Customer experience

Benut je bedankpagina als een baas

0

Contact Form 7 is de meest gebruikte contactformulier-plugin voor WordPress-websites. Na een update in 2022 werden datalayers op andere wijze dan voorheen naar Google Analytics doorgeschoten. Geluk bij een ongeluk! De update verplichtte mij en veel andere marketeers namelijk om gebruik te maken van bedankpagina’s. Hoewel de issue allang weer is verholpen, bracht het mij wel een nieuw inzicht. Uit bedankpagina’s kan veel meer waarde worden gehaald, dan ik had verwacht…

Even samengevat – wat zijn bedankpagina’s ook alweer?

Een bedankpagina is een pagina waar een bezoeker op landt, nadat hij een conversie heeft gedaan. Dit vindt bijvoorbeeld plaats na het invullen van een contact- of offerteformulier of het online afrekenen van een product. Vanuit deze pagina kan de bezoeker zich verder door de website navigeren of besluiten de website te verlaten. Een bedankpagina heeft twee doelen:

 • Verbeteren van de user experience (UX)
 • Meten van conversies in Google Analytics

Verbeter de user experience

Een man bezoekt een kleermaker om een mooi pak voor hem te laten maken. Eenmaal op locatie bespreekt hij samen met de kleermaker zijn wensen. De kleermaker luistert aandachtig en beweert aan de slag te gaan met een ontwerp, alvorens de man zijn winkel verlaat.

Diezelfde man, laten we hem Hans noemen, brengt vervolgens ook een bezoek aan de kleermaker op de hoek van dezelfde straat, gerund door eigenaar Pierre. Nadat Hans ook aan deze kleermaker zijn wensen kenbaar maakt, vraagt Pierre direct naar Hans’ e-mailadres. Hij verstuurt een e-mail met de besproken details, inclusief de datum waarop het ontwerp af is. Vervolgens toont hij Hans ook nog zijn schoenencollectie, drukt hem een kortingsfolder in de hand en zegt hem lachend gedag.

5 tips voor je bedankpagina

Net zoals in het echt heb je middels een bedankpagina de kans om nú al een bepaalde mate van aftersales te bieden, al heeft de sale nog helemaal niet plaatsgevonden. Op het moment dat een bezoeker op jouw bedankpagina landt, weet je 100% zeker dat die interesse heeft in jouw dienst of product. Maak daar dan ook gebruik van, zodat Hans online voor jou kiest, en niet voor Pierre. Hier vijf tips die jouw bedankpagina wel kan gebruiken:

1. Bevestig de actie van de bezoeker

Wat heeft de bezoeker nu exact gedaan en wat mag hij in de toekomst verwachten? Creëer zekerheid en vertel het hem!

(klik op de afbeelding om te vergroten)

Bedankpagina met wat bezoeker kan verwachten

Tekst: We have received your message. You can expect a response from us as soon as possible. Turn back to home or watch our other brands.

2. Complimenteer de actie van de bezoeker

Doorgaans is het verheerlijken van je eigen dienst of product een no-go, maar als een bezoeker toch al de stap heeft gezet om contact met je te zoeken, mag je hem daar best in positieve zin op wijzen!

(klik op de afbeelding om te vergroten)

Bedankpagina met compliment aan bezoeker

Tekst: Slim! Je hebt je device verzekerd bij bedrijf X. We zullen er, gedurende de door jouw gekozen looptijd, voor zorgen dat je een passende oplossing krijgt aangeboden, zodra er iets met je device gebeurt.

3. Gebruik meerdere bedankpagina’s

Veel websites hebben meerdere conversiemogelijkheden, dus voor het optimale resultaat zet je ook meerdere bedankpagina’s in: voor iedere specifieke conversiesoort één, zodat je de bezoeker zo goed mogelijk kunt bedienen. Het is bovendien handig voor het meten van je conversies in Google Analytics, waarover straks meer.

4. Grijp de mogelijkheid tot upsell

In het voorbeeld hieronder heeft de bezoeker een rapport-download aangevraagd via de online kennisbank van de website en per mail ontvangen. Het bedrijf herinnert de bezoeker – middels de bedankpagina – dat die voor daadwerkelijke vraagstukken of hulpbehoevendheid ook bij het bedrijf kan aankloppen voor dienstverlening.

