SEO

3 SEO-checks voor start-ups & ondernemers 🔍

0

In een zee vol concurrentie kan het lastig zijn om het hoofd boven water te houden. Dit is voor kleine, lokale bedrijven soms nóg meer het geval. In de zoekresultatenpagina van Google is het steeds vaker “the winner takes it all”. Is het dan nog rendabel voor lokale bedrijven om te investeren in SEO? Niet altijd. In dit artikel bespreek ik wanneer het rendabel kan zijn en op welke manier dit het geval is.

Ik ben een klein bedrijf, is SEO relevant voor mij?

Zit je in een markt met de grotere spelers zoals Coolblue, bol.com en Amazon en vraag je je af of SEO relevant is voor je? Het antwoord is niet altijd “ja”. Ga voor jezelf een aantal dingen na:

  • Wat is de mate van concurrentie op mijn belangrijkste zoekwoorden? Welke websites bevinden zich in de top-10 of top-5 en hoe actief optimaliseren ze specifiek voor deze zoekwoorden?
  • Hoe interessant is de zoekresultatenpagina voor deze zoekwoorden? Een trend bij Google is dat er steeds meer “0 click searches” plaatsvinden (hierbij is de zoekresultatenpagina het eindstation van de zoeker). Bevat de zoekresultatenpagina veel advertenties en ruis? Dan zullen er minder mensen op jouw organische resultaat klikken.

SEO is optimaliseren voor de lange termijn. Als je in een markt zit met veel grote spelers die ook al jarenlang optimaliseren voor je belangrijkste zoekwoorden, dan kan het soms interessanter zijn om voor andere marketingkanalen te gaan. Op die manier ga je er realistisch mee om.

Zijn de belangrijkste zoekwoorden té concurrerend en daarmee niet haalbaar? Dan zijn er altijd nog andere opties, bijvoorbeeld horizontale SEO, waarbij je zo breed mogelijk met je website naar boven probeert te komen.

De richting van de SEO-strategie

Zie je een opening, bijvoorbeeld op longtail zoekwoorden, ga er dan voor. Zoekwoorden in combinatie met een locatie (bijvoorbeeld “schoenen kopen in Rotterdam”) bevatten doorgaans minder concurrentie dan wanneer je landelijk de strijd aangaat (voor bijvoorbeeld “schoenen kopen”).

Longtail zoekwoorden zijn zoekwoorden die erg interessant kunnen zijn in de beginfase van een SEO-strategie, wanneer je nog niet de volledige autoriteit van de website hebt opgebouwd. Longtail zoekwoorden zijn zoekopdrachten die doorgaans 4 of meer woorden bevatten (zoals ik hierboven al deelde).

Om voor je eigen website te bepalen hoe waardevol de SEO op dit moment is, kun je een tool als Google Search Console gebruiken. Deze tool verschaft onder andere inzicht in het aantal vertoningen op de zoekresultatenpagina, het aantal klikken naar de website en de positie van bepaalde zoekwoorden.

Ben je net begonnen met je website? Dan is het advies om te starten met een grondig zoekwoordonderzoek. Hiermee ontdek je op welke zoekwoorden vaak wordt gezocht en wat de mate van concurrentie is voor deze zoekwoorden.

SEO en de zoekresultatenpagina

SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie (op een organische manier). De zoekresultaten voor lokale zoekopdrachten bestaat uit grofweg twee organische onderdelen:

  • Lokale zoekresultaten (organisch)
  • Organische zoekresultaten (de ‘reguliere’ zoekresultaten)

Alle onderdelen licht ik in dit artikel toe, met bijbehorende tips voor het verbeteren van de organische en lokale zoekresultaten.

Onderdeel 1. Google Mijn Bedrijf

Om in het lokale venster te worden getoond, is het mogelijk om aan de slag te gaan met een aantal specifieke punten. De lokale resultaten die worden gegenereerd vanuit Google Mijn Bedrijf, worden onder de SEA-advertenties getoond.

Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf op de zoekresultatenpagina

Als je een klein bedrijf hebt, dan is de kans aanwezig dat je slechts 1 locatie hebt om vanuit te opereren. Als je lokaal met een winkel of café gevonden wil worden, dan is Google Mijn Bedrijf een belangrijk middel om dit voor elkaar te krijgen.

Wanneer er een Google Mijn Bedrijf-element op de zoekresultatenpagina wordt vertoond, dan verschijnt deze altijd boven alle andere organische zoekresultaten. Dit maakt het enorm waardevol om bovenaan te komen staan in deze lijst. Google Mijn Bedrijf installeren doe je via dit stappenplan.

