. Python – GSC & CSE API

Tool link: colab.research.google.com
Installeren: dat staat hier stap voor stap uitgelegd

Voor de developers of Python savvy mensen onder ons is dit een fraaie manier om op basis van Google Search Console data te analyseren wat het verschil is tussen je HTML titles en de page titles die Google toont.

Naast dat je hiermee de titles kunt vergelijken, check je hiermee ook of het keyword voorkomt in de title of meta description.

Ik heb me hier nog niet aan gewaagd, dus ik kan je hier nog even niks van laten zien, maar dit kan natuurlijk een heel krachtige en schaalbare oplossing zijn.

4. Betaalde tools

Het checken van je page titles kan natuurlijk ook met de bekende betaalde tools, zoals Semrush, Sistrix of Ahrefs.

Search Engine Land zette 4 betaalde tools op een rijtje, maar zelf ben ik fan van Sistrix in dit geval. Per site draai je hier eenvoudig een overzicht uit van je page titles op 2 datums.

In dit voorbeeld de page title net voor Google’s update en een week erna:

Uitkomst Sistrix-tool die checkt welke page titles Google heeft herschreven

 

Met de kleuren rood en groen zie je direct voor meerdere pagina’s of er een wijziging heeft plaatsgevonden en, zo ja, welke woorden er zijn verwijderd (rood) en toegevoegd (groen).

Bonus: gratis bookmarklet voor Sistrix

Als je Sistrix gebruikt, dan maakt deze bookmarklet het checken van page titles wel heel makkelijk. Met één druk op de knop ga je dan gelijk naar het Title report in Sistrix, waarbij 16 augustus met 25 augustus vergeleken wordt.

Let op: deze bookmarklet vraagt standaard uk.sistrix.com op, dus dat wil je misschien aanpassen naar nl.sistrix.com

Google herschrijft mijn page titles, wat nu?

Ok, via bovenstaande of andere tools heb je ontdekt dat Google je page titles herschrijft. Moet je nu iets doen?

Nee. In eerste instantie zou ik nog even niks doen en afwachten.

Want Google kijkt voorlopig nog steeds naar de originele HTML page title die je zelf opgeeft en gebruikt dit voor je rankings. Het zelf aanpassen van je page title zou dus invloed kunnen hebben op je rankings.

Maar, indirect kan een door Google herschreven page title wel impact gaan hebben. Namelijk vanwege aan afwijkende CTR. Of CTR een SEO ranking factor is, blijft nog steeds een actief onderwerp van discussie. Maar alles wijst er op dat CTR invloed heeft. En de page title heeft een sterke invloed op de CTR.

Lagere CTR? Overweeg een aanpassing

Wanneer je een duidelijk lagere CTR krijgt, dan is het overwegen van een aanpassing het waard.

We weten dat Google nu vooral vaak de H1 kop van een pagina als title toont in de zoekresultaten. In deze case van Wordstream gebeurde dat ook en daar zagen ze een sterke terugval in hun CTR en dus in traffic. De oplossing die ze kozen, was het herschrijven van hun H1-kop. En dat bracht voor hen de CTR en traffic weer terug op het oude niveau.

Belangrijk hierbij is dus om niet zomaar je page title aan te passen, maar in dit geval de H1-kop. Want een aanpassing van je page title kan direct invloed op je rankings hebben.

In mijn ervaring heeft een afwijkende CTR niet direct veel impact op je rankings, maar niemand wil natuurlijk een lagere CTR en minder traffic bij een ongewijzigde ranking.

Happy SEO analyzing!