(klik op de afbeelding om te vergroten)

Bedankpagina met herinnering dienstverlening aan bezoeker

Tekst: Leuk dat u een download heeft aangevraagd. We hebben het bestand – as we speak – naar uw mailbox verzonden. Het kan even duren voordat u de mail ontvangt. Check voor de zekerheid ook even uw spambox. Veel leesplezier! Wist u dat bedrijf X gespecialiseerd is in het overnemen en verkopen van bedrijven, bedrijfswaardering, financiële mediation en gerechtelijke procedures? Neem gerust contact op met ons of keer terug naar home.

 

5. Zet de bedankpagina op ‘no-index’

Om gemanipuleerde conversieresultaten te voorkomen, zorg je ervoor dat Google jouw bedankpagina niet kan indexeren. Kortom, dat jouw bedankpagina niet in de zoekresultaten terechtkomt.

Bedankpagina instellen op niet indexeren in Rank Math SEO

Tip! Koppel de contactformulieren op jouw WordPress-website aan een bedankpagina met de Redirection for Contact Form 7 plugin.

Meten van conversies in Google Analytics

Lees je deze blog nog steeds, dan ben je ongetwijfeld bekend met Google Analytics 4 – de opvolger van Universal Analytics. Het verbeteren van de user experience is leuk, maar de grote kracht van bedankpagina’s zit ‘m vooral in data-analyse.

Zoals vermeld, creëer je voor iedere conversiesoort een aparte bedankpagina. Stel nu dat kleermaker Pierre op zijn website drie diensten aanbiedt:

 • Pakken op maat (gemiddeld €1500,-)
 • Schoenen (gemiddeld €350,-)
 • Kledingadvies (€35,-)

Per dienst kan een bezoeker een offerteformulier invullen, waarin hij zijn wensen en enkele persoonlijke gegevens kan achterlaten. De betreffende website draait al een tijdje en Pierre is aan het rekenen geslagen:

 • Ongeveer 50% van de bezoekers die het offerteformulier voor een pak op maat invult, koopt uiteindelijk een pak.
 • Ongeveer 20% van de bezoekers die het offerteformulier voor schoenen invult, koopt uiteindelijk schoenen.
 • Ongeveer 80% van de bezoekers die het offerteformulier voor advies invult, betaalt uiteindelijk voor een adviesgesprek.

Hieruit maakt Pierre het volgende op:

 • Een ingevuld offerteformulier voor een pak op maat levert hem
  gemiddeld €750,- op. (1500*0,5)
 • Een ingevuld offerteformulier voor schoenen levert hem
  gemiddeld €70,- op. (350*0,2)
 • Een ingevuld offerteformulier voor advies levert hem
  gemiddeld €28,- op. (35*0,8)

Tip! Kennis over gemiddelde conversiewaardes komt goed van pas in combinatie met Google Ads, waarin je biedstrategieën kunt beïnvloeden door ze conversiewaardes aan Google mee te geven.

Omdat Pierre de offerteformulieren aan bedankpagina’s heeft gekoppeld en op basis daarvan zijn doelen heeft ingesteld, kan hij eenvoudig zien hoeveel omzet hij via zijn website heeft gedraaid. Uit GA4 concludeert Pierre dat die omzet deze maand €10.646,- bedroeg.

Rapportage van omzet in Google Analytics

Zo’n doel op basis van bedankpagina’s (en in combinatie met een conversiewaarde) stel je als volgt in binnen GA4:

Doel op basis van bedankpagina's instellen in Google Analytics 4

Kortom…

Je kunt ver gaan in het optimaliseren van je bedankpagina’s en het analyseren van je conversies. Toch hoop ik dat deze ‘snelcursus bedankpagina’s’ op z’n minst inzicht heeft gegeven in het nut ervan. Ga er mee aan de slag (voor zover je dat niet al deed), zoek uit wat voor jouw website het beste werkt en overtref Pierre met jouw data-analyses!