Online advertising

Dit zijn de plannen van Google voor search, shopping & analytics [EMEA-recap]

0

Tijdens de EMEA (Europe, Middle-East and Africa) Product Kick Off (een digitaal event) van Google worden altijd nieuwe ontwikkelingen onthuld. De belangrijkste punten met betrekking tot search, shopping en analytics, tracking & reporting voor de komende periode, zet ik in dit artikel voor je op een rij.

Google houdt tweemaal per jaar deze EMEA Product Kick Off om gebruikers van Google-campagnes in te lichten. Allereerst deel ik de belangrijkste punten met betrekking tot search en shopping, in tekst en handige infographics.

1. Prestatieplanner search & shopping

Creëer budgetplannen en voorspel hoe optimalisaties belangrijke statistieken kunnen veranderen die je marketingdoelen (leads genereren, online- offline sales) ondersteunen. Je kunt budgetten en targets plannen bij search- en shopping-campagnes, wat tijd scheelt. Alle campagnes moeten 1 merchant center gebruiken.

Het is nu mogelijk om campagnes toe te voegen die eerder niet geschikt waren. Dit doe je door eerdere prestaties te gebruiken of handmatige prognoses toe te voegen. Met de nieuwe kolom ‘voorgestelde wijzigingen’ krijg je in een oogopslag inzicht in aanbevelingen van de prestatieplanner. Voeg secundaire statistieken toe om zo meer gegevens te verkrijgen over de impact op de prestaties. Kies een specifieke periode om te gebruiken voor het historische conversiepercentage.

2. Prestatieplanner voor bieden op basis van doelvertoningspercentages

Creëer budgetplannen en voorspel hoe optimalisaties belangrijke statistieken kunnen veranderen die je marketingdoelen (leads genereren, online- offline sales) ondersteunen. Plan specifiek voor campagnes die ‘bieden op basis van doelvertoningspercentages’ gebruiken als biedstrategie.

Deze lancering omvat het tonen van nieuwe vertoningspercentage-statistieken (vertoningspercentage, absolute toppositie vertoningspercentage) voor bieden op basis van doelvertoningspercentages. Op dit moment is deze functie alleen beschikbaar voor search-campagnes.

3. Broad match-verbeteringen

Broad match zorgt samen met slim bieden gemiddeld voor hogere conversies en hogere conversiewaardes. Een aantal verbeteringen die ervoor zorgen dat voorspelbaarheid, precisie en themamogelijkheden voor broad match verbeteren:

 • Verbeterd begrip van taal en intentie
 • Betere voorspelbaarheid in hoe zoekwoorden matchen
 • Verbeteringen in aanbevelingen voor broad match-aanbevelingen

4. Conversiewaarderegels voor conversiebieden

Pas gemakkelijk de waardes aan en optimaliseer wat belangrijk is met gebruik van conversiewaarderegels.

 • Creëer regels om conversiewaardes te onderscheiden op basis van kenmerken zoals locatie, apparaat en doelgroep. Gebruik de aangepaste waardes om slim bieden te gebruiken
 • Profiteer van real-time optimaliseren en van vereenvoudigde management om je bedrijfsdoelen te optimaliseren

Conversiewaarden maximaliseren is nu beschikbaar samen met Target ROAS en Slimme Shopping-campagnes.

5. Beeldextensies & dynamische afbeelding extensies

Uit de eerste resultaten blijkt dat adverteerders een stijging van tot 10% zien in de CTR als beeldextensies of dynamische afbeelding-extensies bovenaan de pagina worden getoond met mobiele zoekadvertenties.

Met afbeelding-extensies (volledig gelanceerd) gebruik je eigen afbeeldingen en implementeer je deze op het niveau dat nuttig is voor jou. Beeldextensies vullen zoekadvertenties aan met relevante afbeeldingen van je producten/services.

6. ETA (Expanded Text Ads) sunset

Adverteerders die van uitgebreide tekstadvertenties overschakelen naar responsieve zoekadvertenties, met dezelfde items, zien gemiddeld 7% meer conversies tegen vergelijkbare kosten per conversie. Vanaf 30 juni 2022 zullen responsieve zoekadvertenties de enige soort zoekadvertenties zijn die gecreëerd of ge-edit kunnen worden in standaard zoekcampagnes.

Om jezelf voor te bereiden op deze verandering is het aan te raden om op z’n minst 1 responsieve zoekadvertentie te gebruiken in iedere advertentiegroep in je zoekcampagnes.

7. Store sales-integratie met lokale campagnes

Koppel je winkelverkoopdata aan lokale campagnes. Begrijp de volledige waarde van je offline sales buiten winkelbezoeken, oproepen en routebeschrijvingen rapporten. Meet offline sales, gemaakt door je lokale campagnes via deze nieuwe functionaliteit Stores Sales Reporting en pas je biedstrategieën hier op aan.

