Samenwerken

De metaverse & de digitale werkplek: bereid je voor!

0

Do believe the hype, want de metaverse is er al. Ook op de digitale werkplek. Dat liet Pieter van Leugenhagen van Yondr ons vorige week donderdag op het Digital Workspace Event in Jaarbeurs Utrecht zien.

Voor Pieter is de metaverse al bekend terrein, maar voor velen is het nog een imaginary world of iets uit science fiction. Toch wordt er vandaag de dag al volop gespeeld en gehandeld in de vele virtuele werelden die al bestaan. Je kan bijvoorbeeld al goed shoppen in virtual fashion, je kunt elkaar ontmoeten in Second Life, The Sandbox, en voor kinderen is er Roblox. Er worden zelfs al nieuwe (echte!) medewerkers geworven door een aantal vooroplopende bedrijven.

Digital natives op de werkvloer

Het duurt niet lang meer tot de grootste groep medewerkers uit digital natives bestaat: jongeren die van kinds af aan zijn opgegroeid met online technologie. Je moet je daarom eens voorstellen dat jouw directe collega misschien wel rondhangt in de ‘Bored Ape Yacht Club’ of in ‘Second Life’. Maar tegelijkertijd werkt deze collega met jou samen in de real world.

Als ik dan denk aan de standaard werkplek bij menig organisatie, dan krijg ik een beetje medelijden met deze generatie. Als je opgegroeid bent met de oneindige mogelijkheden van de metaverse, dan is het e-mailen van een bijlage met namen als presentatie_v.0.999_def_defdef aan een collega wel echt het andere uiteinde van het spectrum. Toch zullen deze jongste werkenden daarmee te maken krijgen, want Rabobank’s Jan Nieuweboer schetste in zijn lezing over The Future of Work dat we binnenkort met wel vijf generaties op de werkvloer zitten.

Maar er gebeurt meer: Jan liet ook zien dat het werk snel verandert. De wereld is complex en werk verandert mee. We gaan steeds meer focussen op niet-routinematig werk wat niet geautomatiseerd kan worden, en waar de mens veel waarde toevoegt. En dat doen we niet alleen of binnen ons eigen bedrijf, maar steeds meer in ecosystemen. Binnen en buiten de grenzen van de eigen organisatie, samen met anderen die hetzelfde doel nastreven. In zo’n ecosysteem zijn samenwerken en kennis uitwisselen hele belangrijke vaardigheden.

20221110-FW-digital-workspace-by-MichielTon-websize51 (1)

Fotograaf: MichielTon.com

De digitale werkplek verandert continu

Wat ik leer als ik de verhalen van beide heren bij elkaar optel? De digitale werkplek moet continu meegroeien en -veranderen én moet passen bij alle generaties op de werkvloer. Techniek zal veel repetitief werk overnemen, maar zal niet snel de empathie of creativiteit van mensen kunnen vervangen. De behoefte aan menselijk kapitaal zal blijven. Sterker nog, deze zal steeds groter worden, met de toenemende vergrijzing in het achterhoofd. We kunnen het ons dus niet meer veroorloven te veel tijd kwijt te zijn aan het werken met een werkplek die niet bij ons werk past.

Door continue verandering en toenemende complexiteit zullen organisaties zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Beide moeten worden omarmd en als uitgangspunt dienen voor de inrichting van bedrijfsprocessen. En daarbij wordt de employee experience steeds belangrijker. Door goed te luisteren naar je medewerkers, en techniek aan te bieden die hen echt ondersteunt in hun werk, kunnen zij waarde toevoegen en de focus houden op succes.

Je medewerker centraal

Als adoptie adviseur is dit koren op mijn molen. Zet de medewerker centraal! Meet in hoeverre jouw medewerkers op de juiste manier worden ondersteund door de digitale hulpmiddelen. Je stelt gezamenlijke doelen vast, zodat je in het proces kunt kijken hoever je bent. Aan de hand van persona’s kun je rekening houden met meerdere generaties op de werkvloer en voor iedereen een passende en slimme werkomgeving ontwikkelen. En door iteratief te werken, steeds opnieuw je ideeën te toetsen aan de behoefte van de werknemer, bouw je als bedrijf aan een gezonde verandercultuur die key is in de tijd van nu, tot aan metaverse… and beyond.

Ik ben benieuwd of jouw organisatie al een gezonde verandercultuur heeft? Laat weten in de comments in hoeverre jouw werkgever al voorbereid is op de toekomstige digitale werkplek.