Online marketing

De werkelijk wonderbaarlijke werking van 3 opeenvolgende woorden

0

In de titel en ook in deze zin zijn effectieve, verbluffende en praktische psychologische principes gebruikt. Het gebruik van drie opeenvolgende woorden. Een patroon van drie elementen, iets dat onze hersenen informatie eenvoudig laat begrijpen en opslaan.

In reclames draagt het gebruik van 3 opeenvolgende woorden bij aan de kracht van de boodschap.

  • Just do it (Nike)
  • Du Pain, Du Vin, Du Boursin (Kaas)
  • Heerlijk helder Heineken. (Bier)

In het laatste voorbeeld beginnen alle drie de woorden met dezelfde letter, een mooi voorbeeld van een alliteratie. Het effect is hierdoor nog krachtiger.

Hoe kan ChatGPT jou met dit effect helpen?

Als je een nieuwe tekst maakt, begin dan met het toevoegen van deze prompt aan je andere prompts:

“Gebruik de kracht van drie als drie opeenvolgende woorden in de tekst”

Je kan aan de prompt toevoegen eenmaal of tweemaal, afhankelijk van de lengte van de tekst. Gebruik dit principe niet te vaak in de tekst. ChatGPT zal nu zelf naar woorden gaan zoeken.

Voor drie opeenvolgende woorden met dezelfde letter gebruik je deze prompt:

“Gebruik de kracht van drie als drie opeenvolgende woorden in de tekst. De drie opeenvolgende woorden beginnen allemaal met dezelfde letter.”

Ik vroeg ChatGPT op deze manier een marketing tekst te schrijven over de nieuwste infrarood sauna. Hierin maakte ChatGPT deze zin: “Terwijl conventionele sauna’s enkel de buitenlaag verwarmen, gaat deze innovatie verder. Diep, direct en doeltreffend.”

Het Von Restorff-effect

Dit effect beschrijft een techniek om jou via een ontwerp, beeld of tekst onbewust te beïnvloeden. Dit kan door een keuze anders te presenteren, ‘meest verkocht’ bij een abonnement te schrijven of de vorm en kleur van dit element eruit te laten springen. In een tekst zoals supermarkt, dierentuin, drogist, kledingzaak, zal ‘dierentuin’ eruit springen. Het is namelijk geen winkel in tegenstelling tot de rest.

Om in een marketingtekst het Von Restorff-effect te gebruiken in combinatie met drie opeenvolgende woorden, kies je een woord dat een andere betekenis heeft dan de andere twee woorden. Bij voorkeur neem je het middelste woord en laat je dat eruit springen. Zorg wel dat het woord een positieve betekenis heeft in de zin en niet te veel afwijkt.

In de tekst: “Terwijl conventionele sauna’s enkel de buitenlaag verwarmen, gaat deze innovatie verder. Diep, direct en doeltreffend”. Omschrijven deze woorden de eigenschappen van de infrarood sauna. Diep en direct passen het beste bij elkaar. Om een woord met een Von Restorff-effect te krijgen, gebruik je deze prompt:

“Terwijl conventionele sauna’s enkel de buitenlaag verwarmen, gaat deze innovatie verder. Diep, doeltreffend en direct. Vervang het woord doeltreffend door een woord met een von Restorff effect. Een woord dat een positieve betekenis geeft aan de zin. Geef 10 versies.”

ChatGPT maakt tien zinnen met daarin de tien nieuwe woorden.

Het sterkste woord kies je zelf of geeft deze prompt nadat het de tien zinnen gemaakt heeft.

“Welke 3 versies hebben de sterkste von Restorff werking in de zin.”

ChatGPT kwam onder andere met deze woorden: verrassend, sensationeel en verbluffend.

De beïnvloedingsprincipes van Cialdini

Robert Cialdini, de gerenommeerde Amerikaanse autoriteit op het gebied van beïnvloeding, heeft verschillende inzichtelijke boeken over dit onderwerp geschreven. Net als jij en vele anderen, hebben marketeers over de hele wereld zijn principes omarmd en toegepast. Gebruik je ze nog niet? Informeer je óf gebruik deze prompt:

“Vertel me alles over de principes van Robert Cialdini en de werking daarvan.”

De werking van drie opeenvolgende woorden hebben we al sterker kunnen maken met een Von Restorff-effect. We kunnen deze nog sterker maken door ChatGPT te vragen om een Von Restorff woord dat tegelijk ook een Cialdini principe ondersteund. Gebruik deze prompt:

“Terwijl conventionele sauna’s enkel de buitenlaag verwarmen, gaat deze innovatie verder. Diep, doeltreffend en direct. Vervang het woord doeltreffend door een woord met een Von Restorff-effect. Een woord dat een positieve betekenis geeft aan de zin. Het woord moet ook een principe van Cialdini ondersteunen, gebruik verschillende Cialdini principes in de 10 versies die je moet maken en leg het Cialdini principe uit.”

Hierna gaf ik meteen de prompt:

“Welke 3 zijn de beste en waarom”

Uit de 10 versies die ChatGPT maakte, heeft het gekozen voor: exclusief, professioneel en uitnodigend.
Omdat het eerste en laatste woord beide met een ‘d’ begonnen en het von Restorff woord niet, springt dit woord er sowieso al iets meer uit.

De uitleg van ChatGPT:

  • Schaarste: “Terwijl conventionele sauna’s enkel de buitenlaag verwarmen, gaat deze innovatie verder. Diep, exclusief en direct.” Principe: Mensen worden aangetrokken tot zeldzame kansen of producten.
  • Autoriteit: “Terwijl conventionele sauna’s enkel de buitenlaag verwarmen, gaat deze innovatie verder. Diep, professioneel en direct.” Principe: Mensen vertrouwen op experts en autoriteitsfiguren.
  • Sympathie: “Terwijl conventionele sauna’s enkel de buitenlaag verwarmen, gaat deze innovatie verder. Diep, uitnodigend en direct.” Principe: Het creëren van een warme en aantrekkelijke sfeer.

De meesterlijke combinatie

In een duurder prijssegment kun je exclusief kiezen. Verkoop je een sauna in de B2B-markt? Dan kan professioneel een goede keuze zijn. Voor B2C kan een meer uitnodigende tekst een goede keuze zijn. Uiteindelijk bepaal jij welk woord de beste keuze is.

Door de kracht van drie opeenvolgende woorden zorgvuldig te kiezen, te combineren met een Von Restorff-effect, waarbij het von Restorff woord ook een Cialdini principe is, ontvouwt zich een meesterlijke combinatie om de lezer met je woorden subtiel te verleiden.