Content

Nieuwe (content)-ideeën nodig? Zo brainstorm je met jezelf

0

Ik zal niet om de hete brij heen draaien. Creativiteit werkt aanstekelijk. Dat wil zeggen dat wanneer jij een idee hebt, iemand anders dat idee misschien aan kan zetten tot een iets beter idee, waardoor jij weer geïnspireerd raakt. Een idee is namelijk niets minder dan een samenstelling van bestaande elementen. Ben je goed in het leggen van verbindingen? Dan is de kans groot dat je ook snel nieuwe ideeën hebt. En samen kun je meer verbindingen maken.

Hoewel ideeën bedenken dus makkelijker met een team is, kun je alleen ook erg ver komen. Je hebt verschillende manieren om jezelf te helpen ideeën te verzamelen. Los van het feit dat je een omgeving voor jezelf kunt creëren om sneller tot ideeën te komen. In dit artikel behandel ik hoe je een fijne brainstorm-omgeving voor jezelf creëert. Ook beschrijf ik verschillende manieren om met jezelf te brainstormen, overige brainstormtips én hoe mijn solobrainstorms er in de praktijk uit zien.

Ik ga ervan uit dat je in kaart hebt voor wie je schrijft en over welk onderwerp je wil schrijven.

Hoe creëer ik een fijne brainstorm-omgeving voor mezelf?

 1. Brainstorm op het moment van de dag dat je het meest productief bent. Voor een groot gedeelte van de mensen is dat ‘s morgens vroeg. Sommige mensen functioneren beter in de avond.
 2. Zorg dat je weinig afleiding hebt. Ga je ergens heen om te brainstormen? Neem dan desnoods alleen papier en wat stiften mee. Ga je thuis brainstormen? Zorg dan voor een rustige omgeving zonder afleidingen. Heb je je computer echt nodig? Of je telefoon? Heb je veel mensen om je heen? Een koptelefoon doet wonderen!
 3. Loop je vast? Laat het brainstormen dan even links liggen. Je onderbewuste werkt wel door. Merk je dat je uitstelgedrag vertoont? Wees niet geïrriteerd en laat het even gaan. Het kan je juist helpen bij het vinden van ideeën.

Relax

Tijdens een brainstorm hoef je nog geen beslissingen te maken. Het doel is om ideeën te verzamelen. De ideeën hoeven niet realistisch en haalbaar te zijn. Ideeën die op het eerste moment niets lijken, kun je op een later moment juist finetunen tot een mooi verhaal. Wees dus in eerste instantie niet te streng voor jezelf.

Hoe brainstorm ik met mezelf?

Je kunt een brainstorm op verschillende manieren aanvliegen. Om de manieren wat concreter te maken, doe ik dat aan de hand van een random onderwerp. Namelijk het eerste woord op pagina 80 uit een boek dat toevallig naast me ligt: Taxi.

Associëren

Een idee is een samenstelling van bestaande elementen. Daarom is associëren een goede manier om ideeën te vergaren. Associëren betekent het leggen van verbindingen. Veel brainstorm technieken maken gebruik van associëren. Bij elk van deze technieken geldt dat je verder gaat dan wanneer je denkt dat je klaar bent. Denk je dat je klaar bent? Neem dan een kleine pauze en keer vervolgens terug naar je taak. Dat is namelijk het moment waarop je jezelf forceert nóg verder te denken en dieper te graven.

Hier drie voorbeelden van associëren:

 1. Woorden Vomit: pak een pen en papier, neem een onderwerp waar je over moet schrijven en schrijf alles over dat onderwerp op wat in je opkomt. Kijk aan het eind wat je allemaal opgeschreven hebt en of je met die woorden artikelen kunt verzinnen.
 2. Mindmap: maak in het midden van een papier een cirkel met daarin een voor jou relevant woord. Schrijf dan op de rest van het vel papier allerlei woorden waar je aan moet denken bij dat woord. Pak vervolgens een woord dat je hebt opgeschreven en schrijf het in een cirkel op een ander vel papier. Schrijf dan weer woorden op die je aan dat woord doen denken. Herhaal dit voor een aantal andere woorden op je eerste vel. Leg twee of drie vellen naast elkaar en kijk of je met de woorden een verbinding kunt maken. Denk je aan taxi, dan denk je ook aan de kleur geel, aan chauffeurs, aan uitgaan, aan New York, aan geld, aan meterstanden. Waar denk je aan als je aan uitgaan denkt? Dronkenschap? En hoe verhoudt dronkenschap zich tot taxi’s?
 3. Pak een boek en ga naar een willekeurige pagina. Lees het eerste woord op die pagina. Maak een mindmap met dit woord. Klaar? Kijk of je ideeën kunt verzinnen voor je eigen onderwerp met de woorden die je beschikbaar hebt. Ik heb datzelfde boek gepakt en kwam nu bij het woord: grondstof. Dan denk ik aan materialen, Kolonisten van Catan, aluminium, aardolie, etc. Hoe past dat bij taxi? Welke spelletjes kun je in een taxi doen? Welke technische snufjes bevatten moderne taxi’s? Hoe kies je een duurzame taxi?