Google gebruikt winkelbezoeken, enquêtes en transactiegegevens om totale winkelverkopen te rapporteren aan Google Ads.

8. Doel-ROAS-experimenten met 1 klik voor shopping

Adverteerders zien gemiddeld meer dan 30% verhoging in conversiewaarde als er gebruikt wordt gemaakt van target ROAS voor shopping-campagnes. De 1-klik doel-ROAS (return on ad spend)-experimenten voor shopping geven je een krachtige A/B-testingtool die ervoor zorgt dat je je doel-ROAS kunt testen tegenover je huidige oplossing. En je kunt de impact meten.

Als je blij bent met de resultaten van het experiment, kun je deze instellingen met 1 klik op de knop aan je oorspronkelijke campagne toevoegen.

9. Shoppable display-advertenties in slimme campagnes

Shoppable display-advertenties is een nieuw format op SSC (slimme shopping-campagnes) display-inventaris die ervoor zorgt dat de engagement van de gebruiker verhoogd wordt. Ook vergroot je de display-waarde.

 • Verbeter de verwachting en mogelijkheden met SSC-display met mooie beelden en boeiende formats
 • Het kan extra conversiewaarde opleveren op dezelfde of betere ROI
 • Zorgt ervoor dat SSC meer hoge kwaliteit-assets kan gebruiken, om zo betere formats te creëren

Shoppable display-advertenties zijn nu in een gesloten bèta, maar zijn binnenkort beschikbaar voor alle SSC-adverteerders.

10. Regional Availability and Pricing (RAAP)

RAAP (niet beschikbaar in Nederland) is ontworpen om je te helpen je online bereik te vergroten, samen met de regionale prijsstrategieën. Het vermindert afkeuringen van je feed om de impact van je campagnes te optimaliseren. En het zorgt ervoor dat je alleen betaalt voor klikken uit regio’s waaraan je producten/diensten verkoopt.

Met RAAP kun je productbeschikbaarheid en variabele prijzen bieden. Dit op basis van de locatie van je klanten in shopping-advertenties op Google search en gratis vermeldingen op het tabblad Shopping. Je kunt RAAP al instellen in de merchant center-interface of de content API.

11. Prestatieplanner voor lokale campagnes

Prestatieplanner zorgt ervoor dat je budgetverhogingen in kunt plannen en helpt je de potentiële performance-impact te begrijpen voor toekomstige lokale campagnes.

De tool is ontworpen om je bestaande campagnebudgetverhogingen te modelleren en de bijbehorende geschatte prestatieresultaten (store visits) te laten zien. Campagnebudgetten zijn gebaseerd op basis van gemiddelde dagelijkse uitgaven. Bijvoorbeeld: 90 daagse campagne met een 90K budget = €1k per dag. Deze tool gaat er vanuit dat de toekomstige campagnes identiek zullen zijn met de bestaande campagnes, op basis van locatie en winkels.

12. Shopping-aanbevelingen -updates

Gebruik de aanbevelingenpagina om real-time, gepersonaliseerde aanbevelingen te krijgen die je shopping-campagnes/-account verbeteren, en zo zorgen voor groeiende online sales. Recente aanbevelingen:

 • Aanbiedingen migreren van reguliere naar slimme shopping-campagnes
 • Optimaliseren van nieuwe klanten
 • Pick-up later advertentieformat
 • Target alle shopping-aanbiedingen
 • Oplossen van het schorsen van je shopping merchant center-account
 • Maak ROAS target en verhoog het budget om meer waarde vast te creëren
Search en Shopping

Bron: Mondomarketing.nl

Search en Shopping

Bron: Mondomarketing.nl

Hieronder deel ik de belangrijkste ontwikkelingen rondom analytics, tracking & reporting.

1. Performance Max

Performance Max combineert de beste automatiseringstechnologieën: bieden, targeting, creatives en attributie. Het helpt je te groeien in conversies en waarde. De functie Performance Max wordt begin Q4 gelanceerd voor alle adverteerders. Het is een nieuw campagnetype dat machine learning gebruikt om de prestaties van Google Ads-inventarisatie te maximaliseren en tijd te besparen.

Het is ontworpen ter aanvulling voor je op trefwoord gebaseerde zoekcampagnes, om je te helpen met het vinden van meer converterende klanten op alle kanalen van Google: YouTube, Display, Search, Discover, Gmail en Maps.

2. Verbetering van de implementatie en rapportage

Met verbeterde conversies is het mogelijk om de nauwkeurigheid van je rapportages te verbeteren. Dit door middel van conversie- en biedmogelijkheden. Adverteerders zien de impact van de verbeterde conversies met nieuwe resultaten, beschikbaar op de conversie-overzichtspagina. Je kunt deze conversies implementeren via de automatische set-up of via toegevoegde datapartners.

