Innovatie

Hoe ontwikkel je met succes een AR-app in 5 stappen?

0

Waarschijnlijk heb je er al weleens mee te maken gehad: augmented reality. Mogelijk via leuke interactieve plaatjes op Snapchat, om een bril te passen via Charlie Temple of om te zien hoe de Nikes op de website aan je eigen voeten staan.

En toen viel het kwartje. Dit wil jij ook voor jouw eigen bedrijf!

Althans, dit is hoe het bij mij ging. En met deze checklist wil ik jou laten weten wat de belangrijkste aspecten zijn, om de ontwikkeling van jouw augmented reality-app zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Stap 1. Visualiseer het eindresultaat

De eerste stap in het ontwikkelen van een augmented reality-app is uiteraard om te bedenken hoe deze eruit komt te zien. Wat wil je precies dat de gebruiker doet in de AR-app, voegt deze enige waarde toe voor de gebruiker?

Wat je hier het best kunt doen is voor jezelf in een aantal zinnen opschrijven wat je wil dat de app doet. Voor de Kunstchef-app ziet dit er als volgt uit:

“Met de Kunstchef-app willen we dat mensen door middel van augmented reality een schilderij aan hun eigen muur kunnen zien, voordat ze het kopen. Zo weten ze direct welk schilderij ze het mooist vinden staan bij het interieur en kunnen ze zien in welk formaat het schilderij het mooist pas aan de muur. Zo heeft de klant een optimale ervaring en voorkomen we retourneringen van de schilderijen.”

augmented reality schoenen passen

Stap 2. Welke features heeft de augmented reality-app

De tweede stap is een zeer belangrijke stap waar ik zelf van tevoren niet goed genoeg over na had gedacht bij de ontwikkeling van de app.

Wat moeten mensen allemaal kunnen doen met jouw app? Al gauw denk je aan het primaire doel dat je zojuist hebt gevisualiseerd in Stap 1. Maar dit is hét moment om echt goed na te denken wat je nog meer wil dat de app allemaal kan. Zo kwam ik er bij Kunstchef gaandeweg achter dat het veel beter is als de app meer kan dan alleen schilderijen plaatsen op de muur.

Stel je voor: iemand heeft het schilderij geplaatst op de muur en vindt het er goed uitzien. Dan wil je natuurlijk dat deze persoon direct dit schilderij kan bekijken op de website om het vervolgens aan te schaffen. Of iemand heeft een schilderij geplaatst met de Kunstchef-app en zou het willen opslaan om er later naar terug te kijken. Dan wil je natuurlijk dat dit direct mogelijk is vanuit de app.

augmented reality app schilderij

 

Denk bijvoorbeeld ook aan de deelbaarheid van de creatie. Iemand heeft een schilderij met de app op de muur geplaatst, maar is er nog niet klaar voor om het schilderij te kopen. Hoe tof is het dan als deze persoon het schilderij kan delen via een Instagram Story om aan volgers, via een Instagram poll, te kunnen vragen hoe zij erover denken.

Al met al, een heleboel om verder over na te denken naast de primaire functionaliteit van jouw augmented reality idee. Hoe duidelijker je dit vooraf hebt uitgewerkt, hoe beter je de briefing kunt maken, hoe goedkoper en sneller jouw idee voor een app straks realiteit is!

Stap 3. De briefing

Je hebt duidelijk voor ogen welke functionaliteit jouw app allemaal nodig heeft naast de primaire functionaliteit. Nu ga je dit zo duidelijk mogelijk op papier zetten, zodat degene die jouw app ontwikkelt precies weet waarvoor de functionaliteit gebruikt gaat worden.

Let er daarnaast ook goed op dat niet alle telefoons grond- en muur-herkenning hebben. Dus wil je dat iedereen jouw app kan gebruiken? Zet dan goed in de briefing wat er moet gebeuren als deze functionaliteit niet mogelijk is.

Bij Kunstchef hebben we het zo gedaan dat bij modellen die deze herkenning niet hebben (gebrek aan een Lidar Sensor in de telefoon), het schilderij altijd drie meter voor de persoon wordt geplaatst, los van de muur. Op deze manier kunnen mensen toch het schilderij op de muur zien en het juiste formaat onderzoeken.

Stap 4. Wie maakt de app

Je augmented reality idee begint nu echt vorm te krijgen. Nu is het dus belangrijk om naar de volgende stap te gaan: wie maakt je app en wat is je beschikbare budget? Bij het vinden van de juiste app-ontwikkelaar zijn veel opties mogelijk. Vanuit mijn ervaring is ’t het belangrijkste dat je iemand vindt die je vertrouwt. De kans bestaat dat je bepaalde vertrouwelijke dingen moet delen met deze persoon.

Zo was het bij Kunstchef bijvoorbeeld zo dat we de source files van onze digitale kunst wilden gebruiken om de kwaliteit in de app zo hoog mogelijk te krijgen. Maar wil je dit echt delen met een ontwikkelaar die je niet persoonlijk kent? Stof om goed van tevoren over na te denken in ieder geval!

Van tevoren heb je mogelijk geen enkel idee over de kosten voor het laten maken van een augmented reality-app. Het is belangrijk om over het volgende na te denken: hoe meer functionaliteit je gepersonaliseerd naar jouw eigen stijl wil, hoe duurder jouw project wordt.

Bij Kunstchef hebben we gewerkt met een ontwikkelaar die de augmented reality van Unity AR gebruikt. Hier zat vrijwel elke functionaliteit die nu in de app wordt gebruikt als ‘out-of-the-box’ in. Dit drukte de prijs enorm. Daarnaast heb ik besloten om een oproep te doen op UpWork, waar ik de briefing had geplaatst tijdens de zoektocht naar een developer.

De app is gemaakt vanaf niets tot wat het nu is in een periode van twee weken en de totale kosten van dit project waren slechts €800! Het vinden van de juiste ontwikkelaar voor jouw project is erg belangrijk. Praat in ieder geval met meerdere ontwikkelaars voordat je je keuze maakt. Zo kun je goed vergelijken welke ontwikkelaar het beste bij jouw wensen past.

Stap 5. De app stores

De ontwikkelaar heeft jouw app ontwikkeld en deze is klaar om gepubliceerd te worden. Het is belangrijk dat, terwijl je app wordt ontwikkeld, je deze aanmeldt bij de Google Play- en Apple App Store. Je account moet namelijk geaccepteerd worden door Google en Apple voordat je jouw app live kunt zetten in de app stores.

  • Voor Google Play is er een eenmalige betaling vereist van $25.
  • Voor de Apple App Store is er een jaarlijkse betaling van $99.

Vervolgens kan de ontwikkelaar je app publiceren in de app stores, en voilà! Je hebt nu je eigen augmented reality-app live!

app stores

Na het publiceren van de app kun je ervoor kiezen om de ontwikkelaar weer te verwijderen uit beide app stores. Ik adviseer altijd om dit te doen. Mocht je later weer willen samenwerken met de ontwikkelaar, kun je zijn/haar e-mail gewoon weer toevoegen.

Een augmented reality-app

Het laten maken van een augmented reality-app is dus helemaal niet zo ingewikkeld! Toch zijn er nog weinig bedrijven die deze technologie gebruiken voor hun eigen bedrijf. Met een augmented reality-app kun jij je onderscheiden van de concurrentie, en de kosten om zo’n app te laten maken vallen dus reuze mee.

Hopelijk helpen deze learnings je om een weloverwogen beslissing te maken of een augmented reality-app iets kan zijn voor jouw bedrijf. Succes!