Content

De toekomst van tekst: van omnimedia naar immersive media

0

Er is in het medialandschap een significante verschuiving gaande. We bewegen ons van omnimedia – waar traditionele media, sociale media en digitale platforms naast elkaar bestaan – naar een nieuw tijdperk van immersive media. Dit laatste wordt gekenmerkt door toepassing van technologieën. Waaronder augmented reality (AR), virtual reality (VR), mixed reality (MR), Artificial Intelligence (AI) en blockchain. Veranderingen die fundamenteel van aard zijn voor onze manier van communiceren en creëren.

De ontwikkeling van het tekstschrijversvak

Waar tekstschrijvers zich jaren geleden focusten op teksten voor brochures en flyers, is dat in rap tempo verschoven naar het creëren van webpagina’s en online advertenties. Hoewel doeltreffende SEO-teksten nog steeds zeer waardevol zijn, worden ze nu in toenemende mate onderdeel van een gevarieerde contentmix.

Denk aan interactieve romans, waarbij je als lezer verschillende paden kan volgen op basis van jouw voorkeur. Of educatieve applicaties die gebruikmaken van AR, waarin een combinatie van tekst en visuele elementen voor de hand liggend is.

Teksten kunnen als basis dienen voor welk doel dan ook, maar de kans is groot dat ze meer een begeleidende rol zullen krijgen. Denk aan het begeleiden van gebruikers door VR-belevenissen. Intuïtief en interactief entertainment of educatie is interessant, maar een woordelijke aanwijzing hier en daar blijft onmisbaar.

Wat weten we zeker?

Er is één ding zeker: immersive media wordt steeds toegankelijker. Niet alleen technologische vooruitgang draagt hieraan bij, maar ook de gebruiksvriendelijkheid en betaalbare opties op het gebied van AR, VR en MR spelen een rol. Techgiganten als Apple, Google en Meta investeren fors in de ontwikkeling van diverse technologieën, wat op een toekomst wijst waarin deze tools een belangrijk onderdeel zullen zijn van onze dagelijkse werkzaamheden.

Daarbij komt ook Blockchain nog maar net kijken, maar grote organisaties hebben vaak al toegewijde consultants op dit gebied rondlopen. De digitalisering en tokenization van assets en de creatie van gedecentraliseerde platforms zal de komende jaren de show stelen. Hierdoor zullen er nieuwe vormen van contentdistributie worden ontwikkeld, wat om een andere manier van ondernemen door contentmakers en marketeers vraagt.

Wat kan je komende jaren verwachten?

Als ik een glazen bol had, dan zou ik je nu direct vertellen waar je op in moet zetten. Maar helaas, zo werkt het niet. Wel is het mogelijk om op basis van trends te voorspellen welke richting we op gaan. Zo verwachten we uiteraard dat immersive media aan populariteit zullen winnen, maar ook dat verschillende vormen van immersive media zullen samenkomen. Een combinatie van augmented reality en virtual reality is voor de hand liggend, want op die manier kan je een hybride realiteit creëren.

Daarbij wordt AI alsmaar geavanceerder, wat leidt tot gepersonaliseerde content die in realtime kan worden aangepast aan de wensen en behoeften van de gebruiker. Hierdoor kan marketing steeds doeltreffender worden ingezet, maar het vraagt van tekstschrijvers een upgrade van hun huidige skillset.

Teksten schrijven voor AR en VR is namelijk andere koek dan een lekker tekstje voor een brochure. En een doeltreffende webtekst heeft andere kenmerken dan een paar goed lopende zinnen die nodig zijn in de Metaverse. Kortom, times are changing!

immersive media tekstschrijven verandering

Grijp je als tekstschrijver terug op AI?

Wat steeds meer gebeurt, is dat tekstschrijvers teruggrijpen op tools als ChatGPT. Als je last hebt van een writersblock, of je zoekt inspiratie voor een topic waar je niet al te veel kaas van hebt gegeten, dan is het een prima tool. Maar deze robot inzetten om jouw teksten te laten schrijven? Dat is echt niet aan te bevelen.

Ten eerste heb je geen flauw idee of het algoritme gebruikmaakt van waardevolle kennis of van klinkklare onzin. Vaak klopt de bronvermelding helemaal niet en daarbij krijgt iedereen die vergelijkbare prompts en zoektermen invult dezelfde woordenkots te zien.

Je hebt dus geen cheatcode voor unieke teksten in handen. Sterker nog, je hebt te maken met auteursrecht. Aangezien jij de teksten niet zelf hebt geschreven, mag iedereen ze zomaar recyclen. En als iedereen ze hergebruikt… Dan heb je één artikel op duizend verschillende manieren online staan. Een no go voor je originaliteit en minpunten voor je ranking in de zoekmachines.

Voor de SEO-tekstschrijvers onder ons

Gebruik je jouw teksten om hoger in de zoekmachines te komen, dan zal je de komende jaren veel veranderingen in je werk moeten doorvoeren. Werk je nu aan het zichtbaar maken van jouw aanbod in de fysieke wereld, dan krijg je straks ook te maken met virtuele werelden.

Technologische ontwikkelingen gaan gepaard met uniek zoekgedrag, andere behoeften van gebruikers én optimalisatie van virtuele shops. Wil je een AR- of VR-ervaring aan de man brengen, dan zul je jouw platformen hier ook voor moeten optimaliseren. Andere context, andere input zullen we maar zeggen.

Ook zorgt de komst van Google Bard voor opschudding in het SEO-landschap. De zoekmachines zullen langzamerhand verrijkt worden met AI-functies. Hoewel de professionals bij Google volhouden dat Bard niet gelijkstaat aan Search, zal het uiteindelijk een steeds grotere rol gaan spelen.

Je kan je voorstellen dat als Google (of Bing) direct een antwoord uitspuugt, dat jouw geoptimaliseerde webpagina’s uit de vergelijking worden gehaald en een stuk minder verkeer ontvangen.

2023 & beyond

Elk stukje technologie (AI, VR, AR) voegt een nieuw stukje toe aan de puzzel. We leven in een tijdperk waarin verandering de enige constante is. Dit is aan de ene kant een geweldige uitdaging, maar aan de andere kant ontzettend overweldigend. Degenen die zich verdiepen in nieuwe technologieën en salesmethoden, zullen kansen zien en hun vaardigheden als tekstschrijver boosten.

Tekstschrijvers zijn natuurlijk cruciaal, want dat zijn de professionals die de bruggen slaan tussen alle geïsoleerde meertjes. Woorden inspireren, onderwijzen, verbinden en brengen werelden tot leven. Houd je ogen open en omarm nieuwe ontwikkelingen. Welkom in de wereld van immersive storytelling!