Content

Nieuwe webteksten? Vergeet de zelfspot niet!

0

Als je nadenkt over de teksten voor je website – je wil ze anders en helemaal nieuw, ze zijn voor ‘t laatst geschreven net na de val van de Berlijnse Muur of je begint een nieuw concept – denk je misschien niet meteen: er moet ook zelfspot in de webteksten.

Nope, je denkt na over het zo goed mogelijk vertellen van je diensten. Je staart je blind op SEO (en ach, jammer, de teksten zijn heel goed vindbaar maar om precies te zijn totaal volslagen onleesbaar, maar hoera: wel heel SEO-verantwoord). Maar zelfspot? Nee, daar had je niet over nagedacht. Want hé, wat heeft zelfspot nou te maken met mensen overtuigen, inspireren en voor je winnen?

Het antwoord: DUH. Alles!

Zeker als jij (met misschien een paar compagnons) je merk bent. Als jouw stijl, charme, warmte, humor en directheid bepalend zijn of mensen ja of nee tegen je zeggen.

Hoe werkt het? Met zelfspot, een grapje links en rechts breek je het ijs.

Is zelfspot echt nodig?

Kijk, de meeste mensen nemen zichzelf veel te serieus. Enige paniek over het leven en wat er allemaal mis kan gaan wacht altijd om de hoek en bespringt ons op onverwachte momenten. Net als de angst wat mensen allemaal wel niet van ons vinden.

Dit is de reden waarom de meeste ondernemers sowieso 30 uur bezig zijn met 3 of 4 webpagina’s. Omdat daar de hele dag die song in ‘t hoofd gaat: ‘Wat denken ze wel niet van me?’ Daarnaast lijkt altijd alles bij de buren perfect en heeft op LinkedIn iedereen wél omzet. Of in elk geval veel en veel meer dan jij.

In die spanning en alle eisen die het leven ons (zo lijkt het) stelt, hoe zalig is het dan dat er iemand in de ruimte is die een grap durft te maken. Oh, ja, hoe fijn is dat! Het wordt tijd voor een concreet voorbeeld, ik voel het aan alles. Dit hele stukkie schreeuwt (nu!) om een concreet voorbeeld. Rustagh!

Voorbeeld van een ijsbreker

Ik ging eens bij een klant langs, een nieuw contact. Z’n bureau was een bende, grote stapels papier, boeken, enveloppen, drie koppen koffie waarvan 2 nog met een laagje koffie erin en precies in die chaos was er nog een plekje voor een laptop.

De man kijkt mij aan, kijkt naar de chaos en zegt: “Ja, ik heb het even opgeruimd zoals je ziet. Gisteren lag er ook nog een bananenschil. Die heb ik even opgeruimd. Tada!”

Ik zeg: “Dat is behoorlijk goed gelukt, bedankt voor de moeite.”

Ik zeg niet dat dit de grap van de eeuw is, maar zo’n grapje breekt het ijs.

De klant vervolgt: “Ik heb andere kwaliteiten. Ik kan bijvoorbeeld een bal meer dan 40 keer hooghouden.”

Ja, ja: je had erbij moeten zijn, maar toch. Ik vind het grappig. Speels. Leuk.

Nog een voorbeeld: op een website van een ondernemer las ik eens: ‘Dit is mijn mailadres, neem vooral contact op. Spontaan bellen daar word ik zenuwachtig van, dus na het mailen bellen we. Op afspraak. Snap je?’

Als de rest van de website bol staat van ijzersterke teksten waar de expertise van de ondernemer super sterk beschreven staat en ik daardoor helemaal geloof dat zij mij kan helpen met afvallen, mijn financiën op orde krijgen, of het voeren van de beste sollicitatiegesprekken met nieuwe werknemers, dan vind ik zo’n grapje goud!

Eerder al schreef ik waarom je jezelf op je website moet laten zien. Waar je van houdt, wat je stom vindt, waar je enthousiast van wordt en waar je van afhaakt, dat het belangrijk is om dat te delen naast dat je je diensten goed beschrijft. Met het delen van je persoonlijkheid ben je meteen een mens van vlees en bloed. Het is aantrekkelijk, want de rest doet het zo saai. Met het gebruiken van zelfspot zet je jezelf opvallend neer.

Waarover kun je allemaal grappen maken?

Natuurlijk niet overal over.

Als jij met je bedrijf mensen inspireert om gestructureerd te werken met een lege inbox, dan zou ik geen grappen maken over dat je zelf ook regelmatig een rommeltje maakt van je werkende leven en op dit moment 321 mailtjes onbeantwoord hebt en afgelopen nacht tot kwart over 1 zat te werken. Met hoofdpijn. En wijn. En sigaretten. Die je van je zoon hebt gejat. Hashtag lekker bezig.

Als jij mensen helpt met ‘meer omzet’ en dat echt je belofte is, dan ook zou ik geen grapjes maken dat je nu voor de 2e maand behoorlijk tegenvallende cijfers hebt. ‘Hahaha!’ Au, beter van niet.

Maar als je bijvoorbeeld een salestrainer bent en je deelt een blunder van 3 jaar geleden voordat je al die inzichten had waarmee je nu mensen helpt, kan dat prima.

Of je deelt dat je nog steeds CD’s thuis hebt en ze alle 760 op alfabetische volgorde zet. En dat je een week niet met je partner praat als zij Supertramp zomaar terug knalt naast Bruno Mars.

Waar ben jij onhandig in? Waar ben je fanatiek in en is dat ook een beetje suffig?

Het is ontroerend, grappig en een beetje schrijnend hoe wij mensen er steeds een tikkie wanhopig het beste van proberen te maken. Als je daar grappen over durft te maken weet je klant ook meteen: ik mag hier mezelf zijn, ik mag het in elk geval proberen. Dat is zoveel meer ontspannen zaken doen dan al dat opgefokte gedoe waarin je altijd op je tenen moet lopen.

Tot slot, een beetje gênant om een eigen grap te delen, maar voor het hogere doel (wereldvrede, stukje vrolijkheid naar de mensen toe) wil ik deze toch met je delen.

Elk bedrijf heeft op z’n website allemaal reviews staan toch? Testimonials. Ik ook. Veel zelfs. Leuk om te delen. Maar ik vind het persoonlijk dan ook heel grappig om af en toe een negatieve recensie te lezen. Ik vind het daarbij geloofwaardig en getuigen van zelfvertrouwen.

Zo kreeg ik deze laatst. Iemand was helemaal klaar met mijn humor en dat begrijp ik zo goed!

Voorbeeld van zelfspot in een review.