Online marketing

Marcom-professional, hoe staat het met jouw tech-vaardigheden?

0

Oktober is Cybersecurity Awareness Maand en de ideale tijd voor marcom-professionals om te ontdekken hoe hun communicatievaardigheden kunnen bijdragen aan de beveiliging van digitale ecosystemen. Wat is de cruciale rol van heldere communicatie in cybersecurity en welke concrete strategieën voor marcom-professionals zijn er om tech-vaardigheden te ontwikkelen? Ik ga er dieper op in in dit artikel.

De kracht van communicatie in cybersecurity

In de wereld van cybersecurity is heldere communicatie van vitaal belang. Cyberaanvallen kunnen een bedrijf verlammen en interne chaos veroorzaken. Stel je bijvoorbeeld een scenario voor waarin een bedrijf plotseling wordt getroffen door ransomware. In een zo’n crisis is het van cruciaal belang dat elk teamlid snel en effectief op de hoogte wordt gebracht, zodat de nodige maatregelen kunnen worden genomen.

Als de communicatielijnen vervagen tijdens een crisis, kan dit leiden tot verdere onrust en schade. Daarom is het, in het geval van een cyberaanval, essentieel om iedereen binnen de organisatie effectief te kunnen bereiken en de coördinatie te stroomlijnen.

Dit is waar jij als marcom-professionals je expertise kunt inzetten. Marcom-professionals begrijpen hoe ze boodschappen moeten structureren, doelgroepen moeten bereiken en vertrouwen moeten opbouwen. Deze vaardigheden zijn van onschatbare waarde in een situatie waarin een snel en duidelijk begrip van de situatie essentieel is.

Concrete strategieën voor succes

In de huidige of nieuw te betreden werkomgeving is het belangrijk voor marcom-professionals om zowel technische vaardigheden te ontwikkelen als hun communicatierol binnen de tech-sector te versterken. Ze moeten in staat zijn om complexe technische informatie begrijpelijk over te brengen naar niet-technische belanghebbenden.

Dit omvat gerichte communicatiestrategieën, waaronder het:

  • plannen van vooraf gedefinieerde procedures
  • opstellen van duidelijke communicatieprotocollen
  • identificeren van de juiste kanalen voor verschillende doelgroepen
  • coördineren van teams
  • delen van essentiële informatie
  • opbouwen van vertrouwen met stakeholders

Het vermogen om snel en effectief te reageren in deze technologiegedreven werkomgeving, terwijl de reputatie van het bedrijf behouden blijft, maakt marcom-professionals van onschatbare waarde in de tech-sector. Daarnaast kunnen marcom-professionals hun technische vaardigheden versterken door deel te nemen aan specifieke bootcamps en gerichte opleidingen, zoals programma’s die zich richten op het ontwikkelen van cybersecurity- en bijbehorende tech-vaardigheden. Deze programma’s bieden training in gebieden zoals computersystemen, cyberforensische methoden en realtime bescherming, waardoor deelnemers praktische expertise verwerven die direct toepasbaar is in de tech-sector. Partijen die je hiermee op weg helpen zijn onder andere Techgrounds, Equals of Ironhack.

De groeiende vraag naar cybersecurityexperts

De groei van cybercriminaliteit heeft geleid tot een sterke vraag naar cyberbeveiligingsexperts. In Nederland is het aantal bedrijven dat getroffen wordt door cyberaanvallen gestegen van 41% naar 57%. Als gevolg hiervan investeren Nederlandse bedrijven jaarlijks ongeveer 1,9 miljoen dollar in cyberbeveiliging. Wereldwijd worden bedrijven gemiddeld 2,2 keer per jaar getroffen door beveiligingsinbreuken.

Dit vraagt om gespecialiseerde experts in cybersecurity, en de salarissen zullen naar verwachting blijven stijgen. De Nederlandse overheid heeft een Nationale Cyberbeveiligingsstrategie ontwikkeld, gericht op het opleiden van specialisten en het versterken van de digitale weerbaarheid van burgers. Je binnen je carrière richten op cybersecurity kan dus slim zijn als je tech-vaardigheden wil ontwikkelen en werkzekerheid wil.

Werken aan cybersecurity

Investeren

Voor professionals is het essentieel hun kennis en vaardigheden bij te werken om de snelle veranderingen in de tech-sector bij te houden. De technologie-industrie evolueert snel en wat vorig jaar werd onderwezen kan nu verouderd zijn. Het World Economic Forum voorspelt dat de helft van de werknemers bijgeschoold moeten worden. Dit vraagt om actie. Of je nu overweegt om je te specialiseren in cybersecurity of simpelweg je begrip van technologische trends wil vergroten, dit is een goed moment om je digitale vaardigheden te versterken. Dit kan op meerdere manieren, zoals met bootcamp-stijl opleidingen.

Uit een eigen ‘State of Tech Netherlands’-rapport vind je waardevolle inzichten in de trends in verschillende tech-sectoren en de arbeidsmarkt, hiermee kun je je  inlezen en verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen in de tech-sector. Een opvallende trend in Nederland is de sterke toewijding aan digitale transformatie. Met de nadruk op digitale vaardigheden, kunstmatige intelligentie en gegevenswaarde-activatie in verschillende sectoren. Natuurlijk kun je je in meer rapporten verdiepen.

Marcom-professionals hebben dus unieke vaardigheden die van onschatbare waarde zijn in de wereld van cybersecurity. De behoefte aan cybersecurity-experts groeit en de mogelijkheid om technische en communicatieve vaardigheden te combineren, maakt het belangrijk je hierin te verdiepen en door te groeien.

Laat de Cybersecurity-maand het begin zijn van een opwindend verdiepend hoofdstuk in je carrière. Heb jij al stappen ondernomen om je technische vaardigheden te verbeteren? Marcom-professionals kunnen de tech-industrie veroveren en bijdragen aan een veiliger digitale wereld. Ook binnen je huidige baan is cybersecurity een belangrijk aandachtspunt.