3. Platform-uitbreiding: conversiemodellering door toestemmingsmodus

Herstel meer dan 70% van de advertentie-klik-naar-conversie journeys die verloren zijn gegaan door de cookie-toestemmingkeuzes van gebruikers. Dit doe je met conversiemodellering via toestemmingsmodus. In april 2021 heeft Google de conversiemodellering gelanceerd via toestemmingsmodus in Google Ads.

Conversiemodellering via toestemmingsmodus is nu uitgebreid naar:

 • DV360 (Display & Video 360), CM360 (Campaign Manager 360), SA360 (Search Ads 360)
 • Adverteerders die toestemmingsmodus geïmplementeerd hebben, maar Google Tags geblokkeerd hebben

4. Cross network-attributen in Google Ads

Meet de werkelijke impact van je YouTube- en Google Display Ads-campagnes met behulp van data driven attributie modellen (DDA) in Google Ads. Sinds 2013 waren het DDA-model en gerelateerde rapportages beperkt tot search & shopping.

Dit jaar is zowel rapporteren, als bieden voor DDA-modellen uitgebreid naar search-, shopping-, display- en YouTube-campagnes. Je hebt er alleen een Google Ads-account (child of MMC) voor nodig, die dezelfde conversies deelt met je search-, display- en YouTube-campagnes.

5. Overschakelen naar DDA-pagina in Google Ads

Verbeter je campagneprestaties. Het is bewezen dat DDA +5% betere conversies levert met soortgelijke prijzen voor adverteerders die Slim Bieden gebruiken. Op deze nieuwe Google-Ads-pagina kun je snel bepalen welke conversies op de ‘laatste-klik’ en ‘bulk selecteren’ blijven hangen, en deze allemaal in een klik kunnen veranderen naar DDA (laatste-klik).

6. DDA voor app-conversies in Google Ads

Tot nu kregen alle app-conversies een ‘laatste-klik’-behandeling, zelfs als conversies wel profiteerden van DDA.

Vereisten om in aanmerking te komen voor de beta:

 • In-app conversies bijhouden via GA voor Firebase SDK / Google Analytics 4
 • Een DDA-model gebruiken voor web searchcampagne-optimalisaties
 • Google Ads Slim Bieden gebruiken

7. Google Ads-uitleg

Dit is een uitleg-rapport voor prestatiefluctuaties in Google Ads:

 • Krijg inzicht in grote veranderingen in je Google Ads-campagne of campagnegroepprestaties
 • Bespaar tijd met een transparantere en geautomatiseerde probleemoplossing, om oorzaken van prestatiefluctuaties te identificeren

Op dit moment is deze functie nu beschikbaar voor conversiewaardebieden zoals ROAS en max conversiewaarde.

8. Insight finder (beta) uitgebreid naar meer EMEA-markten

Insight finder helpt adverteerders en bureaus om de data van Google te veranderen in bruikbare marketinginzichten, om bewustzijn te creëren en mediaplannen samen te stellen. Insights finder gebruikt privacyveilige, anonieme en geaggregeerde data van YouTube, search en webpagina’s. Dit om informatie te verstrekken over de demografie, interesses en YouTube-inzichten over je doelgroep. Je kunt de insight finder op twee manieren gebruiken:

 • Audience insights: geeft inzicht over je doelgroep en hun interesses om nieuwe segmenten te ontdekken en bereiken
 • Search trends: hiermee kun je Google Search-data verkennen, om zo de trends in verschillende categorieën te ontdekken

9. Conversiedoelen in Google Ads UI

Conversiedoelen vormen een nieuw framework dat adverteerders een iets in handen geeft om hun prestatiedoelen van verschillende campagnetypes en biedstrategieën te uiten. Campagneoptimalisatie zal nu gelijk staan aan je conversiedoelen, -groepen of conversieacties georganiseerd door categorieën en optimalisatie-instellingen. In het nieuwe framework zijn er twee doelen: standaard en custom.

Analytics, tracking en reporting

Bron: Mondomarketing.nl

Analytics, Tracking & Reporting

Bron: Mondomarketing.nl

Ontwikkelingen Google: goed testen

Met de nieuwste ontwikkelingen die zijn aangekondigd, zijn er zeker verbeteringen en features waarvan we verwachten dat ze veel gebruikt gaan worden. Maar zoals met alle nieuwe Google Ads-ontwikkelingen moet je ze eerst goed testen om ook daadwerkelijk te zien wat het oplevert voor jouw organisatie. Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel meer inzicht in de nieuwste ontwikkelingen. Mocht je vragen hebben, schroom dan niet om deze te stellen.

De infographic van Search & Shopping kun je hier downloaden, en de infographic van Analytics, Tracking en Reporting kun je hier downloaden!