Klantcontact

6 manieren om klanten te scoren als introverte ondernemer

0

Kun je ondernemer zijn als je introvert bent? Ja. Kun je succesvol worden als introverte ondernemer? Yep. Wel is het handig om even te bepalen wat voor jou de juiste methoden zijn voor het vinden van klanten.

Is netwerken op ‘gezellige’, zakelijke borrels echt een nachtmerrie voor jou? Zuigt social media zo ongeveer je ziel leeg? Dan zijn dat misschien niet de methoden die voor jou werken.

Natuurlijk kun je wel oefenen met het uitbreiden van je comfort zone. Maar om iets geforceerd met tegenzin te gaan zitten doen, werkt vaak averechts. Je energie moet wel lekker stromen.

Wat zijn dan de beste manieren om aan klanten te komen? Ik heb het aan een aantal andere introverte ondernemers gevraagd, waaronder therapeuten en businesscoaches (ja, ook die kunnen introvert zijn), en we kwamen uit op 6 favoriete methoden en platforms.

Wanneer ben je introvert?

Heb jij veel tijd voor jezelf nodig? Houd je niet van onverwacht bezoek en vind je het prettiger om met één of twee mensen te zijn dan met een grote groep? Word je blij van dingen onderzoeken, lezen en het luisteren naar je eigen gedachten?

Dan is de kans groot dat je meer introvert bent dan extravert. Extraverte mensen roepen op bovenstaande vragen best hard nee. Uiteraard is het veel genuanceerder en zijn er ook mensen die een beetje van allebei hebben, ofwel ambivert zijn (hoi).

Een mok met daarop de tekst: busy introverting.

6 manieren om klanten te vinden als introverte ondernemer

Het vinden van klanten kan dus best een uitdaging zijn als je liever op jezelf bent. Hieronder volgen 6 marketingmethoden voor introverte ondernemers. Dat betekent niet dat ze allemaal goed bij jou passen. Kies er één of twee uit die goed voelen en begin daar mee.

1. Bloggen en SEO

Is bloggen anno 2023 nog steeds een goede manier om klanten aan te trekken? Voor introverte ondernemers wel. Bloggen is net iets toegankelijker dan het opnemen van video’s of het geven van webinars.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken of je wel bruisend genoeg overkomt op video; zolang je blogposts je persoonlijkheid of in elk geval de waarden van je bedrijf reflecteren. En als je een beetje op de SEO let (of daarin investeert), is het een fijne manier om verkeer naar je website te trekken en met waardevolle lead magnets een community op te bouwen.

Je hoeft ook niet meteen 80 blogposts in één keer te produceren. Focus je liever op de kwaliteit. Maak gebruik van je introverte kwaliteiten: doe onderzoek, reflecteer en ga voor diepgang.

2. Samenwerkingen met andere bedrijven en ondernemers

Iets wat naast je eigen blog goed werkt voor het vergroten van je zichtbaarheid en je websiteverkeer, is het schrijven van guestposts. Zoek een relevant platform uit dat guestposts accepteert en maak gebruik van hun bereik.

Je kunt ook op andere manieren samenwerken met ondernemers. Ga op zoek naar experts in jouw vakgebied en vraag of je ze mag interviewen voor je blog of voor je podcast. Dit zijn 1-op-1-gesprekken: iets waar introverte mensen over het algemeen goed in zijn. Bereid je vragen goed voor en verdiep je in de vaardigheden van het interviewen.

3. Podcasts

Podcasts zijn heerlijk om te maken voor een introverte ondernemer. Je kunt lekker met één persoon een dieptegesprek voeren als gast of voor je eigen podcast. Dit maakt het een perfect medium om met andere ondernemers te verbinden.

En als je geen zin hebt om met iemand te praten, kun je gezellig in je eentje een verhaal ophangen, die achteraf editen en de ether insturen zonder je zorgen te maken of je haar goed zit of niet.

4. LinkedIn

Op nummer vier hebben we LinkedIn. Niet direct een platform dat bij veel introverte ondernemers het hartje sneller doet kloppen – behalve van de zenuwen dan.

Maar LinkedIn is echt niet zo ‘koud’ en zakelijk als veel mensen denken. Je hoeft heus niet de expert uit te hangen of je anders voor te doen dan je bent. Juist de persoonlijke posts doen het goed. Deel iets wat je hebt meegemaakt, gerelateerd aan het werk dat je doet. Wat zijn de gevoelens die de situatie bij je opwekte? Wat was het probleem? Wat zijn de lessen die je ervan hebt geleerd?

Dat mag je prima delen, daar herkennen mensen zich in. Zo bouw je relaties op die ook echt iets betekenen.

5. E-mailmarketing

Met e-mailmarketing bouw je een community of een e-maillijst op met ideale (potentiële) klanten die al interesse hebben getoond in jouw diensten of producten. Ze hebben zich ingeschreven en zijn dus al warm gemaakt voor je, wat het makkelijker maakt om je diensten of producten te promoten.

Je kunt een reeks geautomatiseerde e-mails opstellen, zodat je daarna bijna niets meer hoeft te doen (bijna zei ik). En ondanks het feit dat het geautomatiseerd gaat, kun je ook hier de diepte ingaan en een waardevolle band opbouwen met je lezers door het te zien als 1-op-1-relaties.

Stel jezelf voor in je mailtjes. Wie ben je en wat vind je belangrijk? Houd altijd je ideale klant in je achterhoofd. Maak verbinding door te laten zien dat je een mens bent.

6. Bellen

Ja en dan toch deze laatste, waar een introverte ondernemer echt een sch**thekel aan heeft. Bellen. Blegh. Maar het werkt wel. Doordat mensen je stem horen, voelen ze zich al meer verbonden met je dan wanneer ze alleen een mailtje of dm lezen.

Schrijf van tevoren op wat je wil zeggen, oefen het een aantal keer en pak die telefoon op. Desnoods vraag je alleen of het oké is of je een mailtje stuurt om jezelf voor te stellen. En vind je ‘live’ bellen te eng? Laat dan een voicemail achter op social media.

Leg uit waarmee je het bedrijf in kwestie kunt helpen en waarom je hen wil helpen (ga dus op zoek naar jouw ideale klant, zodat je ook echt enthousiast bent).

Focus meer op je klanten dan op jezelf

En daar gaat het om: hoe kun jij anderen helpen? Vergeet het hele binnenhalen van klanten. Vergeet de sales. Focus je op de problemen en wensen van je doelgroep. Hoe ga jij jouw ideale klant helpen groeien?

Door je op de ander te focussen, wordt het makkelijker om jezelf te laten zien en daarmee je kennis en waarde te delen. Zo trek je klanten aan, zonder dat het verkoperig of oppervlakkig aanvoelt.