mindmap brainstorm

Ander perspectief

Bekijk je onderwerp eens vanuit een ander perspectief. Wat zouden ze in Amerika doen? Wat zou je vader doen? Of een kind? Je kunt verschillende kaartjes maken met een onderwerp en een persoon erop en twee kaartjes trekken. Beeld je vervolgens de persoon op je kaartje in. Hoe voelt hij zich? Hoe reageert hij op situaties? En hoe zou hij reageren op jouw onderwerp?

Wat zou een kind doen als hij/zij over een taxi moet vertellen? Ze maken misschien een mooie tekening en leggen op een simpele manier uit hoe een taxi werkt. Of ze zouden vertellen hoe je bij een taxi komt en er interessante weetjes over vertellen, of mooie taxi’s uit andere landen laten zien.

Met een ander perspectief kun je andere scenario’s bedenken. Hoe zou ik naar het onderwerp kijken als ik in hoge nood zit? Als ik boos ben? Als ik uit de toekomst kom? Of als er geen zwaartekracht is? Het klinkt misschien een beetje gek, maar juist door een onderwerp van een andere kant te bekijken kom je bij andere inzichten.

Als ik boos ben heb ik geen zin om te wachten op een taxi en ook geen zin om te praten. Hoe regel ik (zo snel mogelijk) een taxichauffeur die niet de hele weg kletst? Of was de taxi de aanleiding van mijn boosheid? Wat moet je doen als je een vervelende taxichauffeur krijgt? Door over zulke situaties na te denken, kun je je makkelijker inleven.

Datagedreven aanpak

Kies voor een datagedreven aanpak. Kijk in Google Adwords of gebruik tools als Answer the Public. Via Answer the Public kun je je onderwerp invullen. De tool vertelt je vervolgens wat mensen aan Google vragen als ze naar informatie rondom dit onderwerp zoeken. Zo zijn veelgezochte vragen rondom het woord taxi: waarom zijn taxi’s in New York geel? Wat kost een taxi per km? Is een taxi in Spanje duur? Waar staat een taxi op Rotterdam Centraal? Uit die vragen komen onderwerpen waar je iets mee kan.

Categorieën

Verzin overkoepelende categorieën. Een categorie kan je helpen bij het vinden van artikelen. Schrijf je over een bepaald onderwerp? Denk dan eens na over welke categorieën bij dit onderwerp komen kijken. Bedenk vervolgens per categorie een x aantal artikelen die je kunt schrijven. Categorieën rondom taxi’s kunnen zijn: veiligheid, kosten, mooie taxi’s, aanlegplaatsen of buitenlandse taxi scams.

woord taxi brainstorm

Door een categorie te verzinnen en hier maandelijks een artikel over te schrijven creëer je de mogelijkheid om vrijwel elke maand íets erover te schrijven.

Overige brainstorm-tips

 1. Heb je wel een idee over het onderwerp, maar weet je niet wat je in de tekst moet schrijven? Begin dan met het geraamte. Welke onderwerpen wil je in dit artikel bespreken en wat is dan een logische volgorde? Schrijf je voor SEO? Zoek dan eerst geschikte termen via de tool die je gebruikt.
 2. Ga met andere mensen in gesprek en kijk welke vragen zij hebben over jouw onderwerp. Met andere mensen praten is sowieso een goed idee. Dat leidt waarschijnlijk tot nieuwe inzichten en helpt je het onderwerp van een andere kant te bekijken.
 3. Hou een bord op Pinterest bij. Zie je iets waar je inspiratie van krijgt? Maak een foto en sla die op.
 4. Oefen met associëren. Associëren is iets waar je beter in kunt worden door te oefenen. Je doet dit ook door bijvoorbeeld figuren in wolken te zien, gezichten in voorwerpen te spotten of door te bedenken welke hond of welk dier je familieleden zouden zijn.
 5. E-mail flarden van ideeën naar jezelf. Soms heb je ineens een idee in je hoofd. Schrijf het op in een mailtje en stuur het naar jezelf. Verzamel de e-mails in een aparte folder. Op een later tijdstip kun je nog eens door de folder bladeren. Dit werkt natuurlijk ook prima met een notitieboekje of een dictafoon.

