Samenwerken

Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut: zo pak je de regie in je werk

0

Op een werkdag komt er van alles op je af. Hoe houd je scherp wat voor jou belangrijk is? En dat wat je moet doen, aansluit bij wat je wil doen? Hoe je met de OER-aanpak op je werk de regie (terug)pakt om je werkplezier te verhogen, lees je in dit artikel.

De wet van OER (affiliate) is een managementboek dat valt samen te vatten met één woord: regie. Met iets meer woorden: hoe je regie krijgt door Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut te zijn. Daar zijn interne validering, rationele effectiviteit en intrinsieke motivatie voor nodig.

Sympathiek managementboek

Een van de uitdagingen die ik ervaar bij het lezen van managementboeken, is dat je je door honderden pagina’s moet worstelen om bij de conclusie uit te komen. De gemiddelde kantoormedewerker kan zich nog drie minuten concentreren; zo’n spanningsboog is dus niet helemaal meer van deze tijd. Sympathiek dus, dat schrijvers Paul Eikelenboom, Fokke Kooistra en Ivo Kouters het boek beginnen met een samenvatting in een paar seconden (!) en dertig minuten.

De missie van het boek is ook sympathiek: ervoor zorgen dat de lezer de regie kan pakken, in plaats van afwachten. Dat moet ervoor zorgen dat je ‘als een authentiek mens in je werk staat’, wat zoiets betekent als dat werken ‘gewoon jezelf zijn’ wordt. Het zou het werkplezier verhogen en voor de beste verstandhouding met klanten en collega’s zorgen. Het goede nieuws is dus: we mogen onszelf weer meenemen naar het werk.

Het verhaal van OER bestaat uit drie delen. De lezer wordt Onafhankelijk door interne validering, Evenwichtig door rationale effectiviteit en Resoluut door intrinsieke motivatie. Die drie eigenschappen maken samen OER: Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut. Deze eigenschappen diep ik hieronder verder uit:

Onafhankelijk door interne validering

Voor je de regie kan pakken, is het nodig je onafhankelijk te voelen. Interne validering – zelf weten wat je waard bent, in plaats van je waarde door anderen laten bepalen – helpt je daarbij. Daar zet je drie stappen voor:

  1. Je reflecteert op wat je doet, waarbij je geen waardeoordeel geeft, maar de feitelijke situatie evalueert.
  2. Je accepteert jezelf zoals je bent. Net zoals anderen niet aan voorwaarden hoeven voldoen om oké te zijn, hoef jij dat ook niet. Dat geeft de vrijheid om te werken aan je verbeterpunten en hoef je geen punten te scoren bij anderen.
  3. Door acceptatie en reflectie leer je je eigenschappen beter kennen. Nu is het zaak die te leren doseren, die eigenschappen met tact en timing in te zetten.

Evenwichtig door rationale effectiviteit

Er komt op een (werk)dag van alles op je af. Hoe blijf je evenwichtig (of stoïcijns)? Door middel van rationale effectiviteit, zodat je zicht en grip krijgt op de kwaliteit van je gedachten. Weer zijn er drie stappen (of checks):

  1. Stel jezelf de vraag: is dit feitelijk zo? Zo neem je geen onwaarheden voor lief aan en neem je afstand van je gedachten.
  2. Je stelt jezelf de vraag of het logisch is wat je denkt. Iemand is bijvoorbeeld ontevreden, maar betekent dat ook dat er slecht werk is geleverd? Misschien is diegene wel een zeurpiet.
  3. Tot slot stel je jezelf de vraag of deze gedachten wel bijdragen aan je doelen. Laat je niet leiden door improductieve gedachten (en als het je lukt, vertel me hoe je dat doet).

Resoluut door intrinsieke motivatie

Je wil dat wat je moet doen, aansluit bij wat je wil doen. Zo zie je niet alleen maar andermans wensen terug in je eigen werkzaamheden. En houd je je bezig met zaken die er voor jou toe doen. Je voelt het al aankomen, ook daar zijn drie stappen voor:

  1. Ontdek wat je werkelijk wil, door vijf weken achter elkaar, een keer per week, vijf minuten lang vrij associatief op te schrijven wat je wil. Ontdek de patronen in wat je opschreef en herken zo wat je echt wil.
  2. Nu je ziet wat je echt wil, is het zaak er rationeel op te reflecteren. Achter welke dromen sta je met je volle wilsbesluit en welke daarvan verdienen je focus?
  3. Committeer je aan je keuzes. Hoe vaker je dat doet, hoe normaler het wordt om je eigen doelen na te streven.

De wet van OER coverHoort OER bij oermensen?

De wet van OER (affiliate) biedt handige inzichten en is sympathiek opgezet. Toch een kanttekening: afkortingen helpen om concepten herkenbaar te maken, dus ik snap dat de auteurs op deze vorm kwamen om drie eigenschappen (Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut) te bundelen in OER. Maar OER doet vermoeden dat de oermens deze eigenschappen bezat. Terwijl niets erop wijst dat holbewoners evenwichtig waren omdat ze hun rationale effectiviteit zo goed wisten in te zetten. Ach, zolang de auteurs hun interne validering op orde hebben, blijven ze onafhankelijk van deze muggenzifterij.