Loopbaan

Zo vind je in 3 stappen contentexperts met de juiste skills

0

Wie heb je precies nodig in je contentteam? En welke functietitel geef je ze? Inmiddels hebben contentspecialisten 101 verschillende namen voor hun expertise. En al die functietitels worden bij ieder bedrijf ook weer anders ingevuld. Hoe je weet welke contentexperts je nodig hebt voor jouw contentteam? Met deze 3 stappen lukt het je zeker.

Selecteer op skills

De juiste contentexperts voor jouw contentteam vinden. Dat kan een grote uitdaging zijn. maar het antwoord is eigenlijk simpel. Wil je de juiste contentexperts vinden? Selecteer dan op skills. Bedenk welke vaardigheden je nodig hebt om jouw contentdoelstellingen te halen. Door hierop te selecteren, weet je zeker dat je de juiste contentexperts in huis haalt. Zo voorkom je namelijk dat je iemand aanneemt die veel ervaring heeft met copywriting, terwijl jij juist op zoek was naar iemand met veel Photoshop-skills.

Het behalen van jouw doelstellingen wordt makkelijker met deze drie stappen:

  • Bepaal je doelen
  • Hoe ziet je contentteam eruit?
  • Welke expertise mis je nog?

Vrouw denkt na bij laptop.

1. Bepaal je doelen

De eerste stap is het in kaart brengen van je contentdoelstellingen. Welke doelen heb je? Is dat informeren, inspireren, converteren? Of allemaal? Besteed voldoende aandacht aan het formuleren van je doelen. En hiervoor geldt: liever te veel aandacht dan te weinig. Jouw doelstellingen zijn de sleutel tot het succes – en daarmee dus ook de winstgevendheid – van jouw bedrijf. Maak je doelen dus zo concreet mogelijk. Schrijf ook op welke hulpmiddelen en skills je daarbij nodig hebt.

Een simpel voorbeeld: webshop X verkoopt in november 500 telefoonkabels per maand. De webshop wil in januari het aantal verhogen naar 1000 telefoonkabels per maand (doel). Om op zoek te gaan naar wat wel en niet werkt, wil de webshop de klantreis en call-to-actions A/B-testen (hulpmiddel). De juiste contentexperts voor deze webshop? Een online marketeer, A/B-tester, customer-experience-expert en een projectleider (skills).

2. Hoe ziet je huidige contentteam eruit?

Alle doelstellingen en bijbehorende skills vastgelegd? Dan is het tijd om eens naar de contentspecialisten in je team te kijken:

  • Hoe ziet je team eruit? Hoeveel mensen heb je paraat staan?
  • Hoe werkt je team? Werkt je team bijvoorbeeld crossfunctioneel in een agile omgeving? Of anders? Op welke manier verzet je team het beste werk met het beste resultaat?
  • Welke skillset hebben je teamleden? Pak je doelen erbij en bekijk welke skills je nodig hebt om deze doelen te behalen. Bij skills kun je bijvoorbeeld denken aan contentmanagement, contentwebredactie, analytics en UX-design.

Zijn er medewerkers die zich in andere skills willen ontwikkelen?

Misschien heb je een klantcontactmedewerker als collega die vanuit zijn expertise niet veel aan je doelen kan bijdragen. Maar wat nou als deze medewerker ervaring op wil doen in contentmanagement? Er is een grote kans dat hij je contentmanagementsysteem beter kent dan je denkt en zich verder in contentmanagement wil ontwikkelen.

Ga dus altijd in gesprek met je bestaande team. Wie weet vind je daar nét de juiste contentexpert met de juiste skills.

Ook handig: je hebt direct meer inzicht in de kwaliteiten van de mensen die jouw team vormen. Zorg daarbij voor een prettige en open sfeer tijdens het gesprek. Het is tenslotte geen evaluatie. Het moet je juist inzicht geven in de ambities en verschillende skills van jouw medewerkers.

Collega's in gesprek met elkaar over skills.

3. Welke expertise mis je nog?

Nu je de doelen en teamskills helder hebt, is het tijd om alle data te analyseren en op zoek te gaan naar de skills die je nog mist. Want zoek je nog naar een designer die veel ervaring heeft met brand identity? Of een copywriter met gevoel voor storytelling? Benoem de benodigde vaardigheden in je vacatures. Dat helpt je bij het vinden van contentspecialisten. Voorbeelden van contentskills zijn data analytics, storytelling, systeembeheersing, branding, contentcreatie en digitale marketing.

Geen ruimte of budget om iemand aan te nemen?

Het kan natuurlijk zo zijn dat een nieuwe medewerker momenteel niet binnen het budget van je organisatie past. Ga eerst eens na waarom hier geen ruimte voor is, uit welk potje het budget moet komen en hoe belangrijk de expertise is. Mist er budget, maar wil je wel erg graag met de expertise aan de slag? Denk dan creatief: is het misschien mogelijk een nieuwe medewerker aan te nemen met een skillset die meerdere afdelingen beslaat zodat er diverse budgetten aangeboord worden?

Gebruik skills als basis voor de groei van je contentteam

Als het goed is weet je nu precies hoe je expertise binnen jouw contentteam laat groeien. Alles begint in de basis: vaststellen wat je zoekt. Kijk eerst naar wat je hebt en stel vast waar je naartoe wil en welke middelen je gebruikt. Als je de juiste stappen toepast, heb je straks een volledig contentteam. Mét de juiste contentexperts.