Online marketing

Hoe kies je een goede bedrijfsnaam? Hier moet je op letten

0

Op de snelweg is het regelmatig raak. Je zit weer eens achter een haveloos busje geplakt in de file en begint uit verveling de tekst achterop te lezen. Stukadoor De Smeerbeer. ‘Hoe komen ze er toch op?’ Je pakt je telefoon en deelt de naam met je volgers. Het internet staat vol met hilarische bedrijfsnamen, maar is dat ook de weg die jij met jouw bedrijfsnaam moet bewandelen?

Voor veel startende ondernemers is het de levende hel: een naam voor je bedrijf verzinnen. In het begin denk je nog ‘hoe moeilijk kan het zijn?’ Totdat je er na vele brainstorms achter komt dat het ingewikkeld is. Je wil uiteraard een vrije domeinnaam voor de website. Helaas, die leuke naam is al bezet. En deze ook al! Sh*t, daar zit zelfs een concurrent. Heb je eindelijk een vrije domeinnaam gevonden, blijkt er nog allemaal wet- en regelgeving te zijn voor namen. Veel namen zijn geregistreerd en dus ook ‘bezet’. Je zou er bijna weer mee stoppen.

Dat stoppen gebeurt dan ook regelmatig. Niet dat er geen naam gekozen wordt, dat moet nou eenmaal. Maar er wordt ‘zomaar’ een naam gekozen. Iets wat nog vrij was. Iets wat niet te ingewikkeld is. Lastig te spellen. Onbegrijpelijk. Of dan maar je achternaam. Is dat nou wel zo slim? Hoe belangrijk is die naam voor je bedrijf?

Je naam is de kern van je bedrijf

Een bekend voorbeeld van filosoof Yuval Noa Harari is het merk Peugeot. We doen een klein gedachte-experiment. Stel dat vandaag alle auto’s van Peugeot plots weg zouden zijn. Ook de fabrieken, kantoren, werknemers, reclame… Alles van Peugeot is verdwenen en komt niet meer terug. Dan kunnen jij en ik het toch nog steeds over Peugeot hebben. Ik hoef de naam maar te zeggen en jij weet precies waar ik het over heb. Dat is het mooie van een bedrijfsnaam. Er is maar één woord nodig om een hele wereld te openen. Hoe mooi is het als jij dat woord in handen hebt?

Peugeot bedrijfsnaam.

Je naam geeft je eigenwaarde

Je naam is iets wat je dagelijks aan de buitenwereld laat zien. De naam komt terug in alles wat je doet. Als je niet tevreden bent met je naam, dan schreeuw je het niet van de daken en laat je kansen liggen. Deze ‘naamschaamte’ zorgt vervolgens weer voor laffe marketing. Duiken. Je kunt niet vol enthousiasme over je bedrijfsnaam praten tegen wie dan ook.

Ik spreek dagelijks ondernemers die er na een paar jaar achter komen dat ze de verkeerde keuze hebben gemaakt. Gemiste kans! Had er bij de start toch maar beter over nagedacht.

Je naam is zoveel meer waard

Namen bepalen je zoekgedrag. Goed om zelf eens te ervaren. Welke zoekresultaten kom je tegen in jouw branche? Kijk naar de namen. Wat doen die met je? Op welke namen zou jij zelf klikken? En welke juist niet? ‘Hoog staan’ op een zoekpagina helpt natuurlijk om kliks te krijgen. Maar de naam die bij een zoekresultaat staat, is eveneens enorm bepalend voor het succes. Zeg nou zelf: klik jij eerder op stukadoor SmeerKees of De Gladstrijker?

Wat is dan een goede bedrijfsnaam?

Ik word soms met angst en beven benaderd door ondernemers die net een nieuwe naam hebben bedacht. “Wat vind je van… Meadow?” Ik hoef er alleen niet zo veel van te vinden. Mijn eerste vraag is altijd: wie zijn je klanten en wat vinden zij ervan? Een bedrijfsnaam is er niet voor jou, maar voor je klanten. Zij moeten blij worden van de naam, het doorvertellen aan anderen, het opzoeken. En ja, Meadow klinkt leuk maar zegt het wel iets over wat je doet? (In dit geval ja, het is een strandtent aan de IJssel).

Je naam moet in ieder geval niet al bestaan voor een bedrijf in dezelfde branche. Bekend voorbeeld is het bedrijf Yoghurt Farm dat teveel leek op het al eerder opgerichte Yogurt Barn. Twee totaal verschillende betekenissen (Barn = schuur en Farm = boerderij) maar natuurlijk zag de rechter het anders. Einde Yogurt Farm.

Denk ook aan hoe je naam gaat klinken. Doe de telefoontest. Moet je het elke keer spellen? En noteren ze dan nog steeds je e-mailadres verkeerd? Dan ben je er zeker van dat je een naam hebt waar je verlies mee draait. Want dat spellen kost tijd en irritatie en kan zelfs de oorzaak zijn dat de mail niet aankomt. Met alle gevolgen van dien.

Maak je naam compleet

Laatste belangrijke tip: maak je naam compleet. Daarmee bedoel ik dat je naam nooit alleen je naam is, maar ook een descriptor en tagline nodig heeft. Sorry voor het jargon (nog een tip, gebruik nooit jargon).

Descriptor: wat staat er onder je naam? Dus Janssen, advocaten. Janssen is de (slechte) bedrijfsnaam en ‘advocaten’ de descriptor. Met een simpele aanpassing kun je zelfs een hele niche claimen in je descriptor. Janssen, advocaten voor vrouwen die in scheiding liggen. Of advocaten voor politici die onpopulaire beslissingen maken. Je ziet, zelfs bij een slechte bedrijfsnaam kan de descriptor wonderen doen.

De tagline of slogan maakt je bedrijfsnaam compleet. Ook die zie je vaak weer terug op de busjes waar je achter in de file geplakt staat. Let maar op, je zult er de komende dagen heel wat voorbij zien komen.

Je bedrijfsnaam is dus enorm belangrijk voor je marketing. Het is waar je klanten het altijd als eerste over hebben. De ultieme test is hoe jij je voelt bij de naam. Dat gevoel bepaalt vaak je marketing. Deel je de naam met trots? Fantastisch. Heb je twijfels over de klank, de betekenis of de spelling? Dan is het misschien een goed idee om er nog eens over te brainstormen.