Content

9 boekentips voor een leerzame én ontspannen zomer

0

Zon, blauwe lucht, zonnebril, een verfrissend drankje en een goed boek: een gouden combinatie. Ik zie mezelf al helemaal zitten deze vakantie, op het strand of in de tuin. Jij ook? Dan hebben we een mooie verzameling aan boekentips vol vakliteratuur die jij deze zomer kan lezen, met dank aan onze Frankwatching-community!

1. Riksja’s JourneyBoekentips cover Riksja's journey bron: marius appelman

Met een organisatie op weg naar overvloed – Auteur: Marius Appelman

Marius Appelman nam na 7,5 jaar ontslag bij een grote corporate in Amerika. Hij dacht: dit kan anders. Daarom begon hij zijn eigen bedrijf in de reisbranche: Riksja travel. Zijn intentie? Mensen op de eerste plaats zetten en een organisatie creëren waar het enthousiasme er vanaf spat.

Nu, jaren later, is Riksja Travel enorm succesvol en werken er betrokken medewerkers met enthousiasme en energie.

Marius neemt je in dit boek mee in de pieken en dalen van zijn ontdekkingsreis naar een gelukkige en succesvolle organisatie. Hij onderzoekt daarbij vier invalshoeken: de rationele-, sociale-, fysieke- en spirituele kant. Inspirerend!

Lilian Debeye zegt er onder onze oproep voor boekentips op LinkedIn over: ‘Leerzaam (over hoe het wel maar ook niét moet) en leest lekker weg.’

2. Schrijven voor het breinBoekentips cover schrijven voor het brein bron: wim van der mark en martin van kranenburg

Psychologisch beïnvloeden met tekst – Wim van der Mark, Martin van Kranenburg & Michel Rolvink

Een aanrader voor elke copywriter, ondernemer, marketeer en communicatiespecialist. Dit boek geeft je praktische tips en handvatten om jouw teksten overtuigender, verleidelijker én winstgevender te maken. Je leert structuur aan te brengen in je teksten en leert over het toepassen van bewezen neuromarketingtechnieken. En het leest ook nog eens lekker weg. 😉

Extra tip van Stefan van Ballegooie: ‘Absolute toppers: Online Invloed & Schrijven voor het Brein vullen elkaar perfect aan!’

3. Het Communicatie Model compactBoekentips cover het communicatiemodel bron: wil michels

De tool voor een communicatiestrategie met impact – Wil Michels

Om communicatie te laten slagen, is het van belang dat organisatiestrategie, communicatiestrategie en acties aan elkaar worden gekoppeld. Dit boek biedt een complete en overzichtelijke aanpak waarin visie, strategie en uitvoering samenkomen.

Eric van den Berg schrijft er in zijn recensie over: ‘Het communicatiemodel compact is bedoeld voor snelle denkers en doeners. Het is een boekje dat je uit de kast trekt als je even vastloopt. Voor kleine MKB-bedrijven of non-profitorganisaties is het zeer geschikt.’

4. De kunst van gedrag ontwerpen

Boekentips cover de kunst van gedrag ontwerpen bron: astrid groenewegenOntdek een praktische methode om keuzes en gedrag te sturen – Astrid Groenewegen

Gedragsverandering vinden we allemaal super interessant, maar het is ook enorm complex. Dat maakt het misschien juist zo boeiend, want hoe krijg je het dan wél voor elkaar?

De kunst van gedrag ontwerpen geeft antwoord op vragen die je daarbij helpen. Zoals hoe maken we keuzes? Wat triggert ons om in actie te komen? En wat houdt ons juist tegen?

Het boek is een masterclass en tool ineen: doe er je voordeel mee!

5. Scale-ups & downs

Gids je organisatie door elke groeispurt – Wendy van Ierschot & Gerrit de JagerBoekentips cover scale-ups en downs bron: wendy van ierschot en gerrit de jager

Een snelgroeiend bedrijf aansturen is niet zo makkelijk als het klinkt. Als oprichter van een bedrijf kom je er bij groei ineens achter dat je niet meer alles zelf kan doen. Hoe bouw je dan toch gestructureerd een inspirerende organisatie op die topprestaties kan leveren?

