Samenwerken

5 verbeterpunten voor de samenwerking tussen marketeers & developers

0

Als marketeer werk je vaak samen met developers en andersom. Die samenwerking gaat niet altijd vlekkeloos. Begrijpen we elkaars vakgebied wel goed genoeg om vruchtbaar samen te werken? Ik bespreek het met een aantal experts.

Een aantal developers reageerden op mijn artikel ‘7 dingen die marketeers nooit meer willen horen‘. Ze gaven aan dat er ook wel dingen zijn die ontwikkelaars niet meer van marketeers willen horen. Naar aanleiding van die reacties raakte ik in gesprek met verschillende mensen over de samenwerking tussen marketeers en developers. Die blijkt niet altijd zo eenvoudig te zijn. En soms zelfs frustrerend. Wil je dat verbeteren? Ik heb een aantal tips voor je verzameld.

1. Doe geen aannames – het is niet zo simpel als het lijkt

Marketeers hebben er nog weleens een handje van om te simpel over development te denken. ‘Even dit aanpassen’ en ‘deze nieuwe omgeving is toch zo gebouwd?’ Dave van der Wal, marketeer bij Winc Academy, geeft toe dat hij dat ook weleens doet: ‘Ik werk als marketeer dagelijks samen met onze in-house developers. In de samenwerking kom ik regelmatig dingen tegen die voor mij heel voor de hand liggend lijken, maar dan toch niet zo eenvoudig blijken te zijn.’

Marketeer en developer hebben miscommunicatie.

Het is goed om stil te staan bij de aannames die we kunnen doen over elkaars werk. We moeten als marketeer ook gewoon durven toegeven dat we niet voldoende kennis hebben van development om te beoordelen wat er makkelijk of moeilijk te bouwen is. Daarover gesproken…

2. Enige kennis van development zorgt voor minder ruis

Die aannames worden ook minder als we enige kennis van elkaars werk hebben. De vraag is wel hoeveel kennis dat dan precies moet zijn. Marketeers moeten al zoveel weten. Steeds vaker wordt er van ons verwacht dat we echte generalisten zijn. Flip van Wijk, developer en docent bij Winc Academy, vindt het wel belangrijk dat marketeers enige kennis van development hebben. ‘Wat betekent mijn wens technisch gezien? Waarom is het ene heel ingewikkeld en het andere niet? Dat begrijpt niet iedereen van nature. Als een markteer daar wel enige kennis van heeft, dan praat dat veel makkelijker.’

Wat beginners kunnen doen is eens kijken op Sololearn, dat is een naast Udemy een goede optie. Bij Sololearn heb je ook een playground waar je wat kunt oefenen met code, tipt Frankwatching-developer Ali Farhat.

Met enige kennis op zak kun je als marketeer beter inschatten hoeveel werk een aanpassing aan de website bijvoorbeeld is. Dave geeft een voorbeeld: ‘We wilden een nieuwe inlogomgeving maken. Als marketeer dacht ik simpel: mensen voeren hun gegevens in, de inloggegevens worden doorgestuurd en klaar. Daar kwam ik al snel van terug, want het bleek in de backend niet zo eenvoudig te zijn. Toen ben ik wel echt wakker geschud: bij een kleine aanpassing komt vaak veel meer kijken dan je denkt.’

3. Zorg dat marketing en development ook ontkoppeld kunnen werken

Het is belangrijk dat voor simpele zaken marketing niet afhankelijk is van development. Dat los je volgens Flip aan de ene kant op door te zorgen dat marketeers wat basiskennis van development hebben, bijvoorbeeld van HTML, CSS of Javascript. Met die kennis kunnen ze in de meeste gevallen wijzigingen aan de voorkant van een website zelf doorvoeren.

Aan de andere kant is het belangrijk dat bedrijven investeren in no-code-toepassingen voor data en marketing automation, Tag Manager en een goed CMS, geeft Bouke Vlierhuis (IT-tekstschrijver) aan. ‘De samenwerking is vaak ingewikkeld, maar ik denk niet dat deze wordt verbeterd als marketeers meer kennis van development hebben. Wel met meer respect voor development en developmentprocessen’, aldus Bouke.

4. Haak developers eerder aan bij projecten

Als je dan toch echt gaat samenwerken, is het van belang voor marketeers om developers vroeg bij een nieuwe project aan te haken. Ruim voor er allerlei plannen worden bedacht, zodat je samen een open discussie kunthebben over wat er wel en niet mogelijk is. ‘Dan werkt veel efficiënter en komt de samenwerking ten goede’, zegt Flip.

Zelf ben ik er ook schuldig aan dat ik pas naar development toega als de plannen al bedacht zijn. ‘Dit wil ik, bouwen jullie het?’ Vaak heb ik dan al last van tunnelvisie en moet ik uit een bepaalde gedachtestroom gerukt worden door een developer. Dat komt de samenwerking niet ten goede en is simpelweg zonde van een ieder z’n tijd. Ik beloof beter, lieve developers!

Samenwerken met programmeur.

5. Zoek de verbinding op

Dit geldt voor beide partijen: zoek de verbinding met elkaar op. Ga als marketeer het gesprek aan met een developer en vraag naar het waarom achter bepaalde keuzes of voor bepaalde technieken. ‘Dat helpt écht om als marketeer beter te begrijpen waarom bepaalde dingen zo simpel lijken, maar in de praktijk ontzettend moeilijk zijn’, zegt Annika Rettig, chief digital experience bij Frankwatching.

Andersom geldt het net zo. Als developer kun je een marketeer meer meenemen in het proces. Dave daagt developers dan ook graag uit: ‘Enthousiasmeer ons meer! Ik geloof dat marketing en development nog veel meer naar elkaar gaan toegroeien. De marketeer gaat meer programmeren en programmeren wordt meer toegankelijk voor anderen.’

Hoe ervaar jij de samenwerking?

Ik ben heel benieuwd hoe jij als marketeer of developer de samenwerking met de ander ervaart? Zelf ben ik ervan overtuigd dat als we de verbinding met elkaar opzoeken, we er wel uitkomen. Dan ontstaat er vanzelf meer begrip en dat komt de samenwerking ten goede. Dan vraag je aan de ander niet zomaar meer iets, want je kent dan de achtergrond. Vergeet vooral niet dat we elkaar nodig hebben om fantastische dingen te bouwen.

Wat ga jij komende week doen om de samenwerking te verbeteren?