Innovatie

Nieuw in Google Docs: automatisch gegenereerde samenvattingen

0

Heb je ook weleens moeite om het overzicht te houden tussen alle documenten die dagelijks je inbox binnenkomen? Dan is het goed te weten dat er vanaf nu ook automatisch gegenereerde samenvattingen beschikbaar zijn in Google Docs. Met deze nieuwe functionaliteit ben je beter in staat om een briefing, rapport en/of beoordeling sneller terug te vinden. Ook weet je in één oogopslag hoe de inhoud eruitziet.

Meer overzicht in je Google Docs

Als je net als veel anderen veelvuldig op afstand werkt, is overzicht houden tussen alle binnenkomende documenten waarschijnlijk een flinke uitdaging. Het is dan enorm praktisch om een korte samenvatting van de belangrijkste punten uit een document te hebben. Zo kun je het stuk (in later stadium) op de meest efficiënte wijze verwerken.

Er zijn mensen die zelf een samenvatting van het stuk maken, wat in de praktijk vaak veel tijd in beslag neemt. Deze tijdsinvestering behoort nu tot de verleden tijd. Google Docs zorgt nu zelf voor meer overzicht in je documenten door de toepassing van machine learning.

Nieuwe functionaliteit in Google Docs

De nieuwe functionaliteit in Google Docs voorziet in praktisch gemak op gebied van het documenteren van binnengekomen stukken. De belangrijkste verandering is dat Google Docs nu automatisch suggesties genereert die je helpen bij het maken van samenvattingen van de inhoud, als dat beschikbaar is. Dit laatste benoem ik expliciet omdat de automatisch gegenereerde suggesties momenteel alleen beschikbaar zijn voor zakelijke klanten van Google Workspace.

De functionaliteit voorziet in een doelstelling om snel en eenvoudig door een document te navigeren. Binnen een paar zinnen wordt (volledig automatisch) een samenvatting van het document voor je geformuleerd. Je hebt als gebruiker alle mogelijkheden om te kiezen wat je met deze aangeboden samenvatting wil doen. Je kunt de suggestie aanvaarden zoals het wordt aangeboden, aanpassen, uitbreiden of bijwerken. En je hebt uiteraard de optie om de samenvatting te negeren.

Automatisch gegenereerde samenvattingen door toepassing machine learning

Het vormgeven van de automatisch gegenereerde samenvattingen van Google Docs is mogelijk door de toepassing machine learning (ML). De functionaliteit kan worden gezien als vervolg op toepassingen zoals grammaticasuggesties, Smart Compose en autocorrectie. De enorme vooruitgang in ML met betrekking tot natuurlijk taalbegrip (NLU) en natuurlijke taalgeneratie (NLG) vormt, in combinatie met de introductie van Transformer en Pegasus, de basis voor deze geavanceerde toepassing.

De enorme vooruitgang in de ontwikkeling van machine learning vormt de basis van de automatisch gegenereerde samenvattingen die je nu kunt gebruiken. Uiteraard is het goed om te beseffen dat dit een toepassing van kunstmatige intelligentie is, waarin zeker nog ruimte is voor verbetering. Het systeem werkt namelijk nog niet foutloos.

Op dit moment biedt het uitsluitend samenvattingen aan waarvan ze vertrouwen dat het de lading dekt. Dit betekent in de praktijk dat er documenten zijn die volgens het systeem moeilijk of helemaal niet samen te vatten zijn. Maar dit kan bij een handmatig geschreven opsomming van highlights uiteraard ook het geval zijn. De ontwikkelingen op dit gebied staan zeker niet stil om ook de laatste uitdagingen aan te pakken. Feit is dat deze nieuwe toepassing in Google Docs het je nu al makkelijker maakt overzicht te creëren in je documenten. Iets waar veel mensen erg veel baat bij zullen hebben.