In dit boek word je meegenomen langs de vier cruciale fasen van een scale-up. De grappige en herkenbare strips van Gerrit de Jager zorgen dat de kennis met humor wordt overgebracht. Een aanrader voor elke ondernemer!

6. Betekeniseconomie

De waarde van verweven leven – Kees KlompBoekentips cover betekenis economie bron: kees klomp en noordhoff

Economische groei lijkt het ultieme recept voor een florerende wereld. Maar inmiddels weten we dat er een keerzijde aan het succesverhaal zit: klimaatverandering, groeiende welvaartsongelijkheid, een toename van het aantal mensen met een depressie of burn-out en ga zo maar door.

Volgens auteur Kees Klomp is er sprake van een existentiële crisis. Daarom is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw economisch narratief: betekeniseconomie. Hij wijst je in dit boek de weg uit de huidige crises.

7. Handboek Online RedactieCover handboek online redactie bron: geert poort en corona de wert

Onmisbaar gereedschap voor de content- en communicatiespecialist – Geert Poort & Corona de Wert

Zoals de titel al zegt: onmisbaar gereedschap. Dit boek biedt handvatten voor het creëren en perfectioneren van content voor websites, social media, zoekmachines en conversie. Ook helpt het je bij het bouwen van een uitgekiende online strategie.

Elbrich Raessen over het boek in haar recensie: ‘Waar ‘het internet’ veel gefragmenteerde informatie geeft (van alles een beetje) heb je hier een compleet boek in handen waarbij alle losse onderdelen op elkaar aansluiten. Het is lekker helder geschreven en bevat veel praktijkvoorbeelden zonder de strategische kaders uit het oog te verliezen.’

8. Thought LeadershipCover thought leadership bron: mignon van halderen en brandon martens

Als succesfactor in een veranderende samenleving – Mignon van Halderen & Brandon Martens

We kennen de term thought leadership inmiddels allemaal wel, maar wat houdt het precies in? En hoe kan je het daadwerkelijk in de praktijk brengen? Dit boek biedt je een verfrissende kijk en concrete handvatten om thought leadership in je eigen organisatie te ontwikkelen.

Tijs Mannien onder onze LinkedIn-oproep: ‘Recent het Thought Leadership boek gelezen van Mignon van Halderen en Brandon Martens. Aanrader, omdat het over de hele comms linie wordt aangevlogen!’

9. De fontein, vind je plek Cover de fontein vind je plek bron: els van steijn

Grip op je leven door inzicht in je familiesysteem – Els van Steijn

Ik sluit het rijtje af met een boek over persoonlijke ontwikkeling. Vraag jij je weleens af waarom bepaalde zaken in je leven niet zo lopen zoals je zou willen? Dit boek helpt jou om hier een mogelijke diagnose van te stellen. Het reikt je een ander perspectief aan waarmee je kan kijken naar je leven en de juiste verbinding met de mensen om je heen kan vinden.

De fontein is een metafoor voor het familiesysteem, waarmee je meer verbonden bent dan je zou denken. Het leert je wat je eigen unieke plek is in deze wereld. Floortje Dessing zegt over dit boek: ‘Ik ben geïntrigeerd door de theorie van de fontein: de inzichten helpen me om als mens te blijven groeien.’

Offline of online

Ga jij er deze zomer eens lekker voor zitten met een van deze boekentips? Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan uit dit lijstje. Mocht je liever online in de literatuur duiken; van de meeste boekentips zijn ook luisterboeken of e-books beschikbaar.

Afgelopen zondag schreef mijn collega Romy een artikel met 15 podcast-tips. Ook ideaal als je deze zomer liever gaat zitten voor een digitaal verhaal. Heb jij nog mooie on- en offline aanvullingen op de lijst met boekentips? Ik hoor ze graag, laat het weten in de reacties.

PS. Alle links naar de boekentips zijn affiliates.