Communicatiemanagement

6 lessen in personal branding van F1-kampioen Max Verstappen

0

Veel racefanaten én fans van Max Verstappen volgen Formule 1 al jaren op de voet. Je zou het misschien niet verwachten, maar de racesport heeft opvallend veel overeenkomsten met (personal) branding. Max is daarbij zelf ook nog eens een geweldig sterk persoonlijk merk. Na een kneiter spannend race-seizoen met een zinderende finale, is het nu hoog tijd om daar eens een artikel aan te wijden. Want wat kunnen wij van kersverse wereldkampioen Max Verstappen leren over het bouwen van een ijzersterk persoonlijk merk?

1. Blijf trouw aan jezelf

Branding is bedoeld om te differentiëren, dus je te onderscheiden van de rest. Ontwikkel je eigen strategie en houd daaraan vast, ook of misschien wel juist als het tegenzit. Daarvoor hoef je niet te spieken bij een ander. Je hebt alles in huis dat je nodig hebt. Ga eens te rade bij jezelf. Wie ben ik? Wat wil ik? Waar ben ik goed in? Wat maakt mij anders? Dit unieke pakket: dáár zit je meerwaarde.

Max is hét voorbeeld van iemand die altijd trouw blijft aan zichzelf, wat de situatie ook is.

As a driver, it is important to focus on yourself and believe in yourself, and there shouldn’t be a reason why, when you are in F1 and there is more attention, you change your approach. – Max Verstappen

Bovendien is het zo dat, wat voor de een fantastisch werkt, averechts kan werken voor de ander. Gedurende het hele seizoen hebben Max en zijn F1-team Red Bull hun eigen koers gevaren en zich niet laten afleiden door wat Hamilton en Mercedes deden. Daarmee hebben ze tijdens de bloedstollende finalerace het verschil gemaakt.

Want waar Red Bull te kort kwam op snelheid, maakten ze dat goed op strategie. Zo durfden ze voor een andere bandenstrategie te kiezen, waren ze vaak de eerste die afwijkende en super snelle pitstops maakten (Red Bull heeft het record van 1.8 seconden als aller snelste pitstop ooit) en kozen ze voor een hele andere afstelling van de auto.

Ook de coureurs zijn heel anders. Waar Lewis zich inzet voor allerlei maatschappelijke kwesties, focust Max zich liever op de sport. Hij wil zich liever niet door anderen dingen laten afleiden.

Accepteer cookies

Een sterk merk is gebouwd op een stevig fundament van kernwaarden. Zij vormen het kompas waarop je altijd kunt terugvallen. Juist bij moeilijke beslissingen, tegenvallers of presteren onder druk is het lastig om bij jezelf te blijven.

Of course you learn from certain moments, and you always get more and more experience, so maybe in the future you will do some different things, but in general, the basics always stay the same. – Max Verstappen

In de interviews die Max sinds 2016 gegeven heeft, dus vanaf het moment dat hij een stoeltje kreeg bij het team van Red Bull, komen zijn kernwaarden steeds opnieuw weer duidelijk naar voren. Voor hem zijn competitie, vastberadenheid, focus, ontwikkeling en kwaliteit belangrijke kernwaarden.

  • Competitie: Max geeft vaak aan dat hij niet komt racen om tweede te worden maar om de race te winnen.
  • Vastberadenheid: tegen zijn team zegt Max al vanaf het begin ‘Geef mij een goede auto, dan doe ik de rest’.
  • Focus: Max maakt zich niet druk om de dingen die hij zelf niet kan veranderen. Volgens hem heeft dat geen zin. Hij is altijd gefocust op de volgende prestatie en de volgende race. Hij laat zich niet afleiden en is altijd realistisch over zijn kansen.
  • Ontwikkeling: je hoort Max vaak zeggen: “We kijken voor elke race wat er beter kan” of “We blijven ons verbeteren”.
  • Kwaliteit: na de overstap van motorleverancier Renault naar Honda was Max lovend over hoe puik werk de Japanners leverden en hoe goed en netjes de motor eruit zag.

Blijven vertrouwen op je sterke punten en trouw blijven aan je kernwaarden is wat succesvolle merken groot maakt. Dit geldt ook voor Max. Deze eigenschappen bleken een gouden combinatie voor het verslaan van 7-voudig wereldkampioen Lewis Hamilton.

I just want to be myself. You learn from yourself, and that doesn’t mean you have to drive slower; it actually means you have to drive faster, but maybe with a little bit in control, and that’s what I learned. – Max Verstappen

2. Wees geduldig

Het bouwen van een merk kost tijd. Maar het duurt ook wel even voordat je merkt dat het z’n vruchten af gaat werpen. Veel mensen hebben niet zoveel geduld en geven vroegtijdig op omdat ze vinden dat het op korte termijn te weinig resultaat oplevert. Stel je eens voor dat Max dat gedaan had, dan was hij nu nooit wereldkampioen geweest! Wees dus niet een van deze afhakers. De aanhouder wint!

