Communicatiemanagement

Social media vs. SEO: de verschillen in beeld [infographic]

0

Social media en zoekmachineoptimalisatie (SEO). Twee belangrijke vormen van online marketing voor jou en degene die verantwoordelijk is voor de content binnen jouw bedrijf. Maar er zijn veel verschillen. De overeenkomsten en verschillen zet ik op een rij.

Eerst de theorie

Bij SEO gaat het erom dat je zoveel mogelijk verkeer trekt naar jouw website door goed te eindigen in de organische resultaten van zoekmachines, dus de resultaten waarvoor je niet hebt betaald met advertenties en campagnes.

Eind vorig jaar deelde ik deze infographic waarin duidelijk naar voren komt dat zoekmachines een belangrijke informatiebron voor consumenten zijn: in een minuut worden zo’n 5,9 miljoen zoekopdrachten ingevoerd. Of dat nou een zoekopdracht is voor de dichtstbijzijnde koffietent, een oriëntatie op een cursus of een webshop waar een product het goedkoopste is. Het laat zien dat SEO belangrijk is wil je goed gevonden worden. En dat doe je door te zorgen dat je website goed in elkaar steekt (techniek), maar ook door regelmatig nieuwe content te plaatsen en te zorgen voor externe inkomende links op relevante websites.

Bij socialmediamarketing gaat het om het genereren van naamsbekendheid, in contact komen met je doelgroep (verbinding maken en de betrokkenheid vergroten) en zo meer verkeer te krijgen naar je website. Dit heeft het doel om meer leads te genereren. En relaties via social media leiden vaak tot samenwerkingen en externe links die jouw ranking in zoekmachines weer stimuleren.

Tegenpolen

Je ziet al gelijk wat overeenkomsten en verschillen in de bovenstaande uitleg. Maar de onderstaande infographic van Orbit Media gaat er nog dieper op in. Aan de hand van 9 aandachtsgebieden zetten ze de verschillen van deze twee tegenpolen voor je op een rij.

Deze visual kan je op weg helpen om een goede keuze te maken wanneer je social media inzet en wanneer je meer aandacht moet geven aan SEO. Scrol naar beneden om de infographic te bekijken en klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

SEO vs social media in een infographic

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreekt Bianca van de Ketterij elke keer een relevante infographic.