Content

Whitepaper of e-book? De verschillen op een rij [infographic]

0

Bij contentmarketing denk je al gauw aan een blog- of nieuwsbericht, een video of een infographic. Maar heb je ook wel eens gedacht om jouw boodschap over te brengen in de vorm van een whitepaper of e-book? Beiden zijn namelijk interessant om in zetten als communicatiemiddel. Ik zet de verschillen van beide uitingen voor je op een rij.

Soms wordt met een whitepaper of een e-book hetzelfde bedoeld, maar dat is niet zo. Het zijn verschillende uitingen met enkele overeenkomsten. Om duidelijkheid te krijgen wat het verschil is en wanneer je welke uiting voor welk doeleinde inzet, heeft Brafton de onderstaande infographic ontwikkeld. Hier leggen ze dit in een notendop uit.

Wanneer kies je voor een whitepaper?

Een whitepaper moet je zien als een rapport of essay. Een (statisch) document dat vaak bestaat uit technische -of zakelijke taal over een specifiek onderwerp dat weinig illustraties of afbeeldingen bevat. Whitepapers zijn niet bedoeld om in te zetten voor directe verkoopdoeleinden, maar juist voor informatieve doeleinden om lezers te helpen bij bijvoorbeeld het oplossen van een probleem of kennis te delen over een uitgevoerd onderzoek of een bepaald product. Je ziet vaak op websites dat je een whitepaper kunt downloaden in ruil voor het achterlaten van gegevens. Zo worden leads genereert.

Voor wie zijn e-books bestemd?

Net als whitepapers, zijn e-books ook gericht op het informeren van de lezer. Maar vaak zijn deze documenten compact, informeel en gevuld met illustraties en afbeeldingen. E-books lezen makkelijk weg. Net als een roman bevat een e-book speciale pagina-einden, een klikbare inhoudsopgave en handige interactieve opties, zoals links naar bijvoorbeeld filmpjes of landingspagina’s. Een e-book kun je inzetten wanneer er voor het onderwerp waarover je schrijft niet veel (technische) kennis nodig is en dus goed is in te zetten als de lezer zich bevindt in de verkenningsfase van jouw product of dienst.

Ben je nieuwsgierig naar alle verschillen op een rij? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan de hele serie Infographic Day. Hierin bespreekt Bianca van de Ketterij elke keer een relevante infographic.