Customer experience

Het gebruik van jouw platform of app verbeteren? Organiseer een customerjourney-workshop

0

Je kent het vast: na maanden van brainstormen en ontwikkelen, is jouw app eindelijk live. Hij wordt gebruikt waarvoor hij bedoeld is, maar toch had je er meer van verwacht. Helemaal niet erg, of eigenlijk heel normaal! Een app is immers geen statisch ding, maar moet je continu verder ontwikkelen om gebruikers vast te houden en te blijven verrassen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je de dingen ontwikkelt waar gebruikers ook echt wat aan hebben? Precies, met een customerjourney-workshop.

Een customerjourney-workshop is de ideale tool om boven water te halen hoe gebruikers jouw app gebruiken, waar ze tegenaan lopen en welke emotie ze voelen bij de verschillende stappen die ze doorlopen. Pas als je weet hoe de huidige customer journey (oftewel: klantreis) eruit ziet, kun je bepalen wat je moet aanpassen om gebruikers een verbeterde ervaring te geven.

Je doet een customerjourney-workshop dus voordat je begint met de doorontwikkeling van jouw app. Zo voorkom je dat je functionaliteiten ontwikkelt waar gebruikers niet op zitten te wachten of die hun totaalervaring helemaal niet verbeteren.

Een kleine kanttekening

De term ‘app‘ kan nogal verwarrend zijn. Want hebben we het hier dan over een mobiele app, een webapp of misschien een online platform? Je mag hier lezen wat op jou van toepassing is, de tips in dit artikel zijn namelijk van toepassing op de doorontwikkeling van alle soorten ‘apps’!

Dat gezegd hebbende, je kunt een customerjourney-workshop ook perfect inzetten als je nog geen app hebt, maar deze wel wil toevoegen aan de customer journey die nu nog offline staat. Fijn toch?

In 8 stappen naar jouw customer journey

Er zijn verschillende templates beschikbaar die kunnen helpen bij het invullen van jouw customer journey, zoals deze template. Maak hier gebruik van, ze zijn er niet voor niets! Volg daarnaast de volgende stappen om jouw customerjourney-workshop te laten slagen.

Stap 1: stel een divers team samen

In dit team zit in ieder geval iemand die technisch weet hoe jouw app werkt, iemand die dagelijks contact heeft met gebruikers, iemand met een creatieve blik op het ontwerp van de app, een projectleider die de ontwikkeling overziet en iemand die volledig onbekend is met het proces.

Deze laatste persoon is in een ideale situatie een mogelijke gebruiker. Zo weet je zeker dat iemand zonder voorkennis naar het proces kijkt. Oftewel, niet gehinderd door enige kennis van jouw product of dienst.

Mannen verschuiven kaartjes met tekst over customer journeyStap 2: check of er al data beschikbaar is over het gebruik van de app

Voordat je start met de workshop, bekijk je (of vraag je je team) welke data al beschikbaar is over het gebruik van de app. Denk daarbij aan eerder uitgevoerde gebruikersonderzoeken of data over het daadwerkelijke gebruik van de app. Alle data die je al hebt helpt om de customer journey zo goed mogelijk in kaart te brengen.

Stap 3: beslis voor welke gebruiker je de customer journey uitwerkt

Iedere gebruiker is anders en heeft zijn eigen behoefte. Het is dus een illusie om te denken dat je de customer journey maar één keer hoeft uit te werken, en dat je dan precies weet wat je voor alle gebruikers moet doen. Kies daarom een specifiek persoon waarvoor je de customer journey gaat uitwerken. Dit noem je een persona.

Het is heel erg belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn over de vaardigheden en behoeftes van deze persoon. Denk bijvoorbeeld aan de computervaardigheden van een persoon en de bekendheid met het product, maar ook waar iemand vandaan komt. Collega’s uit jouw team benaderen die dagelijks contact hebben met gebruikers óf een echte gebruiker vragen stellen helpt hier enorm bij.

Als je de customer journey hebt uitgewerkt voor deze specifieke persoon, kun je de workshop herhalen voor andere persona’s.

Stap 4: bepaal voor welk scenario je de customer journey gaat uitwerken

Ook hiervoor geldt, je kunt de customer journey niet uitwerken voor alle verschillende scenario’s waar de gebruiker doorheen gaat. Zorg er bij het definiëren van het scenario voor dat je goed vanuit de behoefte van de gebruiker denkt, dus niet vanuit je eigen dienst. Stel je voor, jouw bedrijf BrilX verkoopt online brillen. Dan kan dit een scenario zijn:

Piet heeft een bril nodig, en doet online onderzoek. Hij komt terecht bij BrilX, maar loopt vast in het aankoopproces via de app.

