Loopbaan

Hoe leer je omgaan met veranderingen? Dit model geeft je regie

0

Stel je voor: je staat op een kruispunt in je carrière. Hoe neem je de regie in eigen handen? Ironisch genoeg ligt het antwoord in het regiemodel. In dit artikel duik ik dieper in dit model en vertel ik hoe het jou kan helpen in je dagelijkse leven én professionele carrière.

De wereld om ons heen verandert in een razendsnel tempo. Trends komen en verdwijnen weer net zo snel, innovaties volgen elkaar binnen no-time op en ondertussen staat de volgende generatie alweer op de werkvloer. Tussen al dit gedruis is het vermogen om de regie over je eigen leven te nemen belangrijker dan ooit. En het regiemodel biedt een diepgaand inzicht in hoe je dit kunt bereiken. 

De opbouw van het regiemodel

Het regiemodel bestaat uit een boven- en een onderkant. Als er iets misgaat, zijn we al snel geneigd om naar de onderkant van het model te trekken. De onderkant gaat namelijk over een gevoel van machteloosheid en negativiteit. We klagen, vergelijken onszelf met anderen en ervaren een naar gevoel. De bovenkant van het model vertegenwoordigt het tegenovergestelde. Hier heb je een gevoel van regie en kies je ervoor om iets te veranderen, te accepteren of om zelf weg te gaan.

Regiemodel met boven keuzes en gevoel van regie, onder reflex en regieloos.

Regie als rode draad

Daarmee is het regiemodel niet zomaar een theoretisch concept dat je in een boek leest en vervolgens weer vergeet. Het is een manier om het leven aan te pakken – zowel privé als professioneel. Het gaat over het ontwikkelen van een zelfbewustzijn, het begrijpen van je drijfveren en het herkennen van de impact die je kunt hebben op je omgeving. Op het eerste gezicht heel zweverig. Tot je er zelf mee aan de slag gaat.

Als je bijvoorbeeld te maken krijgt met tegenslagen, is het eenvoudig om jezelf overweldigd te voelen. Het gevoel dat je geen controle over de situatie hebt. Je wordt als plastic tasje in het rond geblazen door de sterke wind. Maar er is hoop. Het regiemodel daagt dit gevoel namelijk uit. Want je hebt altijd een keuze in hoe je reageert op je omstandigheden.

De rol van zelfbewustzijn

Het regiemodel leert je dat je niet altijd controle hebt over wat er met je gebeurt, maar wel over hoe je erop reageert. Het is een model dat je helpt om je eigen ‘regisseur’ te worden in het ‘theater van het leven’. In plaats van passief te reageren op wat er op je pad komt, moedigt het regiemodel je aan om actief deel te nemen en bewuste(re) keuzes te maken.

Een cruciaal aspect van het regiemodel is het ontwikkelen van zelfbewustzijn. Dit betekent dat je je bewust bent van je eigen gedachten, gevoelens en gedragingen. Door regelmatige zelfreflectie kun je je bewust worden van je sterke punten, je zwakke punten, je triggers en je blinde vlekken. Dit zelfbewustzijn stelt je in staat om authentiek te handelen, jezelf te reguleren in stressvolle situaties en effectiever te communiceren met anderen.

Een duik in de boven- en onderkant

Wanneer dingen misgaan, is onze eerste reactie vaak frustratie, ontkenning of weerstand. We vergelijken onze huidige situatie met het verleden of met een ideaalbeeld en voelen ons ontevreden omdat de realiteit niet overeenkomt met onze verwachtingen. Deze reacties – hoewel begrijpelijk – zijn vaak niet effectief en houden ons af van wat echt belangrijk is.

In plaats van vast te zitten in negatieve reacties, de onderkant, moedigt het regiemodel ons aan om naar de bovenkant te bewegen. Dit begint met het erkennen van de realiteit zoals die is. Vervolgens stel je jezelf de vraag: kan ik het veranderen? Als dat mogelijk is, onderneem dan actie.

Als verandering niet mogelijk is, vraag jezelf dan af: kan ik het accepteren? Als dat het geval is, leg je jezelf erbij neer en ga je verder. Als zowel veranderen als accepteren geen optie is, dan is het misschien tijd om een nieuwe richting in te slaan.

Het regiemodel in de praktijk

Laten we een alledaags voorbeeld nemen. Stel je voor dat je een project hebt voorgesteld op je werk, maar het wordt afgewezen. De onderkant van het regiemodel zou je kunnen leiden tot frustratie, ontkenning of zelfs woede. Je zou kunnen denken: “Ze waarderen mijn inspanningen niet” of “Dit is niet eerlijk”.

Maar als je het regiemodel juist toepast, erken je eerst de realiteit: het project is afgewezen. Vervolgens vraag je jezelf af of je het kunt veranderen. Misschien kun je feedback vragen, het voorstel aanpassen en het opnieuw indienen. Als dat niet werkt, kun je overwegen om het te accepteren en verder te gaan, of misschien een geheel nieuwe richting in te slaan.

Praktische tips om zelf aan de slag te gaan

  1. Reflecteer dagelijks. Begin of eindig je dag met 10 minuten zelfreflectie. Vraag jezelf af: “Heb ik vandaag gehandeld in lijn met waar ik voor sta?” en “Hoe kan ik morgen meer regie nemen over situaties die anders lopen dan verwacht?”.
  2. Vraag om feedback. Bijvoorbeeld na een belangrijke vergadering of project. Dit helpt je om je zelfbewustzijn te vergroten en te leren van je ervaringen.
  3. Stel duidelijke grenzen. Leer ‘nee’ te zeggen wanneer iets niet in lijn is met je waarden of doelen. Dit helpt je om je energie en tijd te richten op wat echt belangrijk voor je is.
  4. Oefen eens met mindfulness. Technieken zoals meditatie kunnen je helpen om meer aanwezig en bewust te zijn in het moment, waardoor je beter kunt reageren op onverwachte situaties.
  5. Leer van tegenslagen. In plaats van je te laten ontmoedigen door tegenslagen, vraag jezelf af: “Wat kan ik hiervan leren?” en “Hoe kan ik in de toekomst beter reageren?”.
  6. Investeer in jouw eigen ontwikkeling. Dit kun je doen door regelmatig boeken te lezen, cursussen te volgen of workshops bij te wonen over onderwerpen waar je jezelf in wil verdiepen.
  7. Oefen dankbaarheid. Noteer aan het einde van de dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je om je te concentreren op het positieve en vergroot je veerkracht.

Praktische blauwdruk voor het leven

Het leven zit vol uitdagingen, zowel groot als klein. Het regiemodel biedt jou een raamwerk om met deze uitdagingen om te gaan. En op een manier die je in staat stelt om te groeien en te leren. Of je nu te maken hebt met een persoonlijke tegenslag, een professionele uitdaging of een onverwachte wending in het leven; het regiemodel kan je helpen om met veerkracht te reageren. Daarmee is het regiemodel meer dan alleen een theoretisch concept. Het is een praktische blauwdruk voor het leven.

Foto header door Jules Clark op Pexels.