Content

3 praktische tips voor mooiere PowerPoint-presentaties

0

Wat is jouw lievelingsgetal? Zit daar nog een gedachte achter of is dat gewoon ontstaan? Zelf heb ik niet echt een lievelingsgetal en doe ik ook niet echt aan bijgeloof. Maar, bij PowerPoint is dat misschien net iets anders, want daar is drie een magisch getal bij het opzetten van een presentatie. In dit artikel bespreken we waarom drie een magisch getal is. Tevens laten we ook nog twee andere tips zien, we willen wel op drie uitkomen natuurlijk.

Je hebt vast wel eens in PowerPoint een presentatie gemaakt. Misschien was je er kort mee bezig of wat langer, maar na een beetje zweten heb je dan een mooie presentatie gemaakt. Alhoewel, dat denk je op dat moment. Maar als je de volgende keer je presentatie opent denk je: prima, maar niet super goed.

Wat vaak lastig is bij het maken van een presentatie is antwoord op de volgende vragen:

  • Waar plaats ik nu dat ene plaatje?
  • Hoe verhoudt zich dat met de tekst die ik op de slide wil hebben?
  • Welke ruimte laat ik leeg om te voorkomen dat de presentatie druk is?

Vragen die soms lastig zijn bij het ontwikkelen van de presentatie.

Het antwoord? The rule of thirds (Tip 1!)

In de toekomst kun je uitgaan van de kracht van drie, ofwel The rule of thirds. Eén simpele regel om de volle aandacht naar je slides te trekken en ze er mooier uit te laten zien. Het is namelijk een richtlijn om je afbeeldingen en tekst op de juiste plek te zetten.

Je kunt je slide opdelen in derden, zowel horizontaal als verticaal. Op die manier krijg je dus in totaal negen vakken. Je kunt deze indeling vervolgens gebruiken om afbeeldingen in te plaatsen. Je hoeft daarbij niet een afbeelding in één vakje te plaatsen, maar je kunt ook een derde van de afbeelding horizontaal of verticaal gebruiken. Je zet bijvoorbeeld je afbeelding op 1/3 van de slide. Of je gebruikt juist de snijpunten van de horizontale en verticale lijnen. Een standaardindeling om je slide mee te beginnen, waardoor je presentatie er als vanzelf verzorgder uit gaat zien.

Ouderwets (Tip 2!)

Hoe leuk is het als je jouw presentatie interactief en met bewegend beeld kunt maken. Saai de ene na de andere dia tonen waar niks gebeurt is voor de toehoorder niet het allerleukste. Een filmpje toevoegen aan je presentatie is één van de dingen waarmee je een presentatie opleukt.

Wil je een video vanuit YouTube afspelen in je PowerPoint? Wij zien nog regelmatig dat iemand dan een linkje in de PowerPoint zet en daarop klikt om vervolgens naar YouTube te gaan en daar vervolgens het filmpje te starten. Het ziet er vaak een beetje gekunsteld uit en het is dan ook wel een tikje ouderwets. Het is namelijk helemaal niet nodig! Je kunt een video gewoon direct in je presentatie plaatsen.

Hoe doe je dit? Ga naar het menu Invoegen –> vervolgens naar Media –> dan naar Video –> en kies Online video’s. Voeg hier de link toe en druk op OK. Vervolgens kan je de video positioneren en groter maken. Ziet er gelijk een stuk professioneler.

Rechtlijnig (Tip 3!)

Ietsje naar links. Nee, toch iets naar rechts. Ja, maar nu moet hij weer naar boven. Pff, erg irritant om alles precies zo uit te lijnen op een slide zodat het precies past. Ik ben misschien niet altijd rechtlijnig, maar erger me wel mateloos als ik iets niet netjes recht uitgelijnd heb. Ik blijf dan passen, meten en verschuiven totdat ik het goed heb. Nu gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat het tegenwoordig wel steeds makkelijker gaat. Met stippellijntjes wordt vaak al helder aangegeven of je goed zit, maar toch blijft het soms lastig om het helemaal goed te krijgen.

Staat alles dus wel recht? Als je de afbeeldingen automatisch uitlijnt dan weet je het zeker. Hoe doe je dat nu? Je selecteert hiervoor de afbeeldingen die uitgelijnd moeten worden. Ga vervolgens naar Afbeeldingsindeling –> dan naar Uitlijnen –> en daarna kies de optie die je graag ziet. Bedenk ook dat je dit twee keer kunt doen, één keer voor het horizontaal uitlijnen en nog een keer voor verticaal uitlijnen.

Drie tips die er voor gaan zorgen dat je mooiere presentaties krijgt in PowerPoint!