Het scenario is dus niet ‘Piet wil een bril kopen bij BrilX’.

Stap 5: start de customerjourney-workshop met het vastleggen van de fases

Nu je hebt bepaald voor welke gebruiker je welk scenario gaat uitwerken, kunnen jullie daadwerkelijk starten met de customerjourney-workshop. Het eerste dat jullie met elkaar gaan doen, is bepalen welke fases de gebruiker doorloopt binnen het door jullie gekozen scenario.

Fases waar je aan kunt denken zijn oriënteren, aanvullende informatie opvragen, kopen et cetera. Kleine stapjes die de gebruiker maakt, laat je voor nu nog even buiten beschouwing. Die ga je pas bij de volgende stap in kaart brengen.

Stap 6: bepaal de verschillende stappen en kanalen per fase

Jullie gaan nu gedetailleerd kijken naar de verschillende fases. Je bepaalt per fase welke stappen de gebruiker zet en welke kanalen hij hiervoor gebruikt. Een voorbeeld van de oriëntatiefase kan zijn:

  • Piet zoekt op Google verschillende brillenwinkels op.
  • Piet ziet op social media dat BrilX een app heeft voor het proberen van brillen op je eigen gezicht.
  • Piet hoort van vrienden dat de app van BrilX super handig is.
  • Piet bezoekt de website van BrilX om meer informatie op te vragen.

Het is belangrijk om de verschillende kanalen die een gebruiker gebruikt, goed op elkaar af te stemmen.

Stap 7: breng de emoties van de gebruiker in kaart

Bij iedere stap in het proces hoort een bepaalde emotie. Het is belangrijk om te bepalen wanneer een gebruiker blij is en wanneer hij misschien gefrustreerd of boos is.

Zorg ervoor dat een gebruiker de customer journey altijd met een positief gevoel afsluit. Dit bepaalt voor een groot deel of de gebruiker tevreden is of niet. Is dit niet het geval, dan liggen hier dus mooie kansen om jouw app te verbeteren.

Mannen plakken post-its van customer journey op glazenwandStap 8: pak het grootste pijnpunt in de customer journey aan

Nu je weet hoe de gebruiker zich tijdens de verschillende fases van de customer journey voelt, kun je ook bepalen waar de kansen liggen om jouw app te verbeteren.

Begin bij het grootste pijnpunt, daarmee boek je de grootste winst. Dit is jouw ‘moment of truth’. Het moment waarop een verandering in de customer journey leidt tot een verandering van een negatieve emotie in een positieve.

Onthoud: je hoeft niet de hele customer journey perfect te hebben om een tevreden klant te hebben. Zolang de laatste stap positief is, ben je al een heel eind!

Zet pijnpunten om in kansen!

Een customerjourney-workshop is een mooie tool om pijnpunten boven water te halen waarvan jullie je intern misschien helemaal niet bewust zijn. Deze pijnpunten zijn stuk voor stuk kansen om jouw app te verbeteren en gebruikers nog meer tevreden te maken. Onderzoek dus eerst waar deze pijnpunten zitten voordat je start met doorontwikkelen.

Nog een paar laatste tips

Het in kaart brengen van de customer journey met een team is nog niet eenvoudig. Houd daarom de volgende dingen in het achterhoofd, om de kans van slagen te vergroten:

  • Het is slechts een tool, en niet je einddoel.
  • Niks is fout, deel alles met elkaar wat je denkt!
  • Gebruik een grote muur, post-its en schrijf met dikke stiften. Zo visualiseer je de hele reis voor iedereen in de workshop.
  • Ga staan tijdens de workshop. Dit helpt met de creativiteit en helpt om iedereen uit zijn comfortzone te trekken.
  • Laat je customer journey ergens hangen en scherp hem naar verloop van tijd aan. Het is geen snapshot!
  • Organiseer de workshop buiten kantoor, dan kan iedereen vrijer denken.

Hopelijk lukt het je met dit stappenplan om zelf een succesvolle customerjourney-workshop te organiseren. Vergeet je niet de template te gebruiken? En kom je er nou niet uit, dan zijn er verschillende experts die je hierbij kunnen helpen.