Social media

Black Friday en socialmedia-advertising: 5 kansrijke tips & tricks

0

Black Friday is hét moment voor consumenten om online de beste deals te scoren. Maar hoe haak jij hier als merk op aan met je social campagnes? Hoe val jij op tussen alle andere merken die ongetwijfeld ook campagnes in zullen zetten? En waar moet je aan denken voor je social strategie rondom deze dag? Met de tips uit dit artikel haal jij het meeste uit je socialmedia-campagnes voor Black Friday.

Wat kun je verwachten van Black Friday in 2021?

De vrijdag na het Amerikaanse feest Thanksgiving is het Black Friday, inmiddels een wereldwijd fenomeen. Wat ooit begon als een eendaags festijn vol korting is uitgegroeid tot een meerdaags evenement, inclusief de online variant Cyber Monday. Inmiddels staat Black Friday bekend als een complete week waarin je producten voor spotprijzen kunt aanschaffen.

Hoewel Cyber Monday van origine was bedoeld als de online variant van Black Friday, is de realiteit dat er steeds meer naar online verschuift en er nog maar weinig retailers zijn die online uitsluiten van de acties. Daar waar voorheen nog lange rijen voor de fysieke winkeldeur stonden, worden voor 2021 online verkooprecords verwacht.

Black Friday

Groei verwacht en belangrijke rol voor social media

Wat kun je dit jaar verwachten van de Black Friday-gekte?

 • In 2021 zal 50% van de Nederlanders Black Friday aangrijpen als aankoopmoment.
  Daar waar in 2017 nog maar 14% van de Nederlanders bekend was met en deelnam aan Black Friday, is dat de afgelopen jaren flink gegroeid. In 2020 is dit percentage gestegen naar 42%. En de verwachting is dat in 2021 maar liefst 50% van de Nederlandser Black Friday zal aangrijpen als aankoopmoment, blijkt uit onderzoek van M2Media.
 • Online aankopen gaan dit jaar met Black Friday door het dak, in alle leeftijdscategorieën.
  Volgens het onderzoek van M2Media blijkt dat de winkelstraten tijdens Black Friday-week gemiddeld 25% drukker zijn in dan de weken ervoor. Maar de vergelijking van 2020 met voorgaand jaar ligt -35% onder het niveau van 2019. In dit jaar nam de groei voornamelijk online toe volgens de afterpay-inzichten in deze periode. Deze groei nam in alle leeftijdscategorieën toe, ook in de leeftijdsgroep 55-64 en 65+. De verwachtingen zijn dan ook dat Black Friday een extra motivatie is om online aankopen te doen en daardoor binnen alle leeftijdscategorieën een record zal verbreken in 2021.
 • Nagenoeg alle retailers doen mee met Black Friday
  Er werd in 2020 22% meer besteed aan Black Friday-campagnes door retailers. Niet alleen omdat bestaande spelers meer besteedden, er waren ook veel nieuwe Black Friday-adverteerders. De verwachting is dat je in 2021 als retailer niet achter kunt blijven door Black Friday over te slaan.
 • Meer dan 10% van het Black Friday-verkeer komt vanuit social media.
  Volgens het onderzoek ‘Black Friday A study of consumer behavior and sales predictions’ door Keerthan Potturi is het Black Friday-verkeer afkomstig van social media gegroeid van 4% in 2016 naar 11% in 2019. En is de verwachting dat deze stijgende lijn door zal blijven zetten.

Kansrijke Black Friday-tips voor social media in 2021

De toon is duidelijk, je kunt de Black Friday-periode echt niet meer aan je voorbij laten gaan. Wil je goed voorbereid aan de slag? Zorg dan dat je op tijd begint en je strategie hebt uitgedacht. Deel content op manieren die bij jouw merk passen.

1. Kom op tijd met jouw doelgroep in aanraking

Maak tijdig bekend dat jouw bedrijf tijdens Black Friday te gekke deals heeft en creëer een gevoel van urgentie. Zorg dat de doelgroep al eerder met jouw merk in aanraking is gekomen en ze jou tijdens Black Friday niet zomaar kunnen overslaan. Dit kun je doen door op je organische kanalen hier al meer over te delen, maar het kan ook door e-mailadressen te vergaren via een lead-ad-campagne. Zo kun je op de dag zelf een extra kortingscode of aanvullende actie met jouw gebruikers delen en geef je hen een reden om terug te komen.

2. Plan je socialmedia-advertenties vooruit

We zien niet alleen de groei in aankopen vanuit social media stijgen, maar ook de advertentieprijzen rond deze dagen. Om kosten te besparen kun je als retailer een reach & frequency campagne inzetten. Met een vooraf bepaalde CPM weet je precies wat het bereik en de kosten van de campagne zullen zijn. Je bepaalt van tevoren de frequentie, kosten en bereik van de campagne en weet hierdoor precies wat je kunt verwachten. Maar let op en koop bijtijds in om hogere kosten dichtbij de gewenste datum te voorkomen.

Pro-tip: zorg dat je advertentie door de leerfase heen is, voordat het Black Friday is.

3. Maak gebruik van winkelbare content met Instashops

Stimuleer de verkoop met winkelbare content en haal het meeste uit het gebruik van Instashops. Maak het de consument een stuk makkelijker om jouw producten aan te schaffen en zorg dat deze in je Instashop staan. Verwerkt de content in ‘shoppable posts’. Consumenten kunnen heel eenvoudig je producten aanschaffen door op de producttags te tikken en vervolgens de details hierover in de app bekijken.

Zorg voor een uitgebreide maar passende catalogus in je shop. Je kunt zelf kiezen welke producten je hier aan toevoegt dus kies voor een logische collectie die past bij de tijd van het jaar en je doelgroep.

Een stapje verder?

Maak gebruik van winkelbare advertenties via dynamische product ads. Doordat je catalogus wordt gekoppeld aan de advertenties, zien de gebruikers jouw aanbod met de actuele prijzen. En zo wordt het nog interessanter om je producten aan te schaffen. Verzamel je producten in een instant experience of carrousel om meerdere items in één keer te tonen.

Lees meer over winkelen via Instagram: Holiday Marketing on Instagram: 6 Tips for Marketers via The Social Examiner.

Shoppen via mobiele telefoon.

4. Inspireer je doelgroep met een gift guide

Veel kerstinkopen worden al ver voor de feestdagen gedaan. Het uitzoeken van cadeautjes voor vrienden en familie is vaak een uitdaging. Maak het makkelijker voor je klanten en probeer ze te inspireren met een serie gift guides gericht op jouw doelgroep. Richt je op de verschillende segmenten van jouw doelgroep om zo meerdere cadeaugidsen te creëren.

Je kunt de gift guide op verschillende manieren delen op social media. De feed op Instagram, Facebook en Pinterest zijn de ideale plek om je cadeaugids te delen. Gebruik creatieve beelden om op te vallen en aandacht te trekken. Overigens kan video hierin een grote rol spelen. Volgens een onderzoek van Wyzol kijkt 84% van de klanten het liefst naar een video om meer te weten te komen over een product.

Pro-tip: knip je content op in meerdere Instagram-berichten en maak er een Instagram guide van. Zo creëer je de ultieme cadeaugids!

Gebruik het als gespreksmateriaal in een IGTV of livesessie op Instagram. Nodig relevante influencers of winkelexperts uit om te praten over de producten die in je gift guide staan of deel jouw gids in Instagram Stories, inclusief swipe-up/linksticker om het aankoopproces makkelijker te maken.

5. Gebruik pakkende content

Volgens de verwachting van M2Media zullen in 2021 de producten de hero’s van de campagne worden en zal korting de belangrijkste trigger zijn voor spontane aankopen. Maar hoe val jij dan op?

 • Gebruik overtuigende teksten in je advertenties door deze op een wervende en overtuigende manier te schrijven.
 • Maak je content leuk en boeiend door interacties te verwerken. Voeg bijvoorbeeld in je stories een aftelsticker toe, gebruik de winkelbare stickers en de swipe-up of linksticker.
 • Combineer organische en betaalde content met elkaar en laat deze overeen komen. Zo ben je herkenbaar voor de consument.
 • Gebruik naast je standaard hashtags ook hashtags die betrekking hebben op Black Friday om gebruikers te trekken die specifiek op zoek zijn naar de beste deals. Zoals: #blackfriday #cybermonday #korting #blackfridayaanbieding #blackfriday2021 #blackfridayNL.
 • Doe het net even anders dan de rest door bijvoorbeeld elk uur een andere deal te promoten, een gratis product bij elke aankoop aan te bieden of door een influencer in te zetten om jouw merk te promoten.

Doe wat bij jouw merk past

Black Friday is niet voor ieder merk even interessant en sommige merken kiezen er dan ook voor om helemaal niet mee te doen aan de gekte.
Verkoop jij bijvoorbeeld geen producten, of kies je er vanuit een ander standpunt voor om hier niet aan deel te nemen? Dan kan het juist interessant zijn om je campagnes af te schalen of soms helemaal uit te zetten om hoge kosten te vermijden.

Key take-aways voor social media tijdens Black Friday 2021

Hier voor jou de key take-aways om in 2021 social media succesvol in te zetten:

 • Begin op tijd met je campagne en zorg dat je doelgroep weet dat er Black Friday-deals zullen zijn. Verzamel bijvoorbeeld van tevoren e-mailadressen, zodat je tijdens de dagen zelf zeker weet dat jij je doelgroep bereikt.
 • Laat je kortingsactie niet te laat ingaan. Veel retailers beginnen al een paar dagen voor Black Friday. Hoe later je begint, des te groter de kans is dat het geld van de consument al ergens anders besteed is.
 • Koop op tijd je reach & frequency campagne in!
 • Maak gebruik van winkelbare content met Instashops, zodat jouw doelgroep gemakkelijk de producten aan kan schaffen. Ook kun je dynamic product ads inzetten.
 • Help je doelgroep een handje door ze te inspireren met passende giftguides waarin jouw producten worden getoond. En deel deze op verschillende manieren op je kanalen zoals stories en guides. Of gebruik deze als gespreksonderwerp in een live video.
 • Korting blijft de belangrijkste trigger voor een spontane aankoop. Gebruik pakkende content en zorg dat jij opvalt tussen alles andere Black Friday-aanbieders.

Heb je een vraag?

Nu weet je alle tips & tricks voor een succesvolle socialmedia-campagne tijdens Black Friday. Heb jij nog vragen over een specifiek onderdeel? Laat dan vooral een reactie achter onder dit artikel.

Foto header door Claudio Schwarz op Unsplash.