Targeting

Hier verwerk je het zoekwoord in de titel van de lokale bedrijven-snippet, de beschrijving en de afbeeldingen die in deze snippet worden vertoond. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het belangrijkste zoekwoord te verwerken in de titel:

Ralf van Veen | SEO-specialist (waarbij Ralf van Veen de naam van het bedrijf is en SEO-specialist het zoekwoord).

Content freshness

Upload regelmatig nieuwe content, zoals bijvoorbeeld een nieuwe afbeelding of een nieuw product.

Controleer je gegevens

Controleer of de gegevens in de snippet kloppen. Denk hierbij aan contactgegevens, de link naar de website, routegegevens en openingstijden.

Voeg elementen toe aan de snippet

Even afhankelijk van wat je bedrijf aanbiedt qua producten of services kun je onder andere de volgende elementen toevoegen aan de lokale bedrijven-snippet:

  • een services-tabje
  • een overzicht met producten
  • categorieën

Reviews

Reviews zijn belangrijk om vertrouwen op te bouwen. Naast dat je natuurlijk zoveel mogelijk positieve reviews wil binnenhalen, kun je ook deze reviews optimaliseren. Dit kan onder andere door mensen die een review achterlaten het zoekwoord te laten gebruiken. Het liefst nog in combinatie met de stad erbij.

Het aantal kwalitatieve reviews is een van de belangrijkste componenten van lokale SEO. Bij het verzamelen van reviews is het ook belangrijk om te reageren op reviews die zijn gekregen (zie het voorbeeld hieronder).

Reviews

Onderdeel 2. Organische resultaten

Uitgaande van het voorbeeld hierboven stel je een strategie op. Wanneer je, zonder advertenties te gebruiken, zo hoog mogelijk op de eerste pagina terecht wil komen voor het zoekwoord “schoenen kopen Rotterdam”, zorg er dan eerst voor dat de targeting van de landingspagina klopt.

Wat is een reguliere (organische) positie?

Samen met resultaten die met Google Mijn Bedrijf verschijnen zijn dit de belangrijkste resultaten voor lokale SEO. Je website optimaliseren voor SEO is een spel dat over een langere termijn gespeeld wordt. Hoe hoger je organische positie op de eerste zoekresultatenpagina van Google, des te groter de kans dat een bezoeker op je website klikt.Reguliere posities in Google

Als er geen Google Mijn Bedrijf of andere elementen te zien zijn op de zoekresultatenpagina, dan krijgen deze resultaten de onverdeelde aandacht.

Kies een bestaande pagina of maak een nieuwe

Bedenk met welke landingspagina je voor dit zoekwoord gevonden wil worden. Als je nog geen pagina hebt voor dit zoekwoord, dan maak je een nieuwe die je gelijk optimaliseert hiervoor.

Verwerk het zoekwoord in de page title

Dit helpt Google overtuigen dat deze pagina daadwerkelijk belangrijk is voor het zoekwoord. De page title is representatief voor wat er op de landingspagina staat, dus let er ook op dat dit klopt.

Verwerk het zoekwoord in de meta-omschrijving

Hoewel de meta-omschrijving zelf minimaal effect heeft op de positie, kan deze omschrijving de bezoeker wel bewegen om op de pagina te klikken. Als het zoekwoord in de meta-omschrijving staat, dan zal deze ook dikgedrukt worden weergegeven.

Verwerk het zoekwoord in de URL

Gesteld dat je een nieuwe pagina hebt gemaakt, dan kun je het zoekwoord in de URL verwerken. Bij bestaande pagina’s doen we dit niet vaak, omdat dit voor veel herstelwerk kan zorgen.

Verwerk het zoekwoord in de headers

De headers zijn belangrijk om de structuur van de pagina weer te geven. De H1 is de belangrijkste header. Verwerk het zoekwoord altijd in de H1, zodat zowel de bezoeker en Google zeker weten waar de pagina over gaat. De H2 zegt op zijn beurt iets over de H1, let daarop bij het maken van de kopjes. Verwerk het zoekwoord hierin als dit logisch is.

Verwerk het zoekwoord in de namen en alt-attributen van afbeeldingen

Door de naam en het alt-attribuut in te vullen leg je uit wat er op een afbeelding te zien is. Probeer deze teksten dus sprekend te maken voor de afbeelding. Bij ongeveer de helft van de alt-attributen voeg je het zoekwoord toe.

Zie je kansen voor je SEO-strategie?

Als je als lokaal bedrijf investeert in SEO, dan is het van belang om goed te kijken welke spelers zich in dezelfde vijver begeven. Zie je kansen? Investeer dan in zowel het lokale venster als in de ‘reguliere’ organische resultaten.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.