Een brainstorm in je eentje in de praktijk

Soms realiseer ik me dat ik al een tijdje geen artikelen op mijn website heb geplaatst. Dan is het weer tijd voor een brainstorm.

Een aantal dingen die ik vooraf gedaan heb, helpen mij nu bij deze brainstorm. Ter voorbereiding maak ik categorieën en formats en ik sla interessante items op. Door de categorieën en formats kan ik zien over welke onderdelen ik vaak schrijf en welke onderdelen minder. Door de formats hoef ik minder goed na te denken over de inhoud van de artikelen. Toch kijk ik bij elke brainstorm of ik nog vernieuwende categorieën of formats kan toevoegen.

Alles wat ik interessant vind sla ik op. Denk aan artikelen, geluiden, afbeeldingen en dingen waar ik om moest lachen. Dit doe ik via Instagram, Pinterest, op mijn telefoon en via opgeslagen webpagina’s. Ik sla op wat relevant is voor mijn website, maar ook andere dingen die mij intrigeren.

Ik scan door de statistieken op mijn website en kijk welke artikelen goed gelezen worden. Hier maak ik vaak een notitie van op papier. Vervolgens pak ik mijn mindmaps en data die ik uit Answer the Public heb. Ik lees de mindmap even door en kijk aan de hand van de informatie of ik misschien een nieuwe moet maken. Als ik bijvoorbeeld artikelen rondom een thema wil schrijven (een event bijvoorbeeld) of als de meeste ideeën op de map al vorm hebben gekregen, maak ik een nieuwe mindmap.

mindmap maken voor brainstorm

Ik kijk of ik laaghangend fruit heb aan de hand van de mindmap. Staat daar nog iets op wat ik nog niet heb opgepakt? En waarom dan niet? Kan ik wat doen om deze ideeën waardevoller te maken?

Aan de slag met nieuwe ideeën:

 1. Ik kijk naar alles wat ik heb opgeslagen en hoe dat past bij mijn hoofdonderwerp en categorieën. Wat kan ik leren van de interessante dingen die ik heb opgeslagen en hoe kan ik die informatie inzetten voor mijn eigen onderwerp. Ik pak pen en papier en schrijf eventuele flarden van ideeën op. Vaak kom ik op deze manier al op veel nieuwe ideeën. Heb ik een concreet idee? Dan sla ik dat idee op in mijn boekje of ik maak alvast een conceptartikel aan op de website. Ik kijk bij deze stap ook specifiek of ik nog iets kan verzinnen: een categorie of een format dat bij mijn website past en mijn concurrenten nog niet behandelen.
 2. Als ik nieuwe ideeën nodig heb, kies ik eerst uit waar ik artikelen voor wil schrijven. Wil ik artikelen schrijven voor een categorie die een beetje achterloopt? Wil ik nieuwe informatieve artikelen schrijven? Of ga ik aan de slag met een nieuwe categorie. Op basis van mijn keuze kies ik een brainstorm-methode die daarbij past. Een nieuwe categorie kan ik goed beginnen met eerst uitzoeken wat mensen daarover vragen. Bij een huidige categorie of de website heb ik dat al gedaan. Dan helpt me een perspectief te kiezen of te associëren.
 3. Als ik denk dat ik klaar ben, ga ik nog eventjes verder om mezelf meer uit te dagen. Ik schrijf alle ideeën en flarden van ideeën op.
 4. Als ik écht klaar ben, laat ik de ideeën even een dag of twee liggen. Ik doe dit heel bewust zodat mijn onderbewuste nog door kan met het maken van verbindingen.
 5. Heb ik het gevoel dat ik een goed aantal artikelen heb? Dan kijk ik naar het lijstje wat ik gemaakt heb en welke artikelen ik als eerste op kan pakken. Wie moet ik daarvoor spreken, welk beeldmateriaal heb ik nodig en kan ik er bijvoorbeeld ook een Instagram-reel of iets anders van maken?

Als ik in gesprek ga met andere mensen om meer ideeën te verzamelen, kies ik ook bewust met wie ik in gesprek ga. Bijvoorbeeld mijn nichtjes, iemand die erg veel of weinig van het onderwerp afweet, iemand die mijn content vaak leest of iemand uit mijn doelgroep.

Tip: wil je meer leren over het ontwikkelen van je creatieve vaardigheden? Het boek `Creativiteit, hoe? Zo!` bevat veel praktische informatie en handige oefeningen.