You have to be patient: trust the team, that they can deliver a good job. – Max Verstappen

3. Laat je niet afleiden door negativiteit

Ben je al een tijd bezig met het ontwikkelen van je persoonlijke merk? Dan zul je merken dat je vaker opvalt, je wordt zichtbaarder. Dat kan positief zijn. Je krijgt meer ambassadeurs of fans. De andere kant van de medaille is dat je ook meer kritiek te verduren krijgt. Het is belangrijk om je te realiseren dat dit erbij hoort. Ook Max weet dit, maar laat zich er niet door uit het veld slaan. Over een sterk persoonlijk merk hebben mensen nu eenmaal vaker een uitgesproken mening. Hij lost dat als volgt op:

I think it is very important to not be too much on social media. You have a lot of positive comments but also negative ones, and at the end of the day, that shouldn’t affect you, but it is much more important not to read it so you just don’t know. – Max Verstappen

4. Mensen winnen van merken

Mensen voelen zich sterker aangetrokken tot andere mensen dan tot bijvoorbeeld een bedrijfslogo. Tegelijkertijd zijn steeds meer mensen en organisaties bewust met hun branding bezig en willen ze hun ‘menselijke’ kant laten zien. Niet voor niets verbinden merken hun naam graag aan mensen die hun merk kunnen versterken.

Personal branding wordt daarmee steeds belangrijker. Mensen kopen van mensen en mensen kopen verhalen. Om dit te illustreren gebruiken wij het persoonlijke merk van Max Verstappen al jarenlang als voorbeeld. In de loop der jaren is hij zelf een groter merk geworden dan de merken die hem sponsoren. Zie onderstaand de ontwikkeling van het aantal volgers op zijn eigen social media kanalen versus de merken die hem sponsoren. Misschien vraag je je af waarom Red Bull niet in dit rijtje staat. Dit is het team waar Max voor rijdt en geen sponsor.

Het aantal volgers van Max Verstappen op social media.

5. Zet storytelling in om je merk te laden

Een van de krachtigste instrumenten voor het laden van een merk is storytelling. En de beste storytelling is een heldenverhaal waarin de hoofdrolspeler van zero naar hero gaat. Kijk maar naar het succes van de vele Disney-films. Mensen smullen nu eenmaal van zo’n prachtig verhaal.

Het verhaal van Max heeft daarvoor alle ingrediënten. Zijn wereldtitel was al decennia ‘in the making’, nog voordat hij geboren was. Als jong ventje kreeg hij het racen met de paplepel ingegoten. Zijn vader, die zag hoeveel talent zijn zoon had, kon meedogenloos zijn om hem te pushen tot het uiterste te gaan.

Accepteer cookies

The biggest critic I have in my life is my dad, so everything else is just a breeze; it doesn’t really matter to me. – Max Verstappen

Twintig jaar na het debuut van zijn vader stapte Max zelf in de Formule 1 auto. Daar ging jarenlange voorbereiding, bloed, zweet en tranen, overwinningen en teleurstellingen aan vooraf. Wat zijn vader Jos niet voor elkaar kreeg, kon zoon Max uiteindelijk afmaken. Een mooier happy end kun je je toch niet bedenken?

When I was very little, my dad had his own go kart team as well while he was still in F1, so I always joined and riding through the paddock on my bicycle. – Max Verstappen

Een van zijn sponsoren, Jumbo Supermarkten, sponsort Max al sinds hij in de Formule 3 reed. Om hem succes te wensen met zijn finale race hebben zij een sterk staaltje storytelling neergezet. Kijk maar eens naar deze video die door bestuursvoorzitter Frits van Eerd, zelf ook een enorme racefanaat, is ingesproken.

Accepteer cookies

6. Plan en produceer content voor de juiste kanalen

Wie een sterk merk wil bouwen zal hier consequent mee aan de slag moeten gaan. En net zoals topsport vergt dat nogal wat discipline. Heb je besloten om één keer per maand een blog te schrijven of een nieuwsbrief te versturen? Hou je daar dan ook aan. Maak een planning en reserveer tijd. Veel mensen starten met goede voornemens maar die worden al  snel ondergesneeuwd door drukte en waan van de dag.

Het Nederlandse bedrijf Triple neemt een deel van Verstappen’s branding voor hun rekening. Op hun website benadrukken ook zij het belang van een consistente storyline en het plannen van de juiste content.

Triple is facilitating this process by helping Max develop a consistent storyline and planning and producing the right content for the right channels. – Triple

Sterk merk

Het moge duidelijk zijn dat een sterk persoonlijk merk, zoals dat van Max Verstappen, niet zomaar komt aanwaaien. Het is belangrijk om jezelf goed te kennen, te weten wat je sterke punten zijn en hoe je daar je voordeel mee kunt doen. Hoge bomen vangen veel wind, dus je zult ook te maken krijgen met kritiek. Laat je daar niet door weerhouden en blijf bij jezelf. Als je daarbij focust op je eigen doelen en geduldig bent, zul je merken dat je persoonlijke merk steeds sterker en herkenbaarder wordt.

My ultimate dream is just to become world champion, and not only once. So that’s my dream, and it doesn’t matter with which team it is. – Max Verstappen