Online advertising

10 punten waar een Google Grants-account aan moet voldoen

0

Wist je dat Google speciaal voor non-profit en culturele organisaties een advertising-programma heeft? Dat betekent dat je kunt adverteren via Google Ads en ook jouw organisatie binnen Google op de kaart kunt zetten. Google Grants bestaat al een tijd en is niet nieuw, maar nog altijd een interessant optie voor non-profitorganisaties.

Google Grants geeft non-profit en culturele organisaties de kans om te adverteren binnen Google, met een maandelijks meegegeven budget van $10.000. In feite geeft Google je geld om te adverteren en zichtbaar te zijn in de grootste zoekmachine ter wereld.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet je een geldige liefdadigheidsstatus hebben of een non-profitorganisatie zijn met een goede reputatie. Het is dus eigenlijk een cadeautje van Google. Klinkt goed toch? Maar wees alert! Er zijn een aantal eisen waar een Google Grants-account aan moet voldoen. Deze zet ik graag voor je op een rijtje.

Hoe kun je deelnemen aan Google Grants?

Om in aanmerking te komen voor Google Grants zijn er een paar eisen waaraan je moet voldoen:

  • Organisaties moeten een geldige liefdadigheidsstatus hebben in Nederland.
  • Ze moeten geverifieerd worden door TechSoup of door de lokale TechSoup-partner als non-profitorganisatie. TechSoup helpt non-profitorganisaties toegang te krijgen tot programma’s, technische tools en kennis tegen gereduceerde prijzen. Wereldwijd werken zij samen met bedrijven die hen inschakelen om non-profitorganisaties te valideren voor hun dienstverlening.
    In dit geval helpt TechSoup organisaties toegang te krijgen tot het programma ‘Google voor non-profits’, waarbij geverifieerde organisaties gratis toegang krijgen tot specifieke diensten. Speciaal ontworpen voor non-profits zoals Google Grants.
  • Organisaties moeten erkend worden of staan geregistreerd bij het ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of SBBI (Sociaal Belang Behartigende Instellingen).

Waar moet een Google Grants-account aan voldoen?

Als je een Google Grants-account hebt, dan moet je dit actief beheren. Maar er zijn een aantal eisen om de campagnes goed draaiende te houden en om te voorkomen dat ze worden gedeactiveerd. Een Google Grants-account werkt anders dan een ‘normaal’ Google Ads-account, want een Google Grants-account moet aan de volgende 10 punten voldoen.

Let op! Een paar jaar geleden waren de eisen net iets anders en op sommige vlakken minder streng.

10 punten om op te letten

1. Geen zoekwoorden van één woord
Zoekwoorden die worden toegevoegd in het account moeten bestaan uit twee of meer woorden. Er zijn enkele uitzonderingen: zoekwoorden voor eigen merknaam, erkende medische aandoeningen en nog enkele andere op dit beleid.

2. Geen te algemene zoekwoorden toegestaan
Oftewel, te brede zoekwoorden die erg algemeen zijn worden niet toegestaan. Denk bijvoorbeeld aan woorden als gratis, liefdadigheid of cultuur. Ze zeggen niks specifieks en de betekenis kan alle kanten op. Er zijn uitzonderingen waar dit niet voor geldt, zoals geclaimde merknamen en algemene zoekwoorden waar toestemming voor gegeven is.

3. Zoekwoorden met een kwaliteitsscore van 1 of 2 zijn niet toegestaan
De kwaliteitsscore moet 3 of hoger zijn. Zoekwoorden met een kwaliteitsscore van 2 of lager moeten worden uitgesloten. Dit is het beleid van Google Grants, ik raad je aan om regelmatig de kwaliteitsscores te checken.

4. Een minimale CTR (klikfrequentie) van 5% per maand is vereist
Het is een vereiste om een minimale CTR te behalen van 5% per maand. Als deze klikfrequentie in twee opeenvolgende maanden niet wordt behaald, kan dit betekenen dat het hele account wordt gedeactiveerd. Let dus goed op slechtlopende campagnes en hoe deze zoekwoorden scoren.

5. Het account moet een geldige implementatie van ‘conversies bijhouden’ bevatten
Zorg ervoor dat het account een geldige implementatie heeft van ‘conversies bijhouden’. Dit doe je via Google Analytics, hier importeer je deze conversies of stel je ze rechtstreeks in in Google Ads.

6. Het account moet minimaal twee advertentiegroepen per campagne bevatten
Elk Google Grants-account moet tenminste twee advertentiegroepen per campagne hebben.

7. Het account moet minimaal twee advertenties per advertentiegroep bevatten
Elke advertentiegroep moet bestaan uit minimaal twee advertenties.

8. Het account moet minimaal twee advertentie-extensies voor sitelinks hebben
Het is ook belangrijk om tenminste twee advertentie-extensies toe te voegen voor sitelinks. Zo kunnen zoekers meteen op de pagina komen die zij zoeken. Met sitelinks voeg je nog meer relevantie toe aan de advertentie.

9. Max. CPC mag niet meer dan 2 dollar zijn
De max. CPC per zoekwoord mag niet hoger zijn dan 2$.

10. Je mag niet adverteren op andermans geclaimde merknaam
Het klinkt logisch, maar toch gaat dit vaak fout. Adverteren op een andermans geclaimde merknaam is niet toegestaan en mag alleen als daar toestemming voor is gegeven.

Google Ads

Hoe kan Google Grants mijn organisatie helpen?

Google Grants kan non-profitorganisaties op verschillende manieren helpen om doelen te behalen. En mee te bieden op de veilingen binnen Google Search, zodat je sterk staat tegen concurrentie. Google Grants kan je daarom helpen bij:

  • Meer bezoekers naar de website te krijgen
  • Naamsbekendheid vergroten
  • Helpen bij het vinden van nieuwe vrijwilligers en donoren
  • Events promoten en meer deelnemers werven

Kom je in aanmerking? Vraag het aan!

Om in aanmerking te komen voor een Google Grants-account moet je aardig wat stappen zetten. Het is een mooi cadeautje van Google dat jouw bedrijf verder kan helpen om je doelen te behalen. Daarnaast zijn er wel heel wat accounteisen waaraan je moet voldoen. Om hier goed mee te kunnen werken moet je wel enige ervaring hebben met Google Ads. Het is allemaal makkelijk op te volgen, maar wel alleen als je